http://www.enromiosini.gr/wp-content/files/2012/04/62572-greecexzfhdflag.jpg
Κάποιος που φυτεύει μαρούλια και φακές στον κήπο του μπορεί να το κάνει για ψυχολογική εκτόνωση και ανάκτηση πνεύματος ηρεμίας. Αυταπατάται αν νομίζει πως έτσι έχει εξασφαλίσει την ανεξαρτησία του απ’ ό,τι συμβαίνει στον κόσμο.. Κοροϊδεύει τον εαυτό του αν νομίζει πως αν ξαφνικά αδειάσουν τα ράφια των σούπερ μάρκετ, αυτός και η οικογένειά του θα συνεχίσουν να τρέφονται επαρκώς ή στοιχειωδώς. Αν αδειάσουν τα ράφια, όπως έγινε με τις επιδρομές στην Αργεντινή, σε λίγες εβδομάδες η έλλειψη τροφίμων θα οδηγήσει σε επιδρομές στους λαχανόκηπους και μετά, στα ράφια που φιλάνε προμήθειες τροφίμων τα νοικοκυριά.

Άσε που αν αδειάσουν τα ράφια των σουπερ μάρκετ σε λίγο θα αδειάσουν και τα ράφια των καταστημάτων ειδών γεωπονικής από φυτοφάρμακα και λιπάσματα, οπότε οι παραγωγικές δυνατότητες θα πέσουν κατακόρυφα....Φυσικά, θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί ότι θα παρασκευάζει μόνος του σκευάσματα φυτοπροστασίας  και λιπάσματα, όπως έκαναν οι παππούδες μας πριν την χημική  αγροτική επανάσταση μετά τον τελευταίο πόλεμο...

Οι παππούδες μας όντως  τα έκαναν έτσι. Όμως είχαν τόσο μικρή παραγωγή που τρέφονταν με πολύ λιγότερες θερμίδες σε σχέση μ’ εμάς, ήταν πιο κοντοί και ζούσαν λιγότερα χρόνια, ενώ κατά κόρον συχνότερα απ’ ό,τι σήμερα πέθαιναν πριν προλάβουν να γεράσουν.

Εξάλλου η πρωτόγονη κατάσταση του ανθρώπου είναι αυτή που ο καθένας εξασφαλίζει μόνος τους όλα όσα χρειάζεται, δηλαδή τρόφιμα και ένδυση. Ο πολιτισμός ξεκίνησε με την εξειδίκευση και την ανταλλαγή. Ήτοι, την δημιουργία αγοράς. Στην αρχή αγοράς προϊόντων και εν συνεχεία αγοράς όπου λαμβάνονταν πολιτικές αποφάσεις. Εξ ου και η δημοκρατία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την αγορά.  Όπως και στη δημοκρατία έτσι και στην αγορά η συνύπαρξη στηρίζεται στην εθελοντική απόφαση να συναλλαγείς ή όχι σε μια συγκεκριμένη τιμή.

Αυτή είναι η πρωταρχική ελευθερία πάνω στην οποία στηρίζεται κάθε πολιτική ελευθερία ή ατομική ελευθερία αυτοδιάθεσης κατά το δοκούν.

Τι κατέστρεψε η ΕΟΚ

Η άκρα αριστερά και η άκρα δεξιά διατείνονται πως η ΕΟΚ κατέστρεψε την αυτάρκεια της χώρας σε βασικά τρόφιμα και ως εκ τούτου φαλκίδευσε την αυτονομία  και ευημερία της.Αυτό κατά τη γνώμη μου δεν είναι σωστό,  αν δέκα κιλά φακές μπορείς να τα αγοράσεις από το γείτονα στη μισή τιμή από ό,τι κοστίζουν να τα παράξεις μόνος, τότε είναι καλύτερα να τα αγοράσεις από το γείτονα και εσύ να επικεντρωθείς πως θα του πουλήσεις κάτι που μπορείς να παράξεις καλύτερα και φθηνότερα από αυτόν, όπως π.χ. τα σαλιγκάρια. Αν δεν μπορείς να παράγεις τίποτα που θα μπορείς να πουλήσεις στο γείτονα, δεν θα μπορείς να αγοράζεις τίποτα από το γείτονα. Κανένας δεν θα σου πουλάει κάτι άνευ ανταλλάγματος.

Αν έχουμε ένα παραγωγό φακής και ένα σαλιγκαροτρόφο σε μια χώρα που έχει συγκριτικό πλεονέκτημα στην παραγωγή σαλιγκαριών, αν βάλουμε φραγμούς στην εισαγωγήφακής για να στηρίξουμε την παραγωγή της επί της ουσίας βάζουμε φραγμούς στην εξαγωγή σαλιγκαριών. Στην περίπτωση αυτή ο παραγωγός φακής δεν ανταγωνίζεται τον παραγωγό φακής της γειτονικής χώρας, αλλά τον παραγωγό σαλιγκαριών της δικής του χώρας. Οι αγρότες έχουν δίκιο να διεκδικούν φθηνότερο πετρέλαιο και άδικο να κλείνουν τους δρόμους. Όσο δίκιο έχουν όμως όσοι θέλουν να θερμάνουν τα σπίτια τους, θέλουν να κινήσουν τα αυτοκίνητα ή τις μηχανές των εργοστασίων τους.

Όσοι όμως υποστηρίζουν, ιδίως πολιτικοί, πως πρέπει να μειωθούν οι φόροι χωρίς να προβλέπουν και ανάλογη μείωση των δαπανών είναι απατεώνες με την έννοια που υποθάλπει ο λαϊκισμός την εξαπάτηση των αδαών. Η αγροτική πολιτική της ΕΟΚ κατέστρεψε την ελληνική γεωργία και κτηνοτροφία. Με τις αδρές  επιδοτήσεις δεν επέτρεψε στους κλάδους να προσαρμοστούν στις ανάγκες της αγοράς και μετέτρεψε εκατομμύρια αγρότες σε ημιδημόσιους υπάλληλους.

Μετέτρεψε δηλαδή, ανθρώπους που είχαν τις προϋποθέσεις να είναι αυτάρκεις, υγιείς και περήφανοι σε παρασιτούντες κρατικών ταμείων και απατεώνες οι οποίοι έκαναν τα πάντα για να δηλώσουν περισσότερα στρέμματα ανύπαρκτων καλλιεργειών, ζύγιζαν βρεγμένα βαμβάκια και μετρούσαν το ίδιο κοπάδι δέκα φορές...

Κατέστρεψε τα κίνητρα των ανθρώπων της γεωργίας και κτηνοτροφίας να νιώθουν έντιμοι, αξιοπρεπείς και ανεξάρτητοι που συμμετέχουν ισότιμα στο οικονομικό γίγνεσθαι, συνεισφέροντας πράγματα που έχουν οι άλλοι ανάγκη και απολαμβάνοντος τους καρπούς της εργασίας τους και όχι τους φόρους κάποιων άλλων.

Οι κοινοτικές επιδοτήσεις έβαλαν φραγμούς στις εισαγωγές από εξωκοινοτικούς παραγωγούς εκεί που είχαν συγκριτικά πλεονεκτήματα και άρα και τις κοινοτικές εξαγωγές αντίστοιχα...

Οι επιδοτούμενοι επί της ουσίας ανταγωνίστηκαν και στέρησαν θέσεις εργασίας στους συμπατριώτες τους και τους ίδιους τους εαυτούς σε θέσεις εργασίας που δεν άφησαν να αναπτυχθεί το εύκολο χρήμα των επιδοτήσεων.

Χαρακτηριστικό δείγμα  χωρών που προσπάθησαν να επιτύχουν  την απόλυτη αυτάρκεια ήταν η Αλβανία του Χότζα, όπου οι άνθρωποι λιμοκτονούσαν ή η Βόρειος Κορέας του Κιμ  Ιλ Σουνγκ που εσχάτως η απόλυτη ένδεια έγινε αφορμή  μέχρι και για κανιβαλισμούς.

Οι Έλληνες αγρότες δεν έχουν μάθει να σκέφτονται σαν επιχειρηματίες, ενώ οι μικροί κλήροι δεν επιτρέπουν οικονομίες κλίμακας για να γίνουν ανταγωνιστικοί.

Υπάρχουν δυο λύσεις: Η μία είναι η πώληση των μικρών εκτάσεων προκειμένου να καταλήξουν σε μεγαλύτερες  που θα γίνουν ανταγωνιστικές καλλιέργειες. Η άλλη είναι ο συνεταιρισμός στη βάση που λειτουργεί μια ανώνυμη εταιρεία. Συνεταιρισμός για την ανταγωνιστική είσοδο σε αγορές όχι για το ροκάνισμα επιδοτήσεων.

2) Η «Φούσκα» είναι μπροστά και το κραχ πίσω...

Ο βασικός λόγος που η ελληνική αγορά τους επόμενους μήνες θα συνεχίσει, παρά τις ευκαιριακές διορθώσεις, να κινείται ανοδικά είναι η απομάκρυνση της προοπτικής εξουσίας για την αριστερά.

Για την ακρίβεια για την άκρα αριστερά που εκτός Ελλάδος παριστάνει την κεντροαριστερά και την άκρα δεξιά ή παλαβή δεξιά του χάους και των αεροπορικών ψεκασμών.

Το Φθινόπωρο λέγαμε πως αν θέλει κάποιος να καταλάβει τι θα κάνει η αγορά καλά θα κάνει να παρακολουθεί τις δημοσκοπήσεις περισσότερο παρά τα θεμελιώδη μεγέθη.

Με την παροχή προστασίας σε μερικές εκατοντάδες χιλιάδες πελάτες του δικομματισμού που παριστάνουν πως δεν καταλαβαίνουν πως το μνημόνιο είναι η συνέπεια της χρεοκοπίας και όχι η αιτία δεν μπορεί κανείς φτάσει μακριά.

Το σκάσιμο της «φούσκας» των κομμάτων του αντιμνημονιακού τόξου  θα επιταχύνει την ανανέωση κα αναδιάταξη και του μνημονικού τόξου.


Αυτοί που μας έφεραν στη χρεοκοπία όπως ο υπουργός που ευθύνεται για την πληθώρα διορισμών στο Μετρό, δεν μπορεί να είναι και αυτοί που θα μας βγάλουν από την κρίση.

Προς το παρόν διασώθηκαν πολιτικά γιατί η κοινωνία τρόμαξε με την ασυδοσία λόγων, πράξεων και ειρμού του ποικιλόμορφου αντιμνημονιακού τόξου.

Οι δημοσκοπήσεις θα συνεχίσουν να καθοδηγούν τους  χρηματιστηριακούς δείκτες τους επόμενους μήνες από κοινού με τις διεθνείς οικονομικές και χρηματιστηριακές εξελίξεις.

Οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις ενδέχεται να περιλαμβάνουν ένα μικροκράχ όπως εκείνο του 1987 όταν ο Dow έχασε σε μια μέρα περί το 25%, αλλά επί της ουσίας ήταν η τελευταία ευκαιρία για όσους ήθελαν να πάρουν  θέση και να παρακολουθήσουν το ράλι που ακολούθησε μέχρι το 2000.

Διεθνώς οι συνθήκες μοιάζουν ιδανικές καθώς ο φόβος του παγκόσμιου χρέους σκιάζει τα πάντα και δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για έναν νέο πολυετή κύκλο ανάκαμψης της Δύσης με επικεφαλής τις ΗΠΑ.

Ήδη, μετά από αρκετές δεκαετίες πολλές πολυεθνικές επενδύουν στις ΗΠΑ για την δημιουργία παραγωγικών θέσεων εργασίας.

Οι συντελεστές που άλλαξαν και κάνουν αυτές τις επενδύσεις ελκυστικές είναι ο πενταπλασιασμός του εργατικού κόστους στην Ασία, αλλά κυρίως η τεχνολογική εξέλιξη στις ΗΠΑ που επιτρέπει τον εφοδιασμό της αγοράς με φθηνή ενέργεια από τα κοιτάσματα σχιστολιθικής εξόρυξης.

Το Barrons έγραφε την περασμένη εβδομάδα για επενδύσεις στις ΗΠΑ στην δημιουργία παραγωγικών μονάδων από εταιρείες όπως Caterpillar, Whirlpool, Apple, Samsung, Toyota. Η εξέλιξη αυτή ανατρέπει την τάση των τελευταίων 40 ετών μεταφοράς παραγωγικών θέσεων εργασίας από τις ανεπτυγμένες οικονομίες στις αναπτυσσόμενες.

Μαζί με τεχνολογικές εξελίξεις όπως η τρισδιάσταστη εκτύπωση που είχαμε αναφερθεί παλιότερα και δεκάδες άλλες που κυοφορούνται δημιουργούν τις προϋποθέσεις της επόμενης «φούσκας» που ως είθισται θα κάνει τις προηγούμενες να μοιάζουν με «σαπουνόφουσκες»...