13 Ιανουαρίου 2014

Ερντογάν: O πρώην πρόεδρος φταίει για τον καβγά στη Βουλή

Από: sigmalive/ΚΥΠΕ  Με τον πρώην πρόεδρο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (YARSAV) τα έβαλε ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, επιρρίπτοντας του ευθύνες για τον καβγά που ξέσπασε χθες στην τουρκική εθνοσυνέλευση. "Αυτοί δεν είναι εκπρόσωποι του δικαίου, είναι στρατευμένοι μαχητές", είπε ο Τούρκος Πρωθυπουργός.
Στις πρώτες του δηλώσεις έπειτα από την περιοδεία του στην Ασία, ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε ότι οι βουλευτές της αντιπολίτευσης χθες στη Βουλή "έριξαν πλαστικά μπουκάλια, ευτυχώς δεν στόχευσαν, όλα αυτά προκαλούν ένταση".
Ο Τούρκος Πρωθυπουργός επέκρινε το γεγονός ότι στις εργασίες της κοινοβουλευτικής επιτροπής παραβρέθηκε και ο πρώην Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (YARSAV) ζητώντας μάλιστα το λόγο.

"Κι επίσης είναι άλλο λάθος να έρχεται κάποιος από έξω να κάνει ομιλία στην επιτροπή, ενώ δεν έχει καμιά αρμοδιότητα στις εργασίες της. Εσύ δεν έχεις αρμοδιότητα να μιλήσεις εκεί. Ποιος είσαι εσύ; Να ξέρεις τα όριά σου. Εσύ ομιλίες μπορείς να κάνεις αλλού, όχι στη Βουλή", είπε ο Τούρκος Πρωθυπουργός για τον πρώην Πρόεδρο του YARSAV, ο οποίος ήταν η αφορμή για να ξεκινήσει ο χθεσινός καβγάς. "Αυτοί δεν είναι εκπρόσωποι του δικαίου, είναι σε κατάσταση στρατευμένων μαχητών. Αυτό έκαναν για να προκαλέσουν το κλίμα ειλικρίνειας που υπήρχε εκεί. Δυστυχώς λερώνουν αυτό το κλίμα", είπε ο Τούρκος Πρωθυπουργός.

Για τις εργασίες της κοινοβουλευτικής επιτροπής για τροποποίηση της δομής του Ανωτάτου Συμβουλίου Δικαστών και Εισαγγελέων (HYSK), που είναι και ο λόγος που η αντιπολίτευση αντιδρά, ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση θα περιμένει την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου αν τελικά προσφύγει σε αυτό η αντιπολίτευση."Η επιτροπή έκανε τις εργασίες της για το HSYK και αποφάσισε ότι δεν υπάρχει τίποτα αντισυνταγματικό.  Αυτό (το νομοσχέδιο) θα πάει στην Γενική Συνέλευση της τουρκικής εθνοσυνέλευσης, θα συζητηθεί και αφού τελειώσει από εκεί θα πάει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Πώς θα το δει αυτό ο Πρόεδρος δεν μπορούμε να το ξέρουμε. Η αντιπολίτευση έχει την ευκαιρία να τον πάει στο Συνταγματικό Δικαστήριο. Θα περιμένουμε την απόφασή του εμείς. Αυτή είναι όλη η ομορφιά της δημοκρατίας", είπε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Για τον ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε ότι είναι "πρόεδρος μιας κασέτας", υπονοώντας την ροζ κασέτα εξαιτίας της οποίας ο τότε ηγέτης του CHP Ντενίζ Μπαϊκάλ αναγκάστηκε να παραιτηθεί. "Αν δεν υπήρχε αυτή η κασέτα δεν θα ήταν επικεφαλής αυτού του κόμματος, θα ήταν επικεφαλής ο προηγούμενος πρόεδρος", είπε ο Τούρκος Πρωθυπουργός.