04 Φεβρουαρίου 2013

«ΟΛΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΥΜΒΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΝΑ ΠΑΣΑ ΣΤΙΓΜΗ»

Σε δηλώσεις προέβη ο Πρωθυπουργός Recep Tayyip Erdoğan από τον Αερολιμένα Atatürk της İstanbul πριν από την αναχώρηση του για την Πράγα. Ισραηλινή επέμβαση στη Συρία Ο Πρωθυπουργός αναφερόμενος στον ισραηλινό βομβαρδισμό της Συρίας είπε τα εξής: «Όλα μπορούν να συμβούν στην περιοχή ανά πάσα στιγμή. Πόσο μάλλον αυτοί που μέχρι τώρα αντιμετώπιζαν έτσι λάθος το ισραηλινό ζήτημα, αυτοί που συντηρούσαν και ανέτρεφαν το Ισραήλ σαν ένα κακομαθημένο αγοράκι, πρέπει να περιμένουν τα πάντα από το Ισραήλ και ανά πάσα στιγμή.
Άλλωστε δεν πρόκειται για την πρώτη επέμβαση του Ισραήλ στη Συρία. Έχει επέμβει αρκετές φορές στη Συρία και παλαιότερα». Αντίδραση προς το Ιράν Ο Erdoğan συνέχισε τις δηλώσεις του κάνοντας λόγο στη στάση που τηρεί το Ιράν. «Και ποια είναι έναντι τούτου η στάση που τηρεί το Ιράν; Θα πρέπει να αναθεωρήσει τη στάση που τήρησε μέχρι στιγμής όσον αφορά τη Συρία. Δεν την θεωρούμε θετική. Περίπου 60.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους. Πρόκειται για πολίτες της Συρίας που μοιράζονται τις ιρανικές αξίες. Το Ιράν σιωπά τη στιγμή που θανατώνονται αυτοί οι άνθρωποι. Υπάρχουν σχεδόν 700.000 Σύριοι πρόσφυγες και άλλοι 2,5 εκατομμύρια εσωτερικοί πρόσφυγες εντός της χώρας. Τι κάνει το Ιράν για αυτά τα πράγματα; Πρώτα από όλα θα πρέπει να αναθεωρήσει και αυτό με τον ίδιο τρόπο που αξιολογεί την παραβίαση του εναερίου χώρου του από το Ισραήλ. Θα πρέπει να επιτρέψει να γίνουν κοινά βήματα στη περιοχή. Αυτό που έκανε το Ισραήλ έρχεται σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο. Θα πρέπει να κάνει κάτι πέρα από την καταδίκη».

Οι συναντήσεις στο İmralı Ο Πρωθυπουργός αναφερόμενος στις συναντήσεις που πραγματοποιούνται στο νησί İmralı ανέφερε τα εξής: «Σε αυτό το σημείο θα ήταν λάθος να συγχέουμε τους στόχους με την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε. Εξαρχής ανακοινώνω και εξακολουθώ να ανακοινώνω τους στόχους αυτούς. Δεν τίθεται θέμα τερματισμού της καταπολέμησης της διαμελιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης αν δεν τους κάνουμε να αφήσουν τα όπλα, αν δεν αφήσουν τα όπλα. Η αποφασιστικότητα μας αυτή θα συνεχιστεί. Πάντα είπα ότι μπορούμε να διεξαγάγουμε συνομιλίες με τους πολιτικούς της εκπροσώπους με τα πολιτικά παρακλάδια της». Ο Recep Tayyip Erdoğan συνέχισε λέγοντας τα εξής: «Είναι πολύ σημαντικά τα μηνύματα που δόθηκαν από το İmralı, το βλέπουμε και το μαθαίνουμε από τις πληροφορίες που μας δίνει η υπηρεσία πληροφοριών μας. Υπάρχουν λοιπόν μηνύματα από το Κάντιλ, από την Ευρώπη και από τις πολιτικές παραφυάδες.»

Καταπολέμηση της τρομοκρατίας
Ο Πρωθυπουργός σημείωσε τα παρακάτω σχετικά με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας: «Το ξαναλέω και το υπογραμμίζω. Οι δυνάμεις ασφαλείας μας δεν είναι λάτρεις των επιχειρήσεων. Αλλά πρώτιστο καθήκον τους είναι τόσο η εξασφάλιση της δημόσιας τάξης όσο και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, είναι η εξασφάλιση της ασφάλειας και τηνς ειρήνης. Αν χρειάζεται να διεξάγουν επιχειρήσεις, το κάνουν.»

Πρόταση για την Πεντάδα της Σαγκάης
Ο Πρωθυπουργός απάντησε στις επικρίσεις των αρθρογράφων για την πρόταση που έκανε σχετικά με την Πεντάδα της Σαγκάης. Ο Erdoğan είπε ότι η Πεντάδα της Σαγκάης δεν αποτελεί εναλλακτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επικρίνοντας την μη συμπερίληψη της Τουρκίας στην ΕΕ. «Δεν μπορεί η Τουρκία που περιμένει 50 χρόνια στην πόρτα της ΕΕ να βρίσκεται στο σημείο να πάρει μια απόφαση;»

Ο Πρωθυπουργός σημείωσε χαρακτηριστικά τα εξής: «Η Πεντάδα της Σαγκάης και η ΕΕ δεν είναι οργανώσεις ή μια εναλλακτική της άλλης. Δεν είσαι υποχρεωμένος να εγκαταλείψεις τη μια για να προσχωρήσεις στη άλλη. Πρώτα από όλα είναι λανθασμένη η αντίληψη ότι συνεχίζεται ως μια συνεργασία συνοριακής ασφαλείας. Συνεχίζουν με την ευρύτερη σημασία και την οικονομική συνεργασία. Αυτή τη στιγμή έχουμε αποκτήσει το καθεστώς του εταίρου διαλόγου στην Πεντάδα της Σαγκάης. Είδα πως κάποιος που ισχυρίζεται ότι ξέρει τα πάντα να λέει ότι δεν υπάρχει εταιρικότητα διαλόγου εκεί πέρα. Εδώ είναι ο σύμβουλος μου. Είμαστε εταίροι διαλόγου; Ναι είμαστε. Θέλω να απευθύνω στο Έθνος μου και σε σας μια ερώτηση για το αν θα πρέπει να παραμείνουμε στην ευρωπαϊκή διαδικασία. Δεν μπορεί κάποια χώρα που την έχουν κάνει να περιμένει 50 χρόνια στην πόρτα της ΕΕ να βρίσκεται στο σημείο να δώσει μια απόφαση; Η ΕΕ δεν εφάρμοσε κάτι τέτοιο σε καμία χώρα. Δεν υπάρχει άλλος που να περίμενε 50 χρόνια. Το κάνουν στην Τουρκία. Αν είναι να το κάνεις κάνε το, ειδάλλως πες το ανοιχτά».
ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ-TRT