26 Φεβρουαρίου 2015

Η επιρροή Στρο και Ρίφκιντ, και πως οι Τούρκοι είναι ευχαριστημένοι

Η επιρροή Στρο και Ρίφκιντ, και πως οι Τούρκοι είναι ευχαριστημένοιΤου Κώστα Βενιζέλου
Τζακ Στρο και Μάλκολμ Ρίφκιντ διετελέσαντες και οι δυο υπουργοί Εξωτερικών της Βρετανίας,  κατηγορούνται ότι προσφέρθηκαν να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους προκειμένου να προωθήσουν την υποτιθέμενη επιχείρηση ζητώντας αμοιβή, Έπεσαν στην παγίδα δημοσιογράφων και αποκαλύφθηκαν.
Αμφότεροι ασχολήθηκαν με το Κυπριακό και είχαν αφήσει ιστορία και κακή φήμη. Ο  Μάλκολμ Ρίφκιντ συνέδεσε την παρουσία του στο Φόρεϊν Όφις με το διορισμό του Λόρδου Χάνει ως απεσταλμένου στο Κυπριακό. Υπενθυμίζεται δε πως κατά την επίσκεψη του στην Κύπρο, στις 11 Δεκεμβρίου 1996, δημοσιοποίησε ένα πακέτο από δέκα σημεία για το Κυπριακό. Το πακέτο- γνωστό και ως δεκάλογος του Ρίφκιντ- παρουσιάσθηκε σε συνέντευξη Τύπου στο Λήδρα Πάλας, προκαλώντας την έντονη αντίδραση της κυπριακής κυβέρνησης.

Ο Στρο έχει μεγαλύτερη… παράδοση. Είναι ο άνθρωπος που προώθησε, δυο μέρες μετά το δημοψήφισμα του 2004, τα μέτρα για την άρση της λεγόμενης απομόνωσης των Τ/Κ. Είχε δε στη συνέχεια παλέψει για να επιβάλλει τα μέτρα αυτά ως τιμωρία για το «όχι» των Ε/Κ. Ήταν, όχι τυχαία όπως αποκαλύφθηκε μετά με τις τιμητικές διακρίσεις από τον Νταβούτογλου, υπέρμαχος της ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε. Το Δεκέμβριο του 2004, είχε πρωταγωνιστήσει σε μια εξωθεσμική παρέμβαση στην Ε.Ε. για να εξυπηρετήσει τα τουρκικά συμφέροντα. Ασκούσε πιέσεις σε Ελλάδα και Κύπρο για να δεχθούν ένα κείμενο για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Λειτουργώντας λίγο πολύ ως διευθυντήριο στην Ε.Ε. ο Στρο μαζί με την προεδρεύουσα τότε Ολλανδία, τον Γάλλο Πρόεδρο Σιράκ και τον Γερμανό καγκελάριο Σρέντερ, είχαν καλέσει τον Τάσσο Παπαδόπουλο και τον Κώστα Καραμανλή σε μια αίθουσα και άσκησαν αφόρητες πιέσεις για να γίνει αποδεκτό το κείμενο. Όπως αναφέρεται, ο Τζακ Στρο φώναζε πως «είναι νομικός και το κείμενο απόλυτα συμβατό». «Και εγώ είμαι νομικός και δεν προκύπτει από αυτό ότι η Τουρκία αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία», του απάντησε ο τότε Πρόεδρος της Κύπρου. Στη σύναξη εκείνη παρών ήταν και ο τότε Επίτροπος της Ε.Ε., Φερχόιγκεν, ο οποίος ως γνωστό στη συνέχεια εργοδοτήθηκε στην Τουρκία. Για την ιστορία σημειώνεται πως όταν ο Στρο επισκέφθηκε την Κύπρο ως ΥΠΕΞ αποφάσισε παρά τις ενστάσεις της Λευκωσίας να συναντηθεί με τον κατοχικό ηγέτη, με αποτέλεσμα να μην γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο.

Μετά την αποχώρησή του από το Φόρεϊν Όφις, σε δημόσιες τοποθετήσεις του τάχθηκε αναφανδόν υπέρ της διχοτόμησης της Κύπρου («η διεθνής κοινότητα πρέπει να αποδεχτεί την διαίρεση στην Κύπρο. Έτσι οι δύο κοινότητες πρέπει να δημιουργήσουν τις δικές τους σχέσεις. Αυτό θα είναι ένα πιο καθαρό σύστημα», είπε στο Ανατολού). Και αυτές οι τοποθετήσεις δεν ήταν τυχαίες. Φάνηκε, άλλωστε, εκ των υστέρων ότι δεν λειτουργεί ο άνθρωπος αυτός τυχαία, αλλά επί σκοπού. Ο Αχμέτ Νταβούτογλου στις 22 Νοεμβρίου 2011, σε τελετή απονομής βραβείων στους πλέον επιτυχημένους Τούρκους επιχειρηματίες «Most Successful Turks», τίμησε τον  Τζάκ Στρο με τον τίτλο του πλέον υποστηρικτικού Βρετανού. Τα σχόλια περιττά .