11 Ιανουαρίου 2015

Η Αγκυρα ρωτά για την Ελλάδα και το ευρώ

ΝΙΚΟΣ ΣΤΕΛΓΙΑΣ Με το ΑΚΡ να έχει την πρωτοκαθεδρία στην Αγκυρα, Τούρκοι αναλυτές παρακολουθούν με ενδιαφέρον την ενίσχυση των ποσοστών της ελληνικής Αριστεράς.

Με το ΑΚΡ να έχει την πρωτοκαθεδρία στην Αγκυρα, Τούρκοι αναλυτές παρακολουθούν με ενδιαφέρον την ενίσχυση των ποσοστών της ελληνικής Αριστεράς.
«Παρακολουθούμε με μεγάλο ενδιαφέρον το ελληνικό θρίλερ. “Κλείδωσε” η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ; Με ποιον θα συνεργαστεί μετά τις εκλογές; Θα παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη; Αυτά τα ερωτήματα απασχολούν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης», επισημαίνει στην εφημερίδα μας ο έμπειρος Τούρκος δημοσιογράφος Αλί Τοπούζ. Κατά την άποψή του, για πρώτη φορά ύστερα από πολλά χρόνια, η τουρκική κοινή γνώμη εμφανίζει μεγάλο ενδιαφέρον για τις τελευταίες εξελίξεις στην ελληνική πολιτική σκηνή.


Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, τα κέντρα στρατηγικών μελετών, οι αναλυτές και το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθούν με αμείωτο ενδιαφέρον τις εξελίξεις στην Αθήνα. Η απόφαση του κ. Σαμαρά να επισπεύσει τη διαδικασία της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας ήταν μια εξέλιξη η οποία βρήκε απροετοίμαστη την Αγκυρα. Στη συνέχεια, η κήρυξη των πρόωρων βουλευτικών εκλογών έστρεψε τα βλέμματα στην επόμενη ημέρα της κάλπης. Η τουρκική πλευρά ενδιαφέρεται να πληροφορηθεί για τον αντίκτυπο τον οποίο επιφυλάσσει η ενδεχόμενη αλλαγή εξουσίας στην Αθήνα στα ελληνοτουρκικά και στο Κυπριακό.

Στην Τουρκία, η πλειονότητα των αναλυτών θεωρεί δεδομένη τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου. Σπεύδοντας να προεξοφλήσουν τη συγκεκριμένη νίκη, πολλά τουρκικά Μέσα επισημαίνουν ότι η Ελλάδα αλλάζει πολιτική τροχιά εν μέσω μιας μεγάλης οικονομικής και κοινωνικοπολιτικής σκηνής. «Σε λίγες ημέρες, από τα δικά μας παράλια του Αιγαίου θα παρακολουθούμε τις πρωτοβουλίες μιας σοσιαλιστικής κυβέρνησης στην απέναντι όχθη του Αιγαίου», υπήρξε την προηγούμενη εβδομάδα το χαρακτηριστικό μήνυμα της ειδησεογραφικής ιστοσελίδας «Oda Tv». Το motto ότι «η Ελλάδα βρίσκεται ένα βήμα πριν από τη διακυβέρνηση ενός ριζοσπαστικού σοσιαλιστικού κόμματος» βρίσκει αντίκτυπο και σε άλλα μέσα ενημέρωσης της Τουρκίας. Σε μια περίοδο που η πρωτοκαθεδρία του συντηρητικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) στο τουρκικό πολιτικό πεδίο είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός, η ενίσχυση των ποσοστών της ελληνικής Αριστεράς είναι μια εξέλιξη η οποία προσεγγίζει το ενδιαφέρον πολλών Τούρκων αναλυτών και δημοσιογράφων.

 Πολλοί είναι οι Τούρκοι αναλυτές οι οποίοι επισημαίνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται να αναπτερώσει το ηθικό όχι μόνον της ελληνικής Αριστεράς, αλλά ολόκληρης της ευρωπαϊκής Αριστεράς, η οποία αναζητεί διέξοδο από την οικονομική και κοινωνική κρίση.

Ενα άλλο σημαντικό ζήτημα το οποίο προσελκύει το ενδιαφέρον των τουρκικών αναλύσεων αφορά την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. «Η Γερμανία έχει αρχίσει να τροποποιεί τη στάση της. Τα τελευταία διφορούμενα μηνύματα από το Βερολίνο δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο της απομάκρυνσης της Ελλάδας από την οικογένεια του ευρώ», επισημαίνει ο κ. Τοπούζ. Το συγκεκριμένο σενάριο βρίσκει μεγάλο αντίκτυπο στον τουρκικό Τύπο, ο οποίος τονίζει χαρακτηριστικά ότι «ο Ελληνας ψηφοφόρος εκτός από τη νέα κυβέρνηση της χώρας καλείται να ψηφίσει και την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη».
Έντυπη