Το
Κοσσυφοπέδιο συμμετείχε ως παρατηρητής στη συνεδρίαση ΗΠΑ-Αδριατικής
Χάρτας στη Μπούντβα, Μαυροβούνιο, το 2011. [Υπουργείο Εξωτερικών
Υποθέσεων Κοσσυφοπεδίου]
«Το Κοσσυφοπέδιο πρέπει επίσης να χρησιμοποιήσει το δρόμο προς τη χάρτα ώστε να επιλύσει τη δύσκολη διαδρομή προς το ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Φλοριάν Κεχαγιά, εκτελεστικός διευθυντής του Κέντρου Μελετών Ασφάλειας που εδρεύει στην Πρίστινα, στους SETimes.Το Κοσσυφοπέδιο δεν έχει καταφέρει να ενταχθεί στο πρόγραμμα του ΝΑΤΟ Σύμπραξη για Ειρήνη επειδή η Ελλάδα, η Ρουμανία, η Ισπανία και η Σλοβακία – εκ των οποίων καμία δεν αναγνωρίζει το Κοσσυφοπέδιο – έχουν απειλήσει να ασκήσουν βέτο σε οποιαδήποτε σχετική απόπειρα.Η συμμαχία εξακολουθεί να απαιτεί πολιτική συναίνεση από όλα τα κράτη μέλη, η οποία έχει επηρεάσει τις προοπτικές του Κοσσυφοπεδίου στο ΝΑΤΟ, καθώς επίσης τις σχέσεις με άλλους περιφερειακούς μηχανισμούς ασφάλειας και χώρες.
Ο Κεχαγιά υποστήριξε ότι η ένταξη στη χάρτα αποτελεί τον τρόπο ώστε να υπάρξει βοήθεια στην ενσωμάτωση της Δύναμης Ασφάλειας Κοσσυφοπεδίου στον περιφερειακό μηχανισμό άμυνας και ασφάλειας της χάρτας, καθιστώντας τη διαδρομή προς το ΝΑΤΟ πιο εύκολη.Μέχρι στιγμής, το Κοσσυφοπέδιο έχει συμμετάσχει στις συνεδριάσεις της χάρτας ως παρατηρητής σε υπουργικό επίπεδο, ή σε επίπεδο αρχηγού ΓΕΣ, ωστόσο δεν έχει λάβει μέρος σε στρατιωτικές ασκήσεις.
Σε απόκριση στην παρουσία του Κοσσυφοπεδίου, η Σερβία έχει ακυρώσει τη συμμετοχή της σε αρκετές συνεδριάσεις της χάρτας. Στη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών Υποθέσεων στο Ζάγκρεμπ τον προηγούμενο μήνα, η Σερβία έστειλε χαμηλόβαθμο διπλωμάτη.
Εν όψει της ένταξης στη χάρτα, αξιωματούχοι του Κοσσυφοπεδίου ανέφεραν πως η περιφερειακή συνεργασία σε επίπεδο στρατού και ασφάλειας θα συνεχίσει να αποτελεί βασική προτεραιότητα.
Αξιωματούχοι θεωρούν την Αλβανία και την Κροατία, δυο ιδρυτικά μέλη της χάρτας και τα τελευταία μέλη του ΝΑΤΟ, ως βασικούς περιφερειακούς εταίρους οι οποίοι θα βοηθήσουν τελικά στο να υπάρξει πρόοδος στην ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στο ΝΑΤΟ.
«Υπάρχει συνεργασία στο στρατιωτικό τομέα για όλες αυτές τις χώρες. Ως μέλη του ΝΑΤΟ, Κροατία και Αλβανία έχουν τη δυνατότητα και την προθυμία να στηρίξουν τη δύναμή μας ώστε να διευκολυνθεί ο δρόμος προς την ένταξη στο ΝΑΤΟ και σε περιφερειακές πρωτοβουλίες, οι οποίες αποτελούν πάντα φιλοδοξία μας», δήλωσε ο Ρεμζιέ Ζεκιράι, υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων στο υπουργείο Δυνάμεων Ασφάλειας, στουςSETimes.
Η γλωσσική και πολιτιστική εγγύτητα με την Αλβανία, ανέφερε ο Κεχαγιά, έχει διευκολύνει στη διαλειτουργικότητα των στρατών των δυο χωρών.«Η διαλειτουργικότητα στο στρατό είναι πολύ σημαντική και αυτό αποδεικνύεται στο περιεχόμενο πολλών πρωτοβουλιών συνεργασίας στην Ευρώπη…η Κροατία έχει αναπτύξει αρκετά στρατιωτικά είδη (όπως στρατιωτική διπλωματία και αεροπορία) και οι εμπειρίες τους είναι πολύ χρήσιμες για τις Δυνάμεις Ασφάλειας Κοσσυφοπεδίου», δήλωσε ο Κεχαγιά.
Επιπρόσθετα, η κυβέρνηση ανέφερε πως θεωρεί προτεραιότητα τη διμερή συνεργασία με πΓΔΜ και Μαυροβούνιο στον τομέα άμυνας.«Η περιφερειακή συνεργασία είναι καίρια για την πρόοδο του Κοσσυφοπεδίου στη διαδικασία Ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης και συνεπώς η σύμπραξη της Αδριατικής Χάρτας αποτελεί πολύ σημαντική πρωτοβουλία», δήλωσε ο Ράμανταν Ιλάζι, εκτελεστικός διευθυντής του Ινστιτούτου Ειρήνης που εδρεύει στην Πρίστινα, στουςSETimes.
Ο Κεχαγιά ανέφερε πως αναμένει ότι η παρουσία των ΗΠΑ θα καταστήσει τη διαδικασία ένταξης στη χάρτα λιγότερο δύσκολη πολιτικά, ειδικά σε ό,τι αφορά στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, η οποία δεν αναγνωρίζει ούτε αυτή το Κοσσυφοπέδιο.Η χάρτα διευρύνθηκε τελευταία φορά το 2008, οπότε και εντάχθηκαν Β-Ε και Μαυροβούνιο ως πλήρη μέλη.
Το παρόν περιεχόμενο ανατέθηκε για τους SETimes.com.