03 Αυγούστου 2015

Νέο ψυχρό πόλεμο βλέπουν αναλυτές: Αφιέρωμα με την ευκαιρία των 40χρονων του ΟΑΣΕ

Στα 40 χρόνια ύπαρξής του ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) συνέβαλε στην εκτόνωση εντάσεων κατά τον Ψυχρό Πόλεμο, απέτρεψε συγκρούσεις και συνέβαλε στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αναφέρει αφιέρωμα της Deutsche Welle.
Νέο ψυχρό πόλεμο βλέπουν αναλυτές: Αφιέρωμα με την ευκαιρία των 40χρονων του ΟΑΣΕ
Μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014 και την κατάληψη σημαντικών τμημάτων της ανατολικής Ουκρανίας από δυνάμεις φιλορώσων αυτονομιστών, που οδήγησε στο ξέσπασμα ενός πολέμου που στοίχισε χιλιάδες ανθρώπινες ζωές, η Ουκρανία έγινε το σημαντικότερο πεδίο δράσης του ΟΑΣΕ.
Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, που συμπλήρωσε σήμερα 40 χρόνια ζωής, εποπτεύει τη διαδικασία εφαρμογής της ειρηνευτικής συμφωνίας του Μινσκ και συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο της λεγόμενης «Ομάδας Επαφής» του Μινσκ για την ουκρανική κρίση.

Αξιοσημείωτες δράσεις για ένα όργανο που στο παρελθόν είχε χαρακτηριστεί γραφειοκρατικό τέρας χωρίς συγκεκριμένες αρμοδιότητες. «Τα κράτη-μέλη του ΟΑΣΕ τον παραμέλησαν», επισήμανε στην DW ο Βόλφγκανγκ Τσέλνερ, διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου για τον ΟΑΣΕ στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου, ο οποίος παρατηρεί ότι ο οργανισμός έχει έρθει στο προσκήνιο εξαιτίας της εμπλοκής του στα τεκταινόμενα στην Ουκρανία.Τα τελευταία 10 και πλέον χρόνια αναλυτές, όπως ο Βόλφγκανγκ Τσέλνερ, παρατηρούν έναν διχασμό ανάμεσα στη Ρωσία και τα δυτικά κράτη εντός του ΟΑΣΕ.

Το αργότερο από το ξέσπασμα τις κρίσης στην Ουκρανία ο ΟΑΣΕ φαίνεται να βρίσκεται αντιμέτωπος με τα ίδια προβλήματα που αντιμετώπιζε και 40 χρόνια πριν.Οι πολιτικοί αντικρούουν τον ισχυρισμό, ωστόσο ολοένα περισσότεροι ειδικοί κάνουν λόγο για έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο. Με την προσάρτηση της Κριμαίας η Ρωσία παραβίασε τις θεμελιώδεις αρχές της Τελικής Πράξης του Ελσίνκι, μεταξύ άλλων την αποκήρυξη της βίας και το απαραβίαστο των συνόρων, υπογράμμισε ο Βόλφγκανγκ Τσέλνερ.Το 2016 την προεδρία του ΟΑΣΕ αναλαμβάνει η Γερμανία. Είναι πολύ πιθανό η Ουκρανία να παραμείνει το πρωταρχικό θέμα στην ατζέντα, εκτίμησε ο Γερμανός αναλυτής, επισημαίνοντας ότι το Βερολίνο θα προσπαθήσει «να επανεκκινήσει τον διάλογο με τη Μόσχα», κάτι που κατά τη γνώμη του δεν θα είναι εύκολη υπόθεση.
Deutsche Welle, ΚΥΠΕ, ΒΕΡΟΛΙΝΟ, ΛΕΥΚΩΣΙΑ