11 Ιανουαρίου 2015

Παράγοντες που θα επηρεάσουν τη δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές

Η ελληνική κρίση, ο ΣΥΡΙΖΑ και το New Deal
Δρεττάκης Μανόλης  Στη σύντομη προεκλογική περίοδο, πολλοί είναι οι παράγοντες που θα επηρεάσουν σημαντικά, αν όχι αποφασιστικά, τη δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή αν και κατά πόσο το πραγματικό ποσοστό του θα είναι μεγαλύτερο (και πόσο) από αυτό που έδιναν όλες οι δημοσκοπήσεις από τις ευρωεκλογές μέχρι σήμερα. Οι παράγοντες αυτοί είναι είτε ενδογενείς είτε εξωγενείς.Ενδογενείς είναι οι παράγοντες εκείνοι που πηγάζουν από το πρόγραμμά του, τις δηλώσεις και τη συμπεριφορά των στελεχών, ενώ εξωγενείς εκείνοι που πηγάζουν από τόσο τα κόμματα της συγκυβέρνησης, τα άλλα κόμματα και τους δανειστές μας όσο και από τις επιλογές του εκλογικού σώματος στις κάλπες της 25.1.2015.

Και πρώτα οι ενδογενείς παράγοντες. Το πρόγραμμα με το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει την ψήφο του λαού, εφόσον έχει εγκριθεί από την πλειοψηφία των αρμόδιων οργάνων (Συνεδρίου και Κεντρικής Επιτροπής) του κόμματος, πρέπει να υποστηρίζεται από όλα ανεξαιρέτως τα στελέχη και τους υποψήφιους του κόμματος, χωρίς πολυγλωσσία και διαφοροποιήσεις και, πολύ περισσότερο, με δηλώσεις που αναιρούν το οποιοδήποτε σκέλος του. Δυστυχώς, τέτοια φαινόμενα σημειώθηκαν τόσο πριν όσο και αμέσως μετά τις εκλογές και έγιναν και γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης από τα κόμματα της συγκυβέρνησης και όχι μόνο.

Προκειμένου οι ψηφοφόροι να γνωρίζουν από «πρώτο χέρι» τι ακριβώς προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ ώστε μετά λόγου γνώσεως να τον ψηφίσουν, είναι αναγκαίο ο πρόεδρος του κόμματος να επαναλάβει στις ομιλίες και στις συνεντεύξεις του στα τηλεοπτικά δίκτυα τις θέσεις του κόμματος για όσα θέματα έθιξαν οι διαφοροποιήσεις που προαναφέρθηκαν και να διευκρινίσει τα ασαφή σημεία του προγράμματός του.

Οι εξωγενείς παράγοντες είναι πάρα πολλοί. Ένας από αυτούς είναι ο συνασπισμός της συγκυβέρνησης με τους δανειστές μας, όπως ήδη φάνηκε καθαρά όλο το διάστημα των τριών ψηφοφοριών για την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Στην προσπάθειά τους να καρποφορήσουν οι ψηφοφορίες αυτές συνέδραμαν τα αλληλεξαρτημένα με την κυβέρνηση μαζικά μέσα ενημέρωσης και ιδιαίτερα τα τηλεοπτικά δίκτυα. Σε μικρότερη ή μεγαλύτερη ένταση το ίδιο θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες, χωρίς να αποκλείεται προς το τέλος της προεκλογικής περιόδου να υπάρξει παρέμβαση των δανειστών μας παρόμοια με εκείνη στις εκλογές του 2012.

Στη συγχορδία αυτή θα πρέπει να δίνονται από τον πρόεδρο και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ απαντήσεις, οι οποίες:
- Από τη μια μεριά θα τονίζουν τα τραγικά για τη χώρα και τον λαό αποτελέσματα της εφαρμοζόμενης πολιτικής των Μνημονίων, την οποία, με άλλο όνομα, αλλά ίδια στην ουσία, έχουν δεσμευτεί τα κόμματα της συγκυβέρνησης να συνεχίσουν αν το αποτέλεσμα των εκλογών τους δώσει τη δυνατότητα να σχηματίσουν κυβέρνηση.

- Από την άλλη να προβάλλουν τα ρεαλιστικά και άμεσα εφαρμόσιμα μέτρα που προτείνει το κόμμα για την αντιμετώπιση των πιεστικών προβλημάτων του λαού, τα οποία, δεν θα προκαλέσουν εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν με τους δανειστές μας για τη ριζική αλλαγή της πολιτικής της τελευταίας πενταετίας.

Ο σημαντικότερος εξωγενής από τον ΣΥΡΙΖΑ παράγοντας είναι το εκλογικό σώμα. Ένα σώμα που, όπως είχαν δείξει όλες οι δημοσκοπήσεις, έδινε αντιφατικές απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα, όπως, π.χ. να δηλώνει ότι στην παράσταση νίκης προηγείται με πολύ μεγάλη διαφορά ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ως καταλληλότερο πρωθυπουργό, με σημαντική διαφορά, θεωρεί τον πρωθυπουργό. Επιπλέον, λόγω του κατακερματισμού των κομμάτων, κατακερματισμένες είναι και οι εκλογικές προτιμήσεις αυτών που απαντούν στις δημοσκοπήσεις.

Εκτός, όμως, από τα παραπάνω, ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των ερωτωμένων στις δημοσκοπήσεις είτε δεν απαντά είτε δηλώνει ότι δεν θα ψηφίσει ή θα ρίξει άκυρο ή λευκό ή δεν έχει αποφασίσει ακόμα τι θα ψηφίσει ή, τέλος, θα ψηφίσει κάποιο (άγνωστο) κόμμα. Είναι μέγα λάθος να υποτίθεται ότι όλοι όσοι δίνουν τις απαντήσεις αυτές, όταν ανοίξουν οι κάλπες, θα εκδηλώσουν κομματικές προτιμήσεις όμοιες με αυτές εκείνων που εξέφραζαν τις κομματικές προτιμήσεις τους.

Όσοι στις δημοσκοπήσεις δεν απαντούν είναι τμήμα εκείνων που δεν πρόκειται να προσέλθουν στις κάλπες. Πρόκειται για την αποχή, η οποία, όπως είναι γνωστό, στις βουλευτικές εκλογές είναι μεν μικρότερη απ' ό,τι στις ευρωεκλογές, δεν παύει, όμως, να είναι πολύ μεγάλη και να αποτελεί εξαιρετικά σημαντικό παράγοντα για την τελική έκβαση των εκλογών. Ένας σημαντικός στόχος της προεκλογικής εκστρατείας του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι να πείσει όσους έχουν αποφασίσει αποχή να προσέλθουν στις κάλπες και να ψηφίσουν.

Το πόσοι, τελικά, από εκείνους που δεν εκφράζουν εκλογική προτίμηση και εκείνους που είχαν αποφασίσει αποχή θα προσέλθουν στις κάλπες και θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ θα εξαρτηθεί εν πολλοίς από τους παράγοντες που προαναφέρθηκαν. Κατά συνέπεια, όσο πιο ενιαία, συγκροτημένα συλλογικά, νηφάλια και πειστικά, με σαφείς θέσεις, πορευθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στις εναπομένουσες ημέρες της προεκλογικής περιόδου τόσο υψηλότερο θα είναι το ποσοστό που θα πάρει στις εκλογές και τόσο μεγαλύτερη θα είναι η ευθύνη του μετά από αυτές.

* Ο Μανόλης Γ. Δρεττάκης είναι πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής, υπουργός και καθηγητής της ΑΣΟΕΕ