22 Ιανουαρίου 2013

Σφοδρές συγκρούσεις στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας Πέφτουν σφαίρες και οβίδες τις τελευταίες ώρες στα εδάφη της Τουρκίας

Νίκος Στέλγιας
 Γενικευμένες συγκρούσεις ανάμεσα σε ένοπλους Κούρδους αντάρτες και στις στρατιωτικές δυνάμεις της συριακής αντιπολίτευσης λαμβάνουν χώρα τα τελευταία εικοσιτετράωρα σε απόσταση αναπνοής από την Τουρκία.Οι Κούρδοι συγκρούονται με ένοπλες δυνάμεις, οι οποίες υποστηρίζονται από την Άγκυρα. Στο στόχαστρο των Κούρδων και της συριακής αντιπολίτευσης βρίσκονται τα ενεργειακά κοιτάσματα της Συρίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της www.kathimerini.com.cy, η εστία των συγκρούσεων είναι τα βορειοανατολικά εδάφη της Συρίας, τα οποία γειτνιάζουν με το Ιράκ και την Τουρκία. Τα τελευταία εικοσιτετράωρα, ένοπλες ομάδες του κουρδικού αυτονομιστικού κινήματος δίνουν μάχες σώμα με σώμα με την συριακή αντιπολίτευση και τον στρατό της Συρίας με απώτερο στόχο την εξασφάλιση του ελέγχου της ευρύτερης περιοχής. Οι Κούρδοι αντάρτες έχουν εισβάλλει ήδη στην συριακή κωμόπολη Γκιρ Ζίρο. Στην συγκεκριμένη κωμόπολη, ο συριακός στρατός προβάλλει σφοδρή αντίσταση στους Κούρδους αντάρτες. (Οπως αναφέρει η εφημερίδα του Λιβάνου Αl-Safir η πόλη   Ras al-Ayn αποτελεί κομβικό σημείο διέλευσης μέσω του οποίου μπορούν οι δυνάμεις του Ελεύθερου στρατού της Συρίας στοχεύουν στο να ελέγξουν καλκύτερα την επαρχία  Χαλεπίου και Al- Hasakah και παράλληλα να χρησιμοποιήσουν την τουρκική οδό ανεφοδιασμού τους προκειμένου να φθάσουν στην κωμόπολη  Deir ez-Zor)

Σε απόσταση αναπνοής από την τουρκική κωμόπολη Τζεϊλάνπιναρ, οι Κούρδοι συγκρούονται με τις δυνάμεις της συριακής αντιπολίτευσης. Το κουρδικό κίνημα υποστηρίζει ότι εν λόγω «ισλαμιστικές» ομάδες υποστηρίζονται από την Άγκυρα. Τις τελευταίες ώρες, εξαιτίας των συγκρούσεων, μεγάλος αριθμός σφαιρών και οβίδων έχουν πέσει στα εδάφη της Τουρκίας, γεγονός που έχει θορυβήσει την τουρκική κοινή γνώμη.

Σύμφωνα με τις κουρδικές πηγές, οι Κούρδοι και οι σύριοι αντάρτες έχουν στραμμένη την προσοχή τους στα ενεργειακή αποθέματα της συριακής πόλης Ριμέλαν. Οι δυο πλευρές καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες για να θέσουν υπό τον έλεγχο τους τα τελευταία, στρατηγικής σημασίας, προπύργια και ενεργειακά αποθέματα της Δαμασκού στην βόρεια Συρία.

Οι κουρδικές πηγές αναφέρουν ότι εξαιτίας των συγκρούσεων των τελευταίων ωρών έχουν χάσει την ζωή τους πάνω από 100 Κούρδοι και Σύριοι αντάρτες καθώς και στρατιώτες της Συρίας.

Συρία: Προ των πυλών ο διαμελισμόςΤουρκικές πηγές διευκρινίζουν στην www.kathimerini.com.cy ότι οι τελευταίες εξελίξεις στην βόρεια Συρία είναι άκρως ανησυχητικές. Κατά την άποψη τους, η γειτονική χώρα οδεύει με ιλιγγιώδη ταχύτητα προς την κατεύθυνση του διαμελισμού. 
*Ο Νίκος Στέλγιας είναι ανταποκριτής της «Κ» στην Κωνσταντινούπολη