08 Δεκεμβρίου 2014

Το μυστικό των δανειστών

Σε λίγες ώρες θα λυθούν πολλές απορίες για το τι ακριβώς γυρεύουν οι δανειστές από την Ελλάδα.Στο σημερινό Eurogroup δεν υπάρχουν περιθώρια για μισόλογα. Οι εκπρόσωποι των «σκληρών» του ΔΝΤ και του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών θα είναι εκεί και πλέον θα τοποθετηθούν καθαρά απέναντι στο ελληνικό «πρόβλημα».Αυτό το θέατρο του παραλόγου που παίζεται τους τελευταίους μήνες δεν δικαιολογείται μόνο από τις ανεπάρκειες, από την αδράνεια και την ομφαλοσκόπηση της κυβέρνησης.Η τρόικα δίνει την εντύπωση τις τελευταίες ημέρες ότι, ακόμη κι αν της παραδοθούν τα κλειδιά της χώρας, θα θέλει και κάτι παραπάνω. Και με την τακτική αυτή μεγαλώνει την αβεβαιότητα για τη χώρα, τορπιλίζει το πολιτικό κλίμα, υπονομεύει την προσπάθεια της «υποτελούς» (σύμφωνα με τους αντιπάλους της) κυβέρνησης να διασωθεί με τη συγκέντρωση 180 βουλευτών για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Και κυρίως απειλεί να καταστρέψει τα όσα με τρομακτικές θυσίες έχει πετύχει μέχρι τώρα ο ελληνικός λαός.

Είναι όλο και πιο κοντά στην πραγματικότητα η εκτίμηση ότι οι δανειστές πια επιδιώκουν με έναν ανορθόδοξο και επικίνδυνο για την Ελλάδα τρόπο να διασφαλιστούν έναντι κάθε ενδεχομένου. Η πολιτική αβεβαιότητα στην Ελλάδα δεν θα αποτελεί για τους δανειστές και τις αγορές ιδιαίτερο πρόβλημα, μόνο όταν θα έχει δημιουργηθεί μηχανισμός ο οποίος θα δεσμεύσει και τον ΣΥΡΙΖΑ.
Και αυτό δείχνουν να επιχειρούν τώρα.Εάν η κυβέρνηση καταφέρει να εκλέξει Πρόεδρο Δημοκρατίας, κερδίζεται χρόνος. Αν όχι;

Οι δανειστές δεν προτίθενται να δώσουν τίποτα στην Ελλάδα χωρίς να έχουν εγγυήσεις για το μέλλον. Και ο μόνος τρόπος για να δεσμεύσουν μια ενδεχόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι άλλος από παράταση της εκκρεμότητας μέχρι τις εκλογές.Με τέτοιον τρόπο που το επόμενο πρωί των εκλογών ο ΣΥΡΙΖΑ θα ξέρει το δίλημμα: παράταση του Μνημονίου ή ένα νέο σκληρό «Memorandum» που θα συνοδεύει το ECCL.

Γιατί η τρίτη επιλογή δεν θα υπάρχει. Τότε θα καταρρέουν τα Σχέδια Α και Β, οι «Θεσσαλονίκες» θα θυμίζουν «Ζάππεια», το τηλέφωνο του Πούτιν δεν θα απαντά, οι Κινέζοι θα είναι σε ταξίδια για δουλειές και οι επενδυτές στο Λονδίνο θα προσπαθούν ακόμη να συνέλθουν από το σοκ της γνωριμίας με τις ιδέες του κ. Μηλιού.

ΝΙΚΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ