04 Φεβρουαρίου 2013

Παρέμβαση Σαμαρά για να μπούν νέοι παίχτες στο διαγωνισμό ΔΕΠΑ - ΔΕΣΦΑ

Παρότι οι πληροφορίες θέλουν τα τεύχη του διαγωνισμού για  ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ να έχουν φύγει την Παρασκευή από το ΤΑΙΠΕΔ και σήμερα να παραδίδονται στους πέντε μνηστήρες, υπάρχει ακόμα ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει νέα αλλαγή που θα αφορά το εύρος των κοινοπραξιών που θα έχουν τη δυνατότητα να συνάψουν οι «πέντε».Και τούτο διότι, σύμφωνα με απολύτως αξιόπιστες πληροφορίες, έχει υπάρξει έντονη παρέμβαση από τον ίδιο τον πρωθυπουργό προς τη διοίκηση του Ταμείου, καθώς οι κατευθύνσεις που είχε δώσει ο κ. Σαμαράς στην προ δεκαημέρου σύσκεψη για τις αποκρατικοποιήσεις, ήταν «να ανοίξει» ο διαγωνισμός ώστε να μπορούν να συμμετάσχουν ξένες εταιρείες, ανεξάρτητα αν είχαν κατά την αρχική φάση εκδηλώσει ενδιαφέρον
. Κάτι τέτοιο δεν έγινε παρά μόνον εν μέρει, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση του πρωθυπουργού. Πηγές του ΤΑΙΠΕΔ υποστηρίζουν ότι στα τεύχη του διαγωνισμού (που περιέχουν αναλυτικά τους όρους) τα οποία παραδίδονται στους πέντε ομίλους που έχουν περάσει στη δεύτερη φάση, δεν έχει αλλάξει κάτι. Δίνεται δηλαδή απλώς η δυνατότητα στους «πέντε» να συνάψουν, εάν το επιθυμούν, συνεργασία με κάποια από τις εταιρείες που είχαν εκφράσει το ενδιαφέρον τους στην πρώτη φάση της διαδικασίας, χωρίς όμως να καταθέσουν στη συνέχεια μη δεσμευτική προσφορά. Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι η απάντηση που δόθηκε στην πρωθυπουργική παρέμβαση, ήταν ότι δεν θα μπορούσε να «σταθεί» νομικά ο διαγωνισμός.

Πάντως, το «μυστικό» που κρύβεται πίσω από τη πρωθυπουργική παρέμβαση, είναι ότι η αλλαγή των δεδομένων σχετικά με την γενικότερη προοπτική της χώρας και την απομάκρυνση μιας ενδεχόμενης αποχώρησης της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ, άλλαξε και τη «βεντάλια» των εταιρειών που ενδιαφέρονται για τη ΔΕΠΑ και το ΔΕΣΦΑ. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει ήδη γραπτή εκδήλωση ενδιαφέροντος από τον «Βελγικό ΔΕΣΦΑ» για τη διεκδίκηση του ΔΕΣΦΑ, αλλά και από Αμερικανικές εταιρείες, τόσο για τη ΔΕΠΑ όσο και για το ΔΕΣΦΑ.
 
«Ελάτε να επενδύσετε»
Το ενδιαφέρον μάλιστα των Αμερικανικών εταιρειών ενδέχεται να προέκυψε, πέραν της ευνοϊκής αλλαγής όσον αφορά το country risk, και από την κινητοποίηση του υπερατλαντικού παράγοντα σε διπλωματικό επίπεδο. Και τούτο διότι, στις Αμερικανικές πιέσεις και δημόσιες «παραινέσεις» να μην καταστεί η χώρα μας «όμηρος» των Ρώσων προμηθευτών της σε αέριο, η ελληνική κυβέρνηση φέρεται να διεμήνυσε ότι δεν μπορεί να αρνηθεί τις υψηλές προσφορές των Ρωσικών εταιρειών, τη στιγμή μάλιστα που δεν υπάρχει στο προσκήνιο κάποιος δυτικός εναλλακτικός διεκδικητής, που να είναι έτοιμος «να πληρώσει» για να πάρει τις δύο εταιρείες. «Εάν πράγματι υπάρχει ενδιαφέρον από ευρωπαϊκές ή αμερικανικές εταιρείες, ας προσέλθουν στο διαγωνισμό. Αλλιώς δεν έχει κανένα νόημα να μας δίνονται συμβουλές και να μας πιέζουν να αποφύγουμε τον Ρωσικό εναγκαλισμό» δηλώνουν κυβερνητικές πηγές. Προσθέτουν δε ότι δεν μπορεί η χώρα μας, από τη μία να δέχεται πίεση για ταχεία πώληση των ΔΕΠΑ – ΔΕΣΦΑ και για άντληση όσο το δυνατόν μεγαλύτερων εσόδων από την αποκρατικοποίηση και από την άλλη να πιέζεται να μην αποδεχθεί τις υψηλές προσφορές των Ρώσων.

Υπενθυμίζεται ότι η «πληθωρική» διεκδίκηση των ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ εκ μέρους των Ρωσικών εταιρειών Gazprom και Negusneft, οι οποίες έχουν προσφέρει υψηλά τιμήματα στις μη δεσμευτικές προσφορές τους (900 εκατ. ευρώ η πρώτη μόνον για τη ΔΕΠΑ και 1,9 δις. ευρώ η δεύτερη για τις δύο εταιρείες) συνοδεύεται από τη σαφή ενόχληση των Ευρωπαίων (λιγότερο) και των Αμερικανών (περισσότερο). Από την άλλη, η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση, καθώς δεν επιθυμεί να έρθει σε στρατηγική ρήξη με τη Μόσχα. Η μόνη διέξοδος στο αδιέξοδο είναι να υπάρξει σημαντική προσφορά από άλλες πλην των Ρωσικών εταιρειών, οπότε το θέμα να λυθεί με όρους διαγωνιστικούς.
 
Κινητικότητα
Ήδη η υπόθεση της ιδιωτικοποίησης των ΔΕΠΑ – ΔΕΣΦΑ έχει εισέλθει σε νέα φάση έντονων διεργασιών και υπόγειας επιχειρηματικής κινητικότητας. Πρώτα απόλα δίνεται η δυνατότητα για επάνοδο, «από άλλη πόρτα», ευρωπαϊκών ή άλλων μεγάλων εταιρειών που είχαν καταθέσει αρχικά το ενδιαφέρον τους χωρίς εν τέλει να καταθέσουν προσφορά.

Είναι γνωστό ότι η κοινοπραξία Μυτιληναίου – Βαρδινογιάννη (Μ&Μ) δραστηριοποιείται έντονα ώστε να λειτουργήσει ως «καταλύτης» για τη δημιουργία ισχυρού σχήματος διεκδίκησης.
Αντίστοιχη κινητικότητα επιδεικνύει η ΤΕΡΝΑ, η οποία σε κοινοπραξία με το Τσέχικο fund PPF, διεκδικεί την ΔΕΣΦΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνική εταιρεία έχει ήδη πραγματοποιήσει επαφές με μεγάλους ενεργειακούς παίχτες, πράγμα που θα ενταθεί στο επόμενο διάστημα. Ταυτόχρονα παραμένει σταθερή η σχέση που έχει με την εξειδικευμένη στις δεξαμενές αερίου και στα δίκτυα Ολλανδική εταιρεία Vopak.

Από την άλλη, ανοίγει το ενδεχόμενο να συμμαχήσει και η Gazprom με κάποια ευρωπαϊκή εταιρεία (προνομιακές σχέσεις έχει, για παράδειγμα με τις Ιταλικές ΕΝΙ και Edison) και συνεπώς να ξεπεράσει έτσι τις ενστάσεις.
 
Πλεονέκτημα
Παραμένει βέβαια δεδομένο, σε κάθε περίπτωση, ότι αυτός που έχει αέριο προς πώληση διατηρεί ισχυρό συγκριτικό πλεονέκτημα καθώς μπορεί να δώσει περισσότερα χρήματα για να πάρει τη ΔΕΠΑ. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο στις επιχειρηματικές διεργασίες και «μαγειρέματα» έχει εμπλακεί ακόμα και Αμερικανική εταιρεία η οποία δραστηριοποιείται στην παραγωγή «σχιστολιθικού» αερίου (η εκμετάλλευση του οποίου τείνει να αναδιατάξει την παγκόσμια αγορά) και αναζητά αγορές στην ευρωπαϊκή ήπειρο για τη μελλοντική παραγωγή της.
Το συγκριτικό πλεονέκτημα του προμηθευτή ισχύει πολλώ  μάλλον για τους Ρώσους, που έχουν στα χέρια τους το ισχυρό χαρτί της ανανέωσης της σύμβασης προμήθειας της χώρας με αέριο που λήγει το 2016.

Χρονοδιάγραμμα
 Σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ, το χρονοδιάγραμμα που διέπει πλέον την πώληση των ΔΕΠΑ – ΔΕΣΦΑ είναι το εξής: Το δεύτερο 15μερο του Μαρτίου θα κατατεθούν οι κοινοπραξίες και οι δεσμευτικές προσφορές των ενδιαφερομένων. Τέλος Μαρτίου με αρχές Απριλίου θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία και θα έχουν ανακοινωθεί οι αποφάσεις.