18 Νοεμβρίου 2015

Τουρκία και Ρωσία θα Επιταχύνουν τις Διαδικασίες για την Κατασκευή του Ακκούγιου

http://nisoskos.gr/uploaded/articles/koinwnika//toyrkia_pyrhnika.JPGΗ Τουρκία θα επιταχύνει την προσπάθεια για να ξεπεραστούν τα ρυθμιστικά εμπόδια που έχουν καθυστερήσει την κατασκευή του πρώτου της πυρηνικού σταθμού στο Ακκούγιου. Αυτό δήλωσε ο Υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Ali Rı za Alaboyun στις 16 Νοεμβρίου στο Reuters, ενώ πρόσθεσε ότι παραμένει σε ισχύ ο στόχος για έναρξη λειτουργίας του σταθμού το 2022.
«Η αβεβαιότητα που επικράτησε μετά τις εκλογές της 7ης Ιουνίου εμπόδισε την διευθέτηση των ζητημάτων. Ωστόσο, οι εργασίες θα ξεκινήσουν ξανά από την επόμενη εβδομάδα και τα νομικά εμπόδια θα αντιμετωπισθούν με το που θα σχηματιστεί νέα κυβέρνηση», δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός στο περιθώριο της συνόδου του G-20 στην Αττάλεια.«Η ημερομηνία [έναρξης λειτουργίας] είναι το 2022», πρόσθεσε.

Το σχόλιο του Alaboyun ακολούθησε τη συνάντηση που είχαν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της συνόδου.
Όπως επισήμανε ο Alaboyun, οι πρόεδροι των δύο χωρών μίλησαν για τον σχεδιαζόμενο αγωγό φυσικού αερίου Turkish Stream , για τον οποίον εκκρεμούν ακόμη πολλά ερωτήματα.
«Δεν είμαστε ενάντια στο πρότζεκτ. Χρειαζόμαστε χρόνο ώστε να ξεκαθαρίσουν κάποια ζητήματα σχετικά με το πρότζεκτ, όπως πόσες γραμμές θα λειτουργήσουν … Στο τέλος, ο αγωγός αυτός θα περάσει από πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων κάποιων ευρωπαϊκών χωρώ ν αλλά και της Τουρκίας», δήλωσε.
Τον περασμένο μήνα, η Ρωσία μείωσε την δυναμικότητα του πρότζεκτ από τα 63 bcm στα 31,5 bcm, ωστόσο ο Alaboyun ανέφερε ότι δεν υπήρξαν επίσημες συνομιλίες για μία τέτοια αλλαγή.
«Κανένα επίσημο αίτημα δεν έχει υποβληθεί σε εμάς. Άρα συνεχίζουμε να αξιολογούμε το πρότζεκτ στην πρώτη του προκαταρκτική εκδοχή. Ούτε η Ρωσία ανέφερε τίποτα για τον αριθμό των γραμμών χθες», δήλωσε, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Χουριέτ, ο Alaboyun.http://www.energia.gr/