03 Αυγούστου 2015

Θεοχάρους: Η εφαρμογή της Γ΄ Βιέννης ως ΜΟΕ


Η Συμφωνία της Γ΄ Βιέννης που υπεγράφη στις  2 Αυγούστου 1975 από τον τότε Προεδρεύοντα της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και τον Ραούφ Ντενκτάς και η οποία ουδέποτε εφαρμόστηκε, προνοούσε την άμεση επιστροφή χιλιάδων Καρπασιτών στα σπίτια τους στην Καρπασία, από την οποία εκδιώχθηκαν μετά την Τουρκική εισβολή του 1974.
Σήμερα, ο τουρκικός στρατός με την εν εξελίξει επίθεση του εναντίον των Κούρδων στην ίδια την Τουρκία, στην Συρία και στο Ιράκ,  κατηγορείται για την διάπραξη νέων  εγκλημάτων πολέμου, νέων  εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας.
Η συμφωνία της Γ΄Βιέννης  μας θυμίζει ότι η τουρκική πλευρά  εφαρμόζει  ότι της συμφέρει. Η μη εφαρμογή από την Τουρκία της συμφωνίας της Γ΄Βιέννης επέτεινε το δράμα των εγκλωβισμένων  το οποίο  είναι ζήτημα κατά μείζονα λόγο ανθρωπιστικό αλλά και πολιτικό, νομικό και ηθικό και εξ όσων ακούμε δεν βρίσκεται  στην ατζέντα των συνομιλιών.

Η άμεση  εφαρμογή της Γ’ Βιέννης συνιστά μια εξαιρετική ευκαιρία ώστε να δημιουργηθούν συνθήκες εμπιστοσύνης στην πράξη και όχι μόνο σε επικοινωνιακό επίπεδο, ενώ η  στάθμευση δύο νοσοκόμων στο Ριζοκάρπασο  για την περίθαλψη των εγκλωβισμένων δεν είναι ΜΟΕ αλλά στοιχειώδης υποχρέωση της Τουρκίας.
Εύχομαι να λυθεί το πρόβλημα της Κύπρου το δυνατόν συντομότερο και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, για  να λυθεί και το πρόβλημα των Καρπασιτών, εγκλωβισμένων και προσφύγων, αλλά  δεν συμμερίζομαι την άμετρη αισιοδοξία πολλών για την επίτευξη και εφαρμογή λύσης στο Κυπριακό πρόβλημα, λόγω της αμετάβλητα επιθετικής και εγκληματικής πολιτικής της Τουρκίας. 
- See more at: http://www.sigmalive.com/news/kypriako/254859/theoxarous-i-efarmogi-tis-g-viennis-os-moe#.dpuf