18 Νοεμβρίου 2015

Για εμφύλιο πόλεμο στην Τουρκία προειδοποιούν οι Κούρδοι Οι πρωτοβουλίες της Άγκυρας δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας Του Νίκου Στέλγια


http://cdn.sandiegouniontrib.com/img/photos/2015/09/01/11064137w_r900x493.jpg?122770e84b36f1c039d5c4c2ca15c2d8bc4ecd52
Η Τουρκία πλέον βρίσκεται στο κατώφλι μιας γενικευμένης εμφύλιας σύρραξης. Το αιματοκύλισμα στις κουρδικές επαρχίες δεν λέει να τερματιστεί. Οι τελευταίες εξελίξεις και κυρίως οι πρωτοβουλίες της Άγκυρας δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. Η παραπάνω αυστηρή προειδοποίηση έρχεται από την πολιτική πτέρυγα του κουρδικού αυτονομιστικού κινήματος. Σύμφωνα με το Πρακτορείο Σπούτνικ, ο βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών στο Σίρνακ, Φαϊσάλ Σαρίγιλντιζ δηλώνει ότι η Τουρκία παρασέρνεται προς μια εμφύλια σύρραξη. Για αυτή την εξέλιξη ευθύνεται η κυβέρνηση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Ο κ. Σαρίγιλντιζ τονίζει ότι πριν τις εκλογές του Ιουνίου δεν υπήρχε αιματοκύλισμα στο εσωτερικό της Τουρκίας. Ωστόσο, μετά την ενδυνάμωση του ΔΚΛ, η κυβέρνηση αποφάσισε να επιτεθεί στους Κούρδους, Αυτή είναι η επεξήγηση του κουρδικού κινήματος στα όσα συμβαίνουν τους τελευταίους μήνες στην Τουρκία.
Ο κ. Σαρίγιλντιζ τονίζει ακόμη ότι μετά τις εκλογές του Ιουνίου το ΑΚΡ αθέτησε όλες τις υποσχέσεις της, τις οποίες έδωσε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την λύση του Κουρδικού Ζητήματος.
«Οι πολίτες μας ανησυχούν για την ασφάλεια τους. Η κατάσταση επιδεινώνεται με την κάθε νέα ημέρα». Τονίζοντας αυτό το σημείο, ο Κούρδος βουλευτής προσθέτει το εξής: «Η κυβέρνηση έχασε στην κυριολεξία τον εαυτό της εξαιτίας της μέθης που προκάλεσε το 49%. Φοβόμαστε ότι οι συγκρούσεις θα διαδοθούν σε ολόκληρη την Τουρκία. Τότε θα ξεκινήσει εμφύλια σύρραξη. Παράλληλα θα αυξηθούν οι απώλειες». Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά ύστερα από πολύ καιρό, ένα υψηλόβαθμο στέλεχος του κουρδικού κινήματος προειδοποιεί την τουρκική κοινωνία για το ενδεχόμενο ενός εμφυλίου πολέμου. 

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΥΠΡΟΥ