18 Νοεμβρίου 2015

Γιατί το Βέλγιο αποτελεί πόλο έλξης για τους τζιχαντιστές

Οι εξτρεμιστές μουσουλμάνοι επιλέγουν το Βέλγιο και συγκεκριμένα τη συνοικία Molenbeek για να καταστρώσουν τα τρομοκρατικά τους χτυπήματα στο Ευρωπαϊκό έδαφος. Ποια τα βασικά επιχειρήματά τους και τι είναι αυτό που τροφοδοτεί το μίσος τους για τη Δύση (Pics)
Αυτό όμως που απασχολεί όχι μόνο τις γαλλικές αρχές, αλλά και τις Ευρωπαϊκές είναι το γεγονός ότι το Βέλγιο είναι ο τόπος που επιλέγουν ως έδρα τα μέλη του Ισλαμικού Κράτους και ο τόπος που δραστηριοποιούνται οι τζιχαντιστές που βρίσκονται στην Ευρώπη.


  Το Βέλγιο είναι η χώρα που σχεδιάζονται και εκτελούνται οι τρομοκρατικές επιθέσεις που λαμβάνουν χώρα στις Ευρωπαϊκές χώρες, με τους ιθύνοντες να απορούν, τι συμβαίνει και οι μετανάστες δεύτερης ή τρίτης γενιάς, Βέλγοι υπήκοοι, επιλέγουν να εισέλθουν στους κόλπους του Ισλαμικού Κράτους και να θυσιαστούν για χάρη του παρασύροντας στο θάνατο όσες περισσότερες αθώες ψυχές.

Ακόμη ένα ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί οι αρχές της χώρας, ενώ έχουν πληροφορίες και γνωρίζουν την ταυτότητα των υπόπτων δεν δρουν αποτελεσματικά για την εξουδετέρωσή τους. Το συγκεκριμένο ερώτημα ενισχύεται και από το το γεγονός ότι οι βελγικές αρχές γνώριζαν την εξτρεμιστική δράση τους εγκεφάλου των επιθέσεων στο Παρίσι, Abaaoud, καθώς πριν από λίγο καιρό είχαν καταφέρει να αποτρέψουν ένα ακόμη τρομοκρατικό χτύπημα, σχεδιασμένο από τον ίδιο, λίγες ημέρες μετά το μακελειό στο Σαρλί Εμπντό.

  Ήταν τότε που οι αρχές δήλωσαν ότι κατάφεραν να αποτρέψουν ένα αντίστοιχο Σαρλί Εμπντό, ωστόσο κατάλαβαν ότι οι περιπολίες της αστυνομίας και οι έρευνες στα σπίτια τους δεν ήταν αρκετές για να χτυπήσουν την οργανωμένη τρομοκρατία.

Το Βέλγιο έχει μόλις 11 εκατομμύρια πολίτες, εκ των οποίων το 6% είναι Μουσουλμάνοι. Το ανησυχητικό στοιχείο είναι ότι οι Γάλλοι και Βέλγοι υπήκοοι που τάχθηκαν στο πλευρό των τζιχαντιστών και ταξίδεψαν μέχρι τη Συρία αποτελούν το 1/4 των Ευρωπαίων πολιτών που προσηλυτίστηκαν.

Οι μελετητές εικάζουν ότι ο υψηλός αριθμός των πολιτών που πολεμούν για το ISIS οφείλεται στο γεγονός ότι στο εσωτερικό της χώρας δρουν καλά οργανωμένες ομάδες μουσουλμάνων εξτρεμιστών, όπως η Sharia4Belgium. Ιδρυτής της συγκεκριμένης οργάνωσης είναι ο 33χρονος, Βέλγος υπήκοος, Fouad Belkacem.

Ο ίδιος έχει μαροκινή καταγωγή, ενώ συνεργάζεται και με Βρετανούς εξτρεμιστές, όπως ο Anjem Choudary. Ο Belkacem έχει συλληφθεί ουκ ολίγες φορές όχι μόνο για εγκληματικές δραστηριότητες, αλλά και για παρακίνηση μίσους, καθώς την 11η Σεπτεμβρίου, μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στις ΗΠΑ βγήκε στους δρόμους της πόλης πανηγυρίζοντας και καίγοντας την αμερικανική σημαία, την ώρα που ο κόσμος μουδιασμένος παρακολουθούσε το πολύνεκρο χτύπημα.

Τον περασμένο Δεκέμβρη, ο ίδιος και άλλα 45μέλη της Sharia4Belgium κρίθηκαν ένοχοι για την ανάμειξή τους σε τρομοκρατική οργάνωση που είχε οργανώσει επιθέσεις σε Ευρωπαϊκό έδαφος, με αποτέλεσμα να τιμωρηθούν με ποινή φυλάκισης 12 ετών.

 

Το Βέλγιο "γεννά" τζιχαντιστές;

Σύμφωνα με τις αρχές, είναι πιο εύκολο για τους εξτρεμιστές να βρουν καταφύγιο σε μια χώρα που έχει μικρό πληθυσμό, ωστόσο μεγάλα ποσοστά του συγκεκριμένου πληθυσμού είναι μουσουλμάνοι, καθώς μπορούν πιο εύκολα να προσηλυτίσουν και στρατολογήσουν νέα μέλη.

Οι συγκεκριμένες ομάδες δραστηριοποιούνται κυρίως στις γκετοποιημένες συνοικίες του Βελγίου και της Γαλλίας, όπου οι μετανάστες βρίσκονται περιθωριοποιημένοι από την κοινωνία και ζουν απομονωμένοι απ΄αυτήν. Πάνω σε αυτό πατούν οι εξτρεμιστές για την στρατολόγηση νέων μελών, καθώς βασικό επιχείρημα της προπαγάνδας τους είναι ότι οι χώρες που ζουν δεν νοιάζονται για εκείνους και τους αφήνουν στο περιθώριο, ενώ δεν τους παρέχουν ίσες ευκαιρίες, παρόλο που τις αξίζουν, με αποτέλεσμα να τους αντιμετωπίζουν σαν πολίτες β' κατηγορίας.

Τι ακριβώς συμβαίνει με τη γειτονιά Molenbeek

 

Η γειτονιά Molenbeek των Βρυξελλών θεωρείται το κέντρο συγκέντρωσης των εξτρεμιστών μουσουλμάνος και προορισμό τους. Πρόκειται για μια περιθωριοποιημένη συνοικία των Βρυξελλών με σχεδόν 100.000 κατοίκους, η παρουσία των Μουσουλμάνων στη συγκεκριμένη συνοικία είναι πολύ έντονη, γεγονός που αποδεικνύεται και από τα τεμένη, που ξεπερνούν τα 22.
Η συνοικία παρουσιάζει τα μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας και ανεπαρκείς κοινωνικές δομές, ανεπαρκείς αστυνομική παρουσία, σε αντίθεση με την υπόλοιπη πόλη, που φαίνεται να διαθέτει ένα από τα υψηλότερα βιοτικά επίπεδα στην Ευρώπη.
Ο πρωθυπουργός της χώρας δήλωσε μετά την έναρξη των ερευνών στην περιοχή, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις που έπληξαν το Παρίσι τη Παρασκευή και την άμεση σύνδεση των τρομοκρατών με τη συνοικία πως "Αποτελεί ένα γιγαντιαίο πρόβλημα". "Δεν έχουμε τον έλεγχο της Molenbeek τη δεδομένη χρονική στιγμή", επεσήμανε με τη σειρά του ο υπουργός Jan Jambon.
Αυτή του η δήλωση περιγράφει την κατάσταση που επικρατεί στα "μουσουλμανικά γκέτο" των Ευρωπαϊκών πόλεων, όπως το Παρίσι, το Λονδίνο κ.λ.π.
Την ίδια στιγμή, ο δήμαρχος της Molenbeek, Françoise Schepmans, ζητά τη βοήθεια των αρχών για άμεση επέμβαση και την προστασία του μεγαλύτερου ποσοστού της συνοικίας που είναι οικογένειες και όχι μέλη συ6μμοριών και τρομοκρατικών οργανώσεων. "Είμαστε εμείς εκείνοι που τους έχουμε αφήσει να ζουν στο περιθώριο, στη σκιά μας", τονίζει ο δήμαρχος.
(Πηγή: TheAtlantic)