08 Δεκεμβρίου 2014

«Η Τουρκία είναι κεντρικός παίκτης στην Ανατολική Μεσόγειο»

Με το δεδομένο ότι η Τουρκία δεν προσπαθεί να εξαιρεθεί από το έργο του φυσικού αερίου στην  Ανατολική Μεσόγειο, η Ελλάδα, γνωρίζει, ήδη, ότι η Τουρκία είναι ο κεντρικός φορέας σε ενεργειακά έργα στην περιοχή, σύμφωνα με απόψεις ειδικών, όπως γράφει το τούρκικο δημοσίευμα.Η τουρκική και η ελληνική κυβέρνηση συμφώνησαν το Σάββατο να ενισχύσουν την ενεργειακή  συνεργασία κατά τη διάρκεια της τρίτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου  Τουρκίας- Ελλάδας.Στη Σύνοδο Κορυφής παρέστησαν ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου και ο Έλληνας ομόλογός του, Αντώνης Σαμαράς, στην Αθήνα.
Η Τουρκία δεν θέλει να εξαιρεθεί από τα έργα ενέργειας της Ανατολικής Μεσογείου, σύμφωνα με τον περιφερειακό εμπειρογνώμονα,  Ερντάλ Τανάς Καραγκόλ, όπως δήλωσε στο πρακτορείο Anadolu. Ο Καραγκόλ είναι διευθυντής Οικονομίας στο Ίδρυμα Πολιτικών - Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών που εδρεύει στην Άγκυρα.
Τόνισε ότι η Ελλάδα έχει επίγνωση του αυξανόμενου ενδιαφέροντος της Τουρκίας σε σχέση με τις ενεργειακές εξελίξεις στην περιοχή.
«Η ιδέα του Πούτιν, να έχει έναν νέο αγωγό φυσικού αερίου μέσω της Τουρκίας και τη δυνατότητα του κουρδικού φυσικού αερίου να ρέει μέσα στην Τουρκία, αυξάνει τη σημασία της Τουρκίας στο έργο του φυσικού αερίου στην  Ανατολική Μεσόγειο. Η Τουρκία  έχει επίσης την πλέον εφικτή διαδρομή για τη μεταφορά αυτού του αερίου στην Ευρώπη», πρόσθεσε ο Καραγκόλ.
Προϋπόθεση η επίλυση του Κυπριακού
Οι δηλώσεις αποφασιστικότητας για την επίλυση του ζητήματος της εξερεύνησης του φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο από Έλληνες και Τούρκους ηγέτες ήταν απλώς «διπλωματική λεπτότητα», λέει ένας άλλος ειδικός, ο  Gary Lakes. Ο Lakes είναι διευθυντής του Ενεργειακού Προγράμματος στο Συμβούλιο ευρωπαϊκής πολιτικής και ερευνών στη Λάρνακα.
Πρόσθεσε: «Δεν νομίζω ότι θα υπάρξει μεγάλη αλλαγή έως ότου η Τουρκία προσαρμόσει την πολιτική της».Η σύγκρουση μεταξύ των Τούρκων και των Ελλήνων στην Κύπρο βρίσκεται σε εξέλιξη για την κυριότητα των αποθεμάτων των υδρογονανθράκων στην  αποκλειστική οικονομική ζώνη στα ανοικτά της ακτής του νησιού.Οι ελληνοκυπριακές προσπάθειες  για την πώληση των υδρογονανθράκων και η ενίσχυση των δραστηριοτήτων εξερεύνησης και παραγωγής, έχουν αναστατώσει την Τουρκία, η οποία έχει δηλώσει ότι δεν θα δεχθεί τέτοιες προσπάθειες, εάν δεν υπάρξει συμφωνία ειρήνης στη διχοτομημένη Κύπρο.Ο Lakes συμβούλευσε την Τουρκία να εμπλακεί περισσότερο με το ενεργειακό σκηνικό  στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά είπε αυτό δεν θα γίνει εύκολα, εκτός εάν το πρόβλημα της Κύπρου επιλυθεί.Η πρόσφατη ανακάλυψη 200 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου  στις ακτές της Κύπρου, θεωρείται ως ένα νέος καταλύτης για την ειρήνη και τη συνεργασία στην περιοχή.
http://www.echedoros-a.gr/2014/12/blog-post_21.html