26 Φεβρουαρίου 2015

Τζιχαντιστές πυρπόλησαν τη βιβλιοθήκη της Μοσούλης

Τζιχαντιστές πυρπόλησαν τη βιβλιοθήκη της Μοσούλης
«Τα βιβλία καίγονται, αλλά δεν πεθαίνουν με την πυρκαγιά. Οι άνθρωποι πεθαίνουν, τα βιβλία ποτέ. Κανένας άνθρωπος και καμία δύναμη δεν μπορεί να καταργήσει τη μνήμη... να βάλει τη σκέψη σε στρατόπεδο συγκέντρωσης για πάντα…Να αφαιρέσει από τον κόσμο τα βιβλία που ενσαρκώνουν την αιώνια μάχη του ανθρώπου ενάντια στην τυραννία κάθε είδους (…) Σε αυτό τον πόλεμο τα βιβλία είναι όπλα».
Η φράση του Φραγκλίνου Ρούζβελτ για τη νύχτα που η Γερμανία ζούσε το δικό της πνευματικό μεσαίωνα με τους Ναζί να ρίχνουν στην πυρά… αιώνες ολόκληρους διανόησης, βρίσκει τραγική επικαιρότητα σήμερα στη Μοσούλη. Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους εισέβαλαν στην ιστορική βιβλιοθήκη της πόλης και πυρπόλησαν χιλιάδες σπάνια βιβλία, χειρόγραφα και παπύρους ανυπολόγιστης ιστορικής και λογοτεχνικής αξίας. Η καταστροφή ξεκίνησε την Κυριακή, με τους ισλαμιστές να καίνε επιδεικτικά το περιεχόμενο του κτιρίου, πριν το ανατινάξουν και τους κατοίκους να τους εκλιπαρούν να σταματήσουν, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες. Οι αρχικές εκτιμήσεις έκαναν λόγο για 8 χιλιάδες αρχεία, σύμφωνα ωστόσο με την εφημερίδα Al Rai του Κουβέιτ, οι ιθύνοντες της βιβλιοθήκης ισχυρίζονται πως καταστράφηκαν 112.709 χειρόγραφα και πάπυροι καθώς και πάνω από 8.000 βιβλία. Πολλά από αυτά ήταν εγγεγραμμένα στον κατάλογο με τα ιστορικά ντοκουμέντα της UNESCO. Ανάμεσά τους χειρόγραφα από την Οθωμανική περίοδο, ταξιδιωτικοί χάρτες, τόμοι φιλοσοφίας και αραβικής ιστορίας αλλά και μία συλλογή με ιρακινές εφημερίδες των αρχών του 20ού αιώνα. Η βιβλιοθήκη της Μοσούλης σημειωτέον ιδρύθηκε το 1921, την ίδια χρονιά της γέννησης του σύγχρονου Ιράκ.

«Οι τζιχαντιστές βομβάρδισαν τη βιβλιοθήκη, χρησιμοποιώντας αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς», δήλωσε ο διευθυντής της Γκανίμ αλ Ταάν, ενώ τοπικές πηγές δήλωσαν πως οι ανώτεροι αξιωματούχοι της πόλης προσπάθησαν να πείσουν τα μέλη της ISIS να μην καταστρέψουν τη βιβλιοθήκη, αλλά δεν τα κατάφεραν...

Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
http://www.e-typos.com/
Νατάσα Παυλοπούλου