11 Ιανουαρίου 2015

O ΚΙΜ ΚΑΡΑΠΕΤΙΑΝ KAI TO FUND ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΘΑΥΜΑΤΩΝ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΟΥ ΠΟΥΘΕΝΑ Εξαφανίστηκε με 20 εκ. δολάρια

Μία περίεργη... εξαφάνιση συζητιέται το τελευταίο διάστημα στη Ρωσία, καθώς αρκετοί επενδυτές, που δελεάστηκαν από τις υψηλές αποδόσεις που είθισται να «υπόσχονται» τα κερδοσκοπικά funds, μάλλον έπεσαν «θύματα»... απάτης.
Εξαφανίστηκε με 20 εκ. δολάρια
Σύμφωνα, λοιπόν, με τα έως τώρα δεδομένα φαίνεται πως ο Κιμ Καραπετιάν, ιδρυτής ενός εκ των πιο φιλόδοξων hegde funds στη χώρα, του Blackfield Capital CJSC, εξαφανίστηκε μαζί με τα περίπου 20 εκατομμύρια δολάρια που βρίσκονταν στο ταμείο της εταιρείας.

Τα ίχνη του 29χρονου, Αρμένιου στην καταγωγή, playboy είχαν χαθεί από τον περασμένο Οκτώβριο, ωστόσο η «εξαφάνισή» του, όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα της «The Wall Street Journal», έγινε ευρέως γνωστή τις τελευταίες ημέρες από υπάλληλο του fund, που διαπίστωσε ότι δεν υπήρχαν χρήματα στα ταμεία για να πληρωθούν οι μισθοί του προσωπικού. «Ο CEO... εξαφανίστηκε», ανέφερε ο Σεργκέι Γκρεμπένκιν, ένας από τους προγραμματιστές της εταιρείας.
Πρόκειται για μία καλοστημένη κομπίνα ή ενδεχομένως για εγκληματική ενέργεια; Οι περισσότερες ενδείξεις συγκλίνουν στην πρώτη εκδοχή...
Εξαφανίστηκε με 20 εκ. δολάρια
Το fund δημιουργήθηκε το 2009 από τον Καραπετιάν και μία ομάδα στελεχών αρμενικής καταγωγής κυρίως, εστιασμένο σε αλγοριθμικές συναλλαγές και στη χρήση στατιστικών αναλύσεων. Μέχρι το 2013 είχε καταφέρει να τζιράρει περισσότερο από το 2% των συμβολαίων futures και options, φτάνοντας, σύμφωνα με μαρτυρίες του Καραπετιάν, να διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 300 εκατ. δολαρίων.Μάλιστα, για να ενισχύσει τη... φήμη της, οργάνωνε εντυπωσιακές εκδηλώσεις. Για παράδειγμα την Πρωτοχρονιά του 2013 η εταιρεία έφερε στη Μόσχα το βρετανικό συγκρότημα Blue, ενώ κάθε υπάλληλος πήρε ως δώρο ένα iPad. Τον Ιούλιο του 2013 η εταιρεία διοργάνωσε ένα γκαλά με θέμα την... «Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων».

Σχέδια
Μέχρι πριν από λίγους μήνες, είχαν διαρρεύσει τα σχέδια της Blackfield για έναρξη συναλλαγών στο χρηματιστήριο του Λονδίνου και το Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων του Σικάγο και είσοδό της στις αμερικανικές κεφαλαιαγορές, ενώ η αμερικανική θυγατρική (Blackfield Capital LLC) είχε προσλάβει αρκετούς υπαλλήλους. Παράλληλα ο ίδιος ο Καραπατιάν νοίκιασε ένα ρετιρέ 1.625 τ.μ. στη 15 William St., πληρώνοντας περίπου 15.000 δολάρια τον μήνα, ποσό ρεκόρ (για τιμή ανά τ.μ.) σύμφωνα με τον μεσίτη Ανταμ Μαριούτσι, ο οποίος αντιπροσώπευσε τον 29χρονο Ρώσο για το deal. Ο Μαριούτσι δήλωσε ότι είχε απλώς στα χέρια του μία επιταγή και ότι ποτέ δεν είδε τον Καραπετιάν στο κτίριο.

Ο Κιμ Καραπετιάν είχε δηλώσει στους υπαλλήλους του ότι είχε επισκεφτεί και παλιότερα τη Νέα Υόρκη εργαζόμενος ως διαχειριστής χαρτοφυλακίων της Morgan Stanley, μετά την αποφοίτησή του από London School of Economics όμως εκπρόσωπος της Morgan Stanley δήλωσε ότι δεν υπάρχει αρχείο στην τράπεζα με το όνομά του, κάτι που επαναλήφθηκε και από πλευράς του Πανεπιστημίου.
Τα πρώτα... μαύρα σημάδια είχαν αρχίσει να φαίνονται την άνοιξη του 2014, μετά την κλιμάκωση της κρίσης της Ρωσίας με την Ουκρανία. Δεν είναι τυχαίο ότι, λίγο αργότερα, η Blackfield έβαλε τέλος στο... αμερικανικό όνειρο, κλείνοντας τη θυγατρική της και απολύοντας το προσωπικό της.
Τον Οκτώβριο ο Κιμ σταματάει να εμφανίζεται στα γραφεία της εταιρείας, όπως επίσης και ο συνιδρυτής της Blackfield Capital Βατζινάκ Μιχιταριάν μαζί και τα αδέρφια (της ίδιας οικογένειας μάλλον), Χένρι (γενικός διευθυντής) και Χάικ (υψηλόβαθμο στέλεχος).

Σε μήνυμα που φέρεται να έστειλε ο Καραπετιάν σε υψηλόβαθμα στελέχη της Blackfield ανέφερε ότι αναγκάστηκε να εξαφανιστεί -φήμες λένε ότι είναι στις ΗΠΑ- λόγω αδιευκρίνιστων απειλών προς αυτόν, ενώ υποσχόταν να επιστρέψει όλα τα χρήματα στους επενδυτές. Aντ' αυτού διεγράφησαν οι λογαριασμοί του στο Facebook και το Liknedin, όπως επίσης και η διεύθυνσή του στο Gmail, ενώ σύμφωνα με άρθρο του Forbes Russia τα... χαμένα κεφάλαια της εταιρείας μεταφέρθηκαν σε νεο-ιδρυθέντα funds, με έδρα τα... νησιά Κέιμαν.
ΜΑΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ
mapostolou@pegasus.gr
.ethnos.gr