O ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Berkeley Barry Eichengreen, μιλώντας στην ετήσια σύνοδο του American Economic Association's, υποστήριξε ότι το Grexit θα έχει συνέπειες και σε άλλες χώρες, καθώς οι επενδυτές θα σπεκουλάρουν για το ποιος θα είναι ο επόμενος που θα φύγει από την ένωση. "Βραχυπρόθεσμα θα είναι μια Lehman Brothers στο τετράγωνο".
Ο ίδιος προέβλεψε ότι οι Ευρωπαίοι πολιτικοί για άλλη μια φορά θα καταπιούν κάποια πράγματα και θα κάνουν τους απαραίτητους συμβιβασμούς προκειμένου να μείνει η χώρα στο νόμισμα. «Παρ' ότι το να μείνει ενωμένη η Ευρωζώνη κοστίζει ακριβά και είναι δύσκολο και επίπονο για τους πολιτικούς, το σπάσιμο θα είναι ακόμα περισσότερο ακριβό και πιο δύσκολο». Κατά τον καγκελάριο της Αυστρίας Βέρνερ Φάινμαν η αναζωπυρωθείσα συζήτηση για Grexit είναι περισσότερο από περιττή και οι παρεμβάσεις στην ελληνική πολιτική σκηνή "ασέβεια προς τους Έλληνες ψηφοφόρους".

Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ εξετάζει συμβιβασμό με τον Τσίπρα, γράφει η εβδομαδιαία εφημερίδα «Die Zeit» σε άρθρο που δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική σελίδα της και στο οποίο επισημαίνεται ότι η κυβέρνηση, παρά τα περί του αντιθέτου δημοσιεύματα, θέλει να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ, ακόμη και σε περίπτωση εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες της Zeit στο Βερολίνο και στις Βρυξέλλες εξετάζεται αυτή την εποχή, ποιος θα μπορούσε να είναι ο πιθανός συμβιβασμός με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.

Μια έξοδος της Ελλάδας θεωρείται για τη γερμανική κυβέρνηση οικονομικά επικίνδυνη και πολιτικά κοστοβόρα - παρά τα περί του αντιθέτου δημοσιεύματα», αναφέρει το δημοσίευμα. Ιδιαίτερη σημασία έχει και η δήλωση του Α. Πουσκόφ, επικεφαλής της Επιτροπής Διεθνών υποθέσεων της Ρωσικής Δούμας, που αναφέρει: "Ό,τι και να λένε στο Βερολίνο, μια πιθανή έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα αποτελέσει το ισχυρότερο πλήγμα που έχει δεχτεί η Ε.Ε. σε όλη την ιστορία της. Σήμερα η Ελλάδα είναι το κλειδί για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης!"

ΑΝ ΥΠΗΡΧΑΝ σοβαρά και ανεξάρτητα ΜΜΕ, όλα τα παραπάνω θα είχαν υποχρεώσει τον Σαμαρά και τον Βενιζέλο σε παραιτήσεις ή, για να γίνουμε πιο ρεαλιστές, τα δημοσκοπικά ποσοστά τους θα είχαν συρρικνωθεί. Ενώ λοιπόν οι δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα αποσπούν τη μέγιστη διεθνή προσοχή, ο Σαμαράς το μόνο που έχει να πει στους Έλληνες για το έργο του είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ικανός να κυβερνήσει, ξεφουρνίζοντας ανοησίες που σε μεγάλο βαθμό γελοιοποιούν ακόμα και την κινδυνολογία που οι διάφοροι φωστήρες τού έχουν συστήσει να ακολουθήσει, νομίζοντας ότι οι Ευρωπαίοι θα έκαναν χορωδία μαζί του. Η απελπιστική θέση του Σαμαρά, που βλέπει το τέλος της εξουσίας του να πλησιάζει ταχύτατα, τον παρασύρει σε παρεμβάσεις που κανένας σοβαρός πολιτικός ηγέτης δεν θα τολμούσε, όπως αυτή που έκανε μετά τη βομβιστική επίθεση στη γαλλική πρωτεύουσα, όταν δήλωσε: Στο Παρίσι έγινε μακελειό κι εδώ κάποιοι προσκαλούν μετανάστες!

ΥΠΟΘΕΤΩ πως παρακολουθεί προσεκτικά τι δηλώνει ο Αλέξης Τσίπρας στα εγχώρια και διεθνή μέσα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε συνέντευξή του στο γαλλικό "Channel 4" και τον Πωλ Μασόν τόνισε ότι: "Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αποφασισμένος να φέρει μια ουσιαστική μεταπολίτευση στην Ελλάδα ικανή να προκαλέσει συναγερμό που θα ξυπνήσει την ευρωπαϊκή ηγεσία από τον λήθαργο". Ποια απάντηση μπορεί να δώσει ο Σαμαράς; Τι άλλο να πει για να μας τρομάξει; Πως αν νικήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο μπαμπούλας θα τρώει το φαγητό των παιδιών μας; Και ο Βενιζέλος; Άσ' τον αυτόν. Έχει τώρα μεγάλο νταλκά. Σα να μην έφτανε ο ΓΑΠ, ήρθε και η προδοσία της Άντζελας, που κατεβαίνει υποψήφια με τη νεοφιλελεύθερη συνιστώσα της κυβέρνησης!

ΣΤΙΣ ΔΥΟ εβδομάδες που απομένουν μέχρι την ώρα της κάλπης, ο Σαμαράς πρέπει να υποχρεωθεί να απαντήσει για το πρόγραμμα που του έχουν επιβάλει να ακολουθεί και περιγράφεται στο περιβόητο mail του Χαρδούβελη και το οποίο, στην περίπτωση που εφαρμοστεί, θα εξαφανίσει και τα τελευταία απομεινάρια της εγχώριας οικονομίας, προκαλώντας τεράστια ανθρωπιστική καταστροφή.
dchristou52@gmail.com