26 Φεβρουαρίου 2015

«Εισβολή» στη Commerzbank για εκτεταμένη φοροδιαφυγή

Commerzbank Συντάκτης: efsyn.gr
Άλλο ένα σκάνδαλο με επίκεντρο ένα μεγάλο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα έρχεται στο φως της δημοσιότητας.Η έδρα της Commerzbank στη Φρανκφούρτη -η οποία αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα στη Γερμανία- υπέστη εκτενή έρευνα το βράδυ της Τρίτης, ύστερα από πληροφορίες για εκτεταμένη φοροδιαφυγή και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Έρευνες διεξήχθησαν επίσης στη Ρηνανία, στην Έσση και στη Ρηνανία-Παλατινάτο.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Süddeutsche Zeitung, «πάνω από 150 δικαστικοί, ερευνητές της υπηρεσίας δίωξης του οικονομικού εγκλήματος και αστυνομικοί άρχισαν τις πρώτες έρευνες σε βάρος προσώπων που κατηγορούνται για φορολογική απάτη και Λουξεμβούργιους συνεργούς τους».


Από την πλευρά της, η Commerzbank ανέφερε ότι υποστηρίζει τις ενέργειες των αρχών και πως είναι προς το συμφέρον της να υπάρξει ταχεία και πλήρης διαλεύκανση της υπόθεσης.Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα διαφυγόντα κέρδη για το γερμανικό κράτος υπολογίζονται από εκατοντάδες εκατομμύρια ως 1 δισ. ευρώ. Εξάλλου, τα έγγραφα που οδήγησαν τις αρχές αποτελούν μέρος ενός μεγαλύτερου πακέτου δεδομένων που γνωρίζει η εφημερίδα –και αφορούν χιλιάδες off shore εταιρείες– με δεκάδες χιλιάδες σελίδες συμβολαίων και εγγραφών και εκατ. χιλιάδες εμπιστευτικά emails.