08 Δεκεμβρίου 2014

Εξηγήσεις για τον «South Stream» ζητεί η Σερβία

Εξηγήσεις για τον «South Stream» ζητεί η Σερβία Αντιδράσεις για την παραίτηση της Μόσχας από την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου.
Σε συνεχή επικοινωνία με τη Μόσχα βρίσκεται η πολιτική ηγεσία της Σερβίας, προσπαθώντας να κατανοήσει του λόγους που ώθησαν τη Ρωσία να παραιτηθεί από την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου "South Stream".
Επίσης, το Βελιγράδι προκειμένου να διασφαλίσει την ενεργειακή επάρκεια της χώρας επιθυμεί να αποσπάσει τη δέσμευση της Ρωσίας ότι η Σερβία στο μέλλον δεν θα μείνει χωρίς αέριο. Το γεγονός ότι η Σερβία οικονομικά, έχει πληγεί περισσότερο από κάθε χώρα απ' όπου θα περνούσε ο αγωγός αναγκάζει τη σερβική πολιτική ηγεσία να αναζητήσει τρόπους που θα περιορίσουν τη ζημιά. Έτσι, επιδιώκει να αποκομίσει αντισταθμιστικά οφέλη είτε μέσω μίας νέας συμφωνίας για το φυσικό αέριο που εισάγει, είτε από την αύξηση των εμπορικών συναλλαγών με τη Ρωσία.
Σήμερα, όπως ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός Αλεξάνταρ Βούτσιτς, θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον ομόλογο του της Ρωσίας, Ντιμίτρι Μεντβέντεβ με κύριο θέμα συζήτησης τον αγωγό.

Το ίδιο θέμα απασχόλησε και την τηλεφωνική επικοινωνία, που είχε χθες ο πρόεδρος της Σερβίας, Τόμισλαβ Νίκολιτς με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Στη συζήτηση αυτή, που διήρκησε σαράντα λεπτά, ο Ρώσος πρόεδρος ενημέρωσε τον Νίκολιτς ότι ο "South Stream" δεν θα κατασκευαστεί και ο νέος αγωγός θα περάσει από την Τουρκία.

«Ελπίζω η απόφαση αυτή να μην είναι τελεσίδικη», απάντησε στον Βλαντιμίρ Πούτιν ο πρόεδρος της Σερβίας συμπληρώνοντας ότι "η απόφαση αυτή μακροπρόθεσμα θα επηρεάσει αρνητικά ολόκληρη τη σερβική οικονομία".Από το ανακοινωθέν που εξέδωσε το γραφείο του Νίκολιτς φαίνεται ότι ο Πούτιν δεν προτίθεται να αλλάξει άποψη.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή ο Τόμισλαβ Νίκολιτς ενημέρωσε τον Ρώσο πρόεδρο για τις ετήσιες ανάγκες τις Σερβίας σε φυσικό αέριο και του πρότεινε να υπογραφεί μεταξύ των δύο χωρών συμφωνία που θα επιτρέπει στη Σερβία τη διάθεση ρωσικού φυσικού αερίου σε τρίτες αγορές (tolling contract). Ο Τόμισλαβ Νίκολιτς, αναφέρεται στο ανακοινωθέν του γραφείου του, διαβεβαίωσε τον Βλαντιμίρ Πούτιν ότι "η Σερβία παραμένει προσηλωμένη στην φιλία με τη Ρωσία επισημαίνοντας ότι οι φίλοι δεν τιμωρούν ο ένας τον άλλον, ιδίως σε περιόδους κρίσης".

Ο πρόεδρος της Ρωσίας δήλωσε ότι εκτιμά ιδιαίτερα τη στάση της Σερβίας και υποσχέθηκε ότι θα διευρύνει τη λίστα των σερβικών προϊόντων, που θα εισάγονται στη Ρωσία χωρίς τελωνειακούς δασμούς.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν υποσχέθηκε μάλιστα, ότι ανάλογη απόφαση θα ληφθεί σύντομα από τη ρωσική κυβέρνηση και για τη σερβική αυτοκινητοβιομηχανία. Κατά τη συνομιλία αυτή συζητήθηκε επίσης και η ίδρυση ενός ειδικού ρωσικού επενδυτικού ταμείου το οποίο αποκλειστικά, θα διαθέτει τα κεφάλαια του στην Σερβία, για την παραγωγή γεωργικών προϊόντων και φαρμάκων που θα εξάγονται στη Ρωσία.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ