04 Φεβρουαρίου 2013

Η Άγκυρα συνδέει την επίθεση στην πρεσβεία των ΗΠΑ με την Ελλάδα Υπονοούμενα των ΜΜΕ σχετικά με την σχέση της τουρκικής οργάνωσης με την Ελλάδα

http://kathimerini.com.cy/assets/modules/kat/articles/201302/121889/images/det_turkeypresveiahpasanli.jpg
Η «Zaman» γράφει πως ο Σανλί κινείτο μαζί με την Σεβάλ Αρατζί και ότι οι δύο τρομοκράτες εκπαιδεύτηκαν στην Ελλάδα πάνω στο θέμα της ζωντανής βόμβας»

Υπονοούμενα των ΜΜΕ σχετικά με την σχέση της τουρκικής οργάνωσης με την Ελλάδα
Του Νίκου Στέλγια

Όλα δείχνουν ότι η τουρκική κυβέρνηση και τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης της γειτονικής χώρας, τα τελευταία εικοσιτετράωρα καταβάλλουν προσπάθειες για να συσχετίσουν την οργάνωση «DHKP-C», η οποία ανέλαβε την ευθύνη της πρόσφατης επίθεσης στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Άγκυρα, με την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, τα σημερινά τουρκικά δημοσιεύματα αφήνουν πολλά υπονοούμενα και αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με την σχέση της τουρκικής οργάνωσης με την Ελλάδα.

Σήμερα η τουρκική εφημερίδα «Βugun» στην πρώτη σελίδα και με τον τίτλο «Καταζητούνται άλλες 14 «ζωντανές βόμβες» αναφέρει ότι κατά τις έρευνες που έγιναν αποκαλύφθηκε πως ο Ετσεβίτ Σανλί , η «ζωντανή βόμβα» του DHKP-C που επιτέθηκε κατά την αμερικανικής Πρεσβείας στην Άγκυρα , ήταν στον κατάλογο της Ασφάλειας των 15 «ζωντανών βομβών» . Στις εσωτερικές σελίδες αναφέρεται ότι ο Σανλί ήρθε στην Κων/λη με παράνομο τρόπο από την Γερμανία μέσω των ελληνικών νησιών, έχοντας στην κατοχή του πλαστή ταυτότητα με το όνομα Ιρφάν Α.

Στο ίδιο δημοσίευμα τονίζεται ότι οι φωτογραφίες και τα στοιχεία των 15 τρομοκρατών εστάλησαν στις δυνάμεις ασφαλείας σε όλη την επικράτεια. Τονίστηκε πως από τους τρομοκράτες που είναι στην λίστα , οι 8 εκπαιδεύτηκαν στην Ελλάδα , οι 4 στην Γερμανία, ο 1 στην Συρία και οι άλλοι 2 στο Βέλγιο. Μεταξύ των τρομοκρατών που έτυχαν εκπαίδευσης για μακρό χρονικό διάστημα στην Ελλάδα , είναι η Σεβάλ Α. , ο Αλί Ερτζάν Τζ. , ο Μπουχαρέμ Κ. , ο Μουράτ Κ. , ο Σεμσεττίν Κ. η Χαρικά Κ. , ο Φερχάτ Ε. και ο Μπουλούτ Υ.

Η «Cumhuriyet»  στην πρώτη σελίδα και στην συνέχεια στις εσωτερικές αναφέρει ότι ετέθησαν τρία άτομα υπό κράτηση για την επίθεση στην αμερικανική πρεσβεία. Στην συνέχεια του δημοσιεύματος , αναφέρεται ότι ο Ετσεβίτ Σανλί ήρθε στην Κων/λη μέσω των ελληνικών νησιών , από την Γερμανία με ταυτότητα με το όνομα Ιρφάν Α.

Η ίδια εφημερίδα σε άλλο δημοσίευμα με τον τίτλο « Οι ειδικοί επί θεμάτων τρομοκρατίας αξιολόγησαν την επίθεση που έγινε στην αμερικανική Πρεσβεία , το μήνυμα ήταν προς την Τουρκία» , γράφει ότι σύμφωνα με τις έρευνες που έγιναν , διαπιστώθηκε ότι ο Σανλί εκπαιδεύτηκε στο στρατόπεδο του Λαυρίου και ότι έκανε είσοδο στην Τουρκία από την Ελλάδα. Στο δημοσίευμα τονίζεται πως το θέμα του Λαυρίου είναι ένα θέμα στο οποίο θα πρέπει να σταθεί η Τουρκία διότι οι  εκεί εκπαιδευόμενοι τυγχάνουν εκπαίδευσης ειδικά πάνω σε βόμβες και το Λαύριο κατά κάποιον τρόπο είναι εδώ και πολλά χρόνια πονοκέφαλος για την Τουρκία.

Η «Zaman» στην πρώτη σελίδα και με τον τίτλο « Ο Σανλί είχε κάνει είσοδο στην Τουρκία πριν από 10 μέρες» , γράφει πως ο Σανλί κινείτο μαζί με την Σεβάλ Αρατζί και ότι οι 2 τρομοκράτες εκπαιδεύτηκαν στην Ελλάδα πάνω στο θέμα της ζωντανής βόμβας» και ο Σανλί στην συνέχεια έκανε είσοδο στην Τουρκία.

Η «Turkiye» στην πρώτη σελίδα και στην συνέχεια στις εσωτερικές γράφει ότι η Ευρώπη εκμεταλλεύτηκε πάντα τις αριστερές οργανώσεις . Στο δημοσίευμα γράφει ότι ο συγγραφέας του βιβλίου «Βαθιά Αριστερά» Χακκί Οζνούρ , λέει πως η τρομοκρατία θρέφεται από την Ευρώπη . Ο Οζνούρ τόνισε ότι ο ηγέτης του DHKP-C Ντουρσούν Καρατάς ζει επι χρόνια άνετα στην Ολλανδία και ότι δεν εκκενώθηκαν ακόμα οι «κοσμικές αίθουσες» του Gladio στην Τουρκία . επίσης σημείωσε το εξής: « Η επίθεση στην Άγκυρα είναι κάτι που ξεπερνά το DHKP-C . Σίγουρα πίσω από αυτό υπάρχει η υπογραφή μιας άλλης ισχυρότερης διεθνούς δομής» Ο Οζντούρ είπε και τα εξής:  «Η Ελλάδα από παλιά κάνει τον προστάτη των αριστερών τρομοκρατικών οργανώσεων που προβαίνουν σε επιθέσεις στην Τουρκία. Τώρα αποκαλύφθηκε πως και ο Ετσεβίτ Σανλί έτυχε εκπαίδευσης στο Λαύριο που έχει το χαρακτήρα του κέντρου του ΡΚΚ στην Ελλάδα. Το μέρος αυτό αποτελεί βάση του ΡΚΚ , αλλά ΡΚΚ και DHKP-C κάποιες φορές μπορούν και παρουσιάζουν αδελφοσύνη τρομοκρατίας. »

Η Τurkiye στην πρώτη σελίδα δημοσιεύει αποκλειστική είδηση του Μελίκ Ντουβακλί με τον ολοσέλιδο τίτλο « Το στρατόπεδο της μεγάλης αδελφής στην Ελλάδα» και τον υπέρτιτλο « Η γειτονική χώρα προστατεύει τις «ζωντανές βόμβες» της οργάνωσης DHKP-C».
*Ο Νίκος Στέλγιας είναι ανταποκριτής της «Κ» στην Κωνσταντινούπολη