21 Μαρτίου 2013

Ευρωπαϊκό "μπλόκο" στον αγωγό Nord Stream

Το δικαίωμα πρόσβασης τρίτων στον αγωγό Nord Stream απαιτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση την ώρα που η Γερμανία διαμαρτύρεται για την διαδρομή που ακολουθεί ο αγωγός επί γερμανικού εδάφους.
Από την μία πλευρά η Ε.Ε., με τον κίνδυνο να υπάρξει πρόβλημα στην τροφοδοσία με ρώσικο φυσικό αέριο της ευρωπαϊκής αγοράς, υποστηρίζει ότι τον αγωγό αυτό θα πρέπει να μπορούν να τον χρησιμοποιούν εξίσου η Νορβηγία, η Ολλανδία και η Πολωνία.Από την άλλη πλευρά ο βασικός εταίρος της Ρωσίας στο έργο αυτό, η Γερμανία, μέσω του υπουργού Άμυνας της χώρας, εκφράζει ανησυχίες για το γεγονός ότι ο αγωγός περνά κοντά από εγκαταστάσεις των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων.

Η Gazprom δεν θα έχει άλλη επιλογή από το να συμμορφωθεί εκτιμούν αναλυτές, αναθεωρώντας ενδεχομένως και την τιμή πώλησης στην Ευρώπη του φυσικού της αερίου.Η Ε.Ε. εκτιμάται πως προέβη στην κίνηση αυτή προκειμένου να ασκήσει πιέσεις στην Ρωσία για να "ρίξει" τις τιμές της, καθώς σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας για τον Nord Stream, η Gazprom-Export πληρώνει για το αποκλειστικό δικαίωμα μεταφοράς 55 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου ετησίως.
Με την λειτουργία του αγωγού Nord Stream, ενός έργου αξίας 10 δισ. δολαρίων, η Ρωσία απέκτησε την πρώτη άμεση εξαγωγική σύνδεση της με την Ευρώπη, παρακάμπτοντας την Ουκρανία.
Ο Nord Stream ο οποίος αποτελείται από δύο παράλληλους αγωγούς προσφέρει έως 27,5 δισ. κυβικά μέτρα αερίου σε Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία, Ολλανδία και Δανία, ενώ η τοποθέτηση του δεύτερου αγωγού αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο 2012.Σημειώνεται, τέλος, ότι ο Nord Stream αποτελεί κοινοπραξία τεσσάρων κορυφαίων εταιρειών, των Gazprom, BASF/Wintershall Holding AG, E.ON Ruhrgas AG και N.V. Nederlandse Gasunie.Η Gazprom ηγείται της κοινοπραξίας με μερίδιο 51%.
http://www.energypress.gr