08 Δεκεμβρίου 2014

H Αγκυρα βοηθάει τους τρομοκράτες του Ι.Κ. στη Συρία

Ο Σάλεχ Μούσλιμ Μουχάμαντ, ηγέτης του PYD, των κούρδων της Συρίας, με τον ρεπόρτερ της ΕΦΣΥΝ, Νικόλα Ζηργάνο
Ο ηγέτης των Κούρδων της Συρίας και συμπρόεδρος του Κόμματος Δημοκρατικής Ενωσης (PYD), Σάλεχ Μούσλιμ, δεν κρύβει τα λόγια του. Κατηγορεί την Αγκυρα ότι βοηθάει τους τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους και τονίζει πως, έστω και χωρίς βαρύ οπλισμό, οι Κούρδοι θα νικήσουν στο Κομπάνι.Χημικός μηχανικός με σπουδές στην Αγκυρα, δούλεψε για δέκα χρόνια στην πετρελαϊκή βιομηχανία στη Σαουδική Αραβία για να επιστρέψει στη Συρία και να πάρει μέρος στην εξέγερση, ο Μούσλιμ, που κατάγεται από το Κομπάνι, συνελήφθη και φυλακίστηκε από το καθεστώς Ασαντ. Το 2003 εκλέχτηκε στην ηγεσία του PYD. Εχει πέντε παιδιά, όμως έχασε τον έναν γιο του που σκοτώθηκε το 2013 σε μάχη με ισλαμιστές αντάρτες στη Συρία. Τον Μούσλιμ τον συναντήσαμε στις Βρυξέλλες, μέσα στα μαύρα μεσάνυχτα, για μια πολύωρη ανοιχτή συζήτηση για το δημοκρατικό πείραμα του Ροζαβά και τα όνειρα των Κούρδων για μια πλουραλιστική αποκεντρωμένη δημοκρατική Συρία.

• Θα ήθελα να αρχίσουμε από το Κομπάνι, μια πόλη που μέχρι πριν από λίγους μήνες δεν την ήξερε κανένας και τώρα όλος ο κόσμος μιλάει γι’ αυτήν και για τον αγώνα των Κούρδων της Συρίας, που επίσης ήταν μάλλον άγνωστος στο ευρύ κοινό.
Ολα τα βλέμματα είναι στραμμένα σήμερα στο Κομπάνι. Υπάρχουν πολλοί λόγοι γι’ αυτό. Η θέληση των Κούρδων να αντισταθούν, η βαρβαρότητα των τρομοκρατών, η σημασία αυτής της μάχης. Φυσικά η διεθνής κοινότητα και τα ΜΜΕ άρχισαν να μιλάνε για το Κομπάνι μετά την επίθεση που δεχτήκαμε και έτσι ο αγώνας των Κούρδων μπήκε στο παγκόσμιο προσκήνιο. Το Ισλαμικό Κράτος έλεγε, όταν στις 15 Σεπτεμβρίου άρχισε την επίθεση, ότι θα κερδίσει την πόλη μέσα σε πέντε ημέρες.

Το Κομπάνι αντιστέκεται εδώ και 77 ημέρες. Δεν το περίμεναν. Δεν θα αφήσουμε να γίνει άλλη μια γενοκτονία κατά του κουρδικού λαού. Στο Κομπάνι δίνεται μια μάχη με δύο στρατόπεδα. Από τη μια μεριά οι Κούρδοι, που υπερασπιζόμαστε την πατρίδα μας, τη δημοκρατία, τις αξίες μας, από την άλλη το Ισλαμικό Κράτος, ο σκοταδισμός, που το στηρίζουν κάποιες εξωτερικές δυνάμεις, μεταξύ των οποίων και η Τουρκία που έχει τις δικές της επιδιώξεις. Είχαν καταστρώσει τα σχέδιά τους αλλά έπεσαν έξω. Τώρα θα υποχρεωθούν να αλλάξουν τακτική γιατί αλλάζουν οι ισορροπίες στην περιοχή. Μία διεθνής συμμαχία εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και της τρομοκρατίας δημιουργήθηκε και αναμίχθηκε ενεργά στη μάχη στο Κομπάνι. Τώρα η πρωτοβουλία των κινήσεων πέρασε σε μας, προσπαθούμε να τους διώξουμε από την πόλη και να απελευθερώσουμε την περιοχή.

• Μιλήσατε για σχέδια και επιδιώξεις της Τουρκίας. Ποια είναι αυτά τα σχέδια;
Ηδη, από την αρχή της επανάστασης στη Συρία, η Τουρκία είχε τα δικά της σχέδια για την περιοχή. Αναμίχθηκε στη Συρία για να υπηρετήσει τα δικά της συμφέροντα, κυρίως επειδή υπάρχει το κουρδικό ζήτημα. Θέλουν μια «λύση» του Κουρδικού στα μέτρα τους, όπως τους βολεύει, και η λύση που θέλουν είναι να μην εκχωρήσουν κανένα δημοκρατικό δικαίωμα στους Κούρδους. Η Τουρκία πάσχει από κουρδο-φοβία. Φοβούνται τους Κούρδους. Φοβούνται το δημοκρατικό μας παράδειγμα, τη διακυβέρνηση που έχουμε στο Ροζαβά (συριακό Κουρδιστάν). Εκτιμούμε ότι η Τουρκία έχει σχέδια ανάμιξης στο Ροζαβά και προωθεί τη δημιουργία «Ζώνης Ασφαλείας», που αποσκοπεί στην αλλοίωση των δημογραφικών στοιχείων της περιοχής. Θέλουν να αλλάξουν την πληθυσμιακή σύνθεση, να αντικαταστήσουν τους Κούρδους με Αραβες. Οταν οι Κούρδοι δέχονται επίθεση από τους τρομοκράτες και παίρνουν τον δρόμο της προσφυγιάς και περνάνε αναγκαστικά, για να σωθούν, από το συριακό Κουρδιστάν στην Τουρκία, αυτό κάνει την Τουρκία χαρούμενη γιατί τα κουρδικά χωριά αδειάζουν.

• Ποιος είναι ο ρόλος του Ισλαμικού Κράτους σ’ αυτά τα σχέδια;
Το Ισλαμικό Κράτος δημιουργεί για την Τουρκία τις ευκαιρίες και τις αφορμές για να επέμβει. Επιτίθεται κατά των Κούρδων, προετοιμάζει το έδαφος για μια τουρκική εισβολή στις κουρδικές περιοχές. Το Ισλαμικό Κράτος δημιουργήθηκε για να καταστρέψει. Αν θέλεις να δημιουργήσεις κάτι νέο, πρέπει να καταστρέψεις το παλιό. Το ΙΚ είναι από την αρχή δημιούργημα κάποιων. Οι τρομοκρατικές ομάδες στη Συρία δεν είναι όλες μαζί, δεν ταυτίζονται. Αλλες υποστηρίζονται και χρηματοδοτούνται από την Τουρκία, άλλες από το Κατάρ, άλλες από τη Σαουδική Αραβία. Σχεδόν όλες οι περιφερειακές δυνάμεις αλλά και οι διεθνείς παίκτες έχουν τις δικές τους ένοπλες ομάδες που υποστηρίζουν μέσα στη Συρία. Η Τουρκία χρησιμοποιεί αυτές τις ομάδες σαν εργαλείο για να εξυπηρετήσει τα δικά της συμφέροντα. Αυτό που είπε ο Τζο Μπάιντεν για τον ρόλο της Τουρκίας και πως υποστηρίζει την τρομοκρατία στη Συρία, είναι αλήθεια.Σκοπός τους είναι να δημιουργήσουν στη Συρία ένα σουνιτικό κράτος που θα εκτείνεται από τα τουρκικά σύνορα έως την επαρχία Ανμπαρ του Ιράκ και τη Σαουδική Αραβία. Η Τουρκία έχει ήδη δύο συνοριακές διαβάσεις ανοιχτές με το Ισλαμικό Κράτος, τη μία ανατολικά και την άλλη δυτικά από το Κομπάνι. Το Κομπάνι τούς χαλούσε τα σχέδια. Ηθελαν να δημιουργήσουν μια ζώνη πλάτους 150 χιλιομέτρων, κάτω από τον απόλυτο έλεγχό τους, να αλλάξουν τη δημογραφία της περιοχής, να διώξουν τους Κούρδους και να δρουν ανενόχλητοι.

• Ομως τα πράγματα άλλαξαν για τους Κούρδους της Συρίας όταν άρχισε η επίθεση των εξτρεμιστών ισλαμιστών στο Κομπάνι. Γιατί άλλαξε η αμερικανική πολιτική;
Η αμερικανική πολιτική δεν άλλαξε απέναντί μας, άλλαξε απέναντι στην περιοχή. Η στροφή της αμερικανικής πολιτικής άρχισε μετά τη Λιβύη και την τρομοκρατική επίθεση κατά του προξενείου τους στη Βεγγάζη. Τότε κατάλαβαν ότι άνοιξε το κουτί της Πανδώρας για δυνάμεις που είναι ενάντια στη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα συμφέροντά τους στην περιοχή. Αρχισαν να αλλάζουν τις συμμαχίες τους και τις πολιτικές τους στη Μέση Ανατολή. Οπως είπα, το Ισλαμικό Κράτος και αυτού του τύπου οι τρομοκρατικές οργανώσεις είναι «εργαλεία» που κάποια στιγμή έγιναν απειλή για τα συμφέροντά τους.Η πλάστιγγα έγειρε με το Ιράκ, όταν έκαναν την επίθεση κατά της Μοσούλης. Μέχρι τότε, δεν υπήρχε πρόβλημα. Ομως με την επίθεση στη Μοσούλη, τις σφαγές, τις επιθέσεις κατά των Κούρδων, των γεζήδων, των χριστιανών, την καταστροφή πάνω από 200 εκκλησιών, πολλές από τις οποίες είναι μνημεία του 12ου αιώνα, με τις εκτελέσεις των ομήρων και τις σφαγές των αμάχων, όλα αυτά που είναι και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, άλλαξαν τα δεδομένα. Μετά, έκαναν και την επίθεση κατά του Κομπάνι. Η Διεθνής Συμμαχία κατά της τρομοκρατίας είχε δημιουργηθεί πριν το Κομπάνι και μετά τη Μοσούλη. Ομως, αυτή η συμμαχία δεν μπορεί να έχει μόνο αεροπλάνα. Χρειάζεται και δυνάμεις στο έδαφος. Εμείς, οι Κούρδοι, πολεμάμε κατά της τρομοκρατίας εδώ και χρόνια. Κανείς δεν ενδιαφερόταν για εμάς μέχρι πρόσφατα. Ξαφνικά, όταν έγινε η Διεθνής Συμμαχία, ήρθαν στην ανάγκη μας. Χρειάζονταν χερσαία στρατεύματα. Οι μόνοι που πολεμούσαν τους τρομοκράτες, ήμασταν εμείς.

• Παίρνετε αρκετή βοήθεια για να πολεμήσετε το Ισλαμικό Κράτος;
Οχι. Δεν παίρνουμε αρκετή βοήθεια, ιδίως σε όπλα. Είναι θέμα εμπιστοσύνης. Υπάρχουν περιφερειακοί παίκτες, χώρες που δεν θέλουν να εξοπλιστούμε, που δεν θέλουν να έχουν αξιόπιστα όπλα οι Κούρδοι. Η Τουρκία δεν επιτρέπει ακόμη και τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στο Ροζαβά. Αν είχαμε τα κατάλληλα όπλα θα μπορούσαμε να είχαμε νικήσει τους τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους εύκολα. Αν είχαμε αντιαρματικά όπλα δεν θα χρειάζονταν ούτε οι αεροπορικές επιδρομές της Συμμαχίας. Οι δυνάμεις μας στο Κομπάνι προσπαθούν να υπερασπιστούν τα εδάφη μας με «κλασικά» όπλα.Οι τρομοκράτες μάς έκαναν επίθεση με τεθωρακισμένα, τανκς και σύγχρονα όπλα, ενώ εμείς είχαμε μόνο Καλάσνικοφ. Το Ισλαμικό Κράτος όταν κατέλαβε τη Μοσούλη, πήρε από τις αποθήκες του ιρακινού στρατού πάνω από 1.500 τεθωρακισμένα οχήματα που τα χρησιμοποιεί τώρα εναντίον μας. Ενα τεθωρακισμένο όχημα τύπου «Χάμβι», από αυτά που πήραν στη Μοσούλη, επιτέθηκε κατά των δυνάμεών μας στο Κομπάνι μέσα από τουρκικό έδαφος. Η περιοχή αυτή ελέγχεται πλήρως από τον τουρκικό στρατό και τις υπηρεσίες ασφαλείας. Ηταν ακόμη μία απόδειξη της συνεργασίας που έχουν με τους τρομοκράτες.

• Πώς θα θέλατε να δείτε το μέλλον στο Ροζαβά και τη Συρία;
Από την έναρξη της επανάστασης στη Συρία εμείς αρχίσαμε να εφαρμόζουμε τη δική μας διακυβέρνηση με βάση τις αρχές μας στην περιοχή μας. Είναι ένα μοντέλο δημοκρατικής αυτοδιοίκησης, με όλα τα στοιχεία της συριακής κοινωνίας παρόντα. Σουνίτες, Αραβες, Κούρδοι, χριστιανοί, γεζήδες, Τουρκμένοι, άντρες και γυναίκες, όλοι μαζί, ισότιμα και σε συνύπαρξη, αποφασίζουμε δημοκρατικά για τα πάντα. Τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο τον έχει ο λαός.
Εχθροί μας είναι όσοι δεν θέλουν τη δημοκρατία, ειδικά η Τουρκία που σαμποτάρει την ενότητα της αντιπολίτευσης. Προσπαθούν να αποτρέψουν να έχουμε καλές σχέσεις με την αντιπολίτευση της Συρίας, με το Συριακό Εθνικό Συμβούλιο (SNC), επηρέασαν τη Συριακή Εθνική Συμμαχία που εδρεύει στην Κωνσταντινούπολη να μην έχει σχέσεις μαζί μας, κι όλα αυτά γιατί δεν θέλουν να υπάρχει δημοκρατία στα σύνορά τους.Εμείς έχουμε κάνει έκκληση ενότητας σε όλη την αντιπολίτευση, έχουμε όραμα να ιδρύσουμε μια δημοκρατική, πλουραλιστική, αποκεντρωμένη ενωμένη Συρία, με όλες τις συνιστώσες του λαού να νιώθουν και να είναι ελεύθερες. Θέλουμε ενότητα με συνύπαρξη της διαφορετικότητας και πιστεύουμε ότι το μοντέλο διακυβέρνησης που έχουμε στο Ροζαβά μπορεί να εφαρμοστεί σε όλη τη Συρία. Οπως αποδεικνύουμε με την πρακτική μας στο Ροζαβά, δεν θα έχουμε πρόβλημα να ζήσουμε ξανά όλοι μαζί στη νέα Συρία. Αρκεί να μας αφήσουν οι ξένες δυνάμεις χωρίς να παρεμβαίνουν.

• Παράλληλα στην Τουρκία εξελίσσεται ο διάλογος για την ειρηνευτική διαδικασία στο κουρδικό ζήτημα. Πιστεύετε ότι ο Ερντογάν θέλει πραγματικά να λύσει το θέμα;
Δεν μπορούν να γυρίσουν πίσω τα πράγματα για τους Κούρδους. Πρέπει να υπάρξει δημοκρατική λύση για το κουρδικό ζήτημα. Δεν ξέρω τι ακριβώς σκέπτονται στην Αγκυρα, όμως δεν πιστεύω ότι σκέφτονται σοβαρά. Η ειρηνευτική διαδικασία στην Τουρκία έχει άλλα χαρακτηριστικά απ’ ό,τι συμβαίνει στη Συρία. Ομως το κουρδικό έθνος, ανεξάρτητα από το σε ποια χώρα ζει, συμπαραστέκεται στους ομοεθνείς του. Είμαστε αλληλέγγυοι και αυτό αποδείχτηκε και στην Τουρκία, με τον θάνατο 40 διαδηλωτών που συμπαραστάθηκαν στο Κομπάνι. Αν ηττηθούμε στο Κομπάνι, αυτό θα είναι μια ήττα για όλους τους Κούρδους. Εμείς δεν ζητήσαμε ποτέ από την Τουρκία να υπερασπιστεί το Κομπάνι. Εμείς, το μόνο που ζητήσαμε ήταν να σταματήσει η Τουρκία να υποστηρίζει τους τρομοκράτες. Ομως η Τουρκία κράτησε τα σύνορα κλειστά για τους Κούρδους και ανοιχτά για το Ισλαμικό Κράτος.

• Πώς βλέπετε το μέλλον του κουρδικού έθνους; Ενα έθνος σε 4 χώρες, στην Τουρκία, το Ιράκ, τη Συρία και το Ιράν, ή ένα κράτος για όλους τους Κούρδους;
Τα τέσσερα μέρη του Κουρδιστάν έχουν τις δικές τους συνθήκες. Και η λύση θα έρθει σε κάθε ένα, σύμφωνα με αυτές τις ιδιαιτερότητες. Ομως όλοι οι Κούρδοι θα μπορούσαν να είναι συνδεδεμένοι μεταξύ τους, όπως, για παράδειγμα, στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Υπάρχουν ανεξάρτητες χώρες που συνδέονται μέσα σε μια Ενωμένη Ευρώπη. Θα μπορούσε αυτό να ισχύσει και για τους Κούρδους. Σε κάθε τμήμα του Κουρδιστάν να έχουν τη δική τους λύση, τα δικά τους δημοκρατικά δικαιώματα, διακυβέρνηση, αλλά θα μπορούσαν να είναι ενωμένα σε μια δημοκρατική Μέση Ανατολή.
Θέλω να ευχαριστήσω τους Ελληνες φίλους μας, που παλεύουν για τη δημοκρατία, που μας στηρίζουν. Είμαστε λαοί με πανάρχαιες σχέσεις και στενούς πολιτιστικούς δεσμούς, που συμβιώνουμε στη Μεσοποταμία από την αρχαία Ελλάδα.