13 Ιανουαρίου 2014

Δραματικές εξελίξεις στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας Η Οργάνωση Ισλαμικού Κράτους Ιράκ–Δαμασκού εξασφαλίζει έλεγχο σημαντικής συνοριακής πύλης

http://kurdpress.com/En/Images/News/Larg_Pic/23-10-1392/IMAGE635252045123031327.pngΤου ανταποκριτή μας στην Κωνσταντινούπολη Νίκου ΣτέλγιαΤις τελευταίες ημέρες η προσοχή του Πρωθυπουργού της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν είναι στραμμένη στην διαχείριση της μεγάλης πολιτικής κρίσης, η οποία κλονίζει την κυβέρνηση του. Μια σειρά ιστορικών εξελίξεων στην Μεσοποταμία έρχονται να ταράξουν περαιτέρω τα νερά στην τουρκική πρωτεύουσα.Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από τα σύνορα Τουρκίας – Συρίας, η Οργάνωση Ισλαμικού Κράτους Ιράκ – Δαμασκού πλέον βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τις σκοπιές του τουρκικού στρατού στα περίχωρα της Αντιόχειας. Η νέα εξέλιξη σηματοδοτεί την δραματική ήττα των δυνάμεων των Σύριων ανταρτών, οι οποίοι υποστηρίζονται από την Άγκυρα.
Ο Στρατός της Ελεύθερης Συρίας, πριν από λίγες ώρες έχασε την έλεγχο της συνοριακής πύλης Τελάμπγιατ. Η εν λόγω πύλη βρίσκεται στην πόλη Ράκκα της Συρίας και αποτελεί ένα σημαντικό γεφύρωμα, το οποίο ενώνει την Συρία με την Τουρκία. Τα μέλη του Στρατού της Ελεύθερης Συρίας ηττήθηκαν από τις δυνάμεις της Οργάνωσης Ισλαμικού Κράτους Ιράκ – Δαμασκού και αναγκάστηκαν να αναζητήσουν καταφύγιο στην Τουρκία. Παρά την υλική και την διπλωματική υποστήριξη της Άγκυρας, οι Σύριοι αντάρτες δεν κατάφεραν να ορθώσουν το ανάστημα τους στην οργάνωση, η οποία φέρει σχέσεις με την γνωστή Αλ Κάϊντα. Το Σάββατο οι Σύριοι αντάρτες άφησαν πίσω τους άρων άρων τα όπλα τους και αναζήτησαν καταφύγιο στα τουρκικά εδάφη.

http://gdb.rferl.org/E20B654F-68E9-49FC-920B-51B4A17E6BA7_w640_r1_s_cx0_cy12_cw0.jpgΤις τελευταίες ώρες, η Οργάνωση Ισλαμικού Κράτους Ιράκ – Δαμασκού έχει εξασφαλίσει τον ολοκληρωτικό έλεγχο του Τελάμπγιατ. Πλέον στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας κυματίζει η σημαία της οργάνωσης, η οποία φέρει παρόμοια χαρακτηριστικά, σύμβολα και εμβλήματα με τις σημαίες, τις οποίες χρησιμοποιούν τα «παραρτήματα» της Αλ Κάϊντα στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν. Για πρώτη φορά, οι δυνάμεις των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από τους ισλαμιστές αντάρτες. Πλέον, οι δυνάμεις του κουρδικού αυτονομιστικού κινήματος είναι ο μοναδικός παράγοντας στην βόρεια Συρία, ο οποίος προβάλει αντίσταση στους παράγοντες της Αλ Κάϊντα.

Κρίση και στις σχέσεις Τουρκίας – Ιράκ
Τις τελευταίες ημέρες η Οργάνωση Ισλαμικού Κράτους Ιράκ – Δαμασκού επιχειρεί να εξασφαλίσει τον έλεγχο και της ιρακινής πόλης Φαλούτζα. Στόχος της οργάνωσης είναι η δημιουργία ενός ισλαμικού εμιράτου, το οποίο θα απλώνεται από το Ιράκ μέχρι τα παράλια της Μεσογείου. Ο συγκεκριμένος στόχος έχει θορυβήσει το Ιράκ, την Τουρκία και τους δυτικούς συμμάχους αυτών των χωρών.Εν τω μεταξύ, για μια ακόμη φορά, η Βαγδάτη και η Άγκυρα ανταλλάσσουν σκληρά λόγια με αφορμή την σύσφιξη των σχέσεων της Τουρκίας με το αυτόνομο Κουρδιστάν. Το Σαββατοκύριακο, το Ιράκ έβαλε κατά της πρόσφατης συμφωνίας της Τουρκίας με το αυτόνομο Κουρδιστάν περί μεταφοράς του ιρακινού φυσικού αερίου δια μέσου της Τουρκίας στις δυτικές αγορές. Την Κυριακή, ο πρέσβης της Τουρκίας στην Βαγδάτη κλήθηκε στο ιρακινό Υπουργείο Εξωτερικών για να δώσει εξηγήσεις για την «ατζέντα» της χώρας του στο Ιράκ.

Η Δαμασκός απείλησε τουρκικά μαχητικά
Σε μια άλλη εξέλιξη, το Σαββατοκύριακο, το σύστημα εναέριας άμυνας της Συρίας «κλείδωσε» πάνω στα τουρκικά μαχητικά αεροπλάνα, τα οποία επιχείρησαν να προσεγγίσουν τα σύνορα Τουρκίας – Συρίας. Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης πρόκειται για μια «πράξη πολέμου». Ωστόσο, η Άγκυρα διατηρεί σιωπηλή στάση απέναντι στην νέα εξέλιξη.Το νέο συμβάν ήρθε μόλις λίγες ώρες μετά την αναγκαστική προσγείωση ενός αεροπλάνου, το οποίο μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια από την Κεντρική Ασία στην Δαμασκό, στο αεροδρόμιο της Άγκυρας. Η Τουρκία υποχρέωσε το αεροπλάνο να αλλάξει την πορεία του και να προσγειωθεί στην Άγκυρα. Οι Τούρκοι αξιωματούχοι υποψιάστηκαν ότι το αεροπλάνο μετέφερε όπλα στο συριακό καθεστώς. Ωστόσο, οι έρευνες των τουρκικών αρχών έδειξαν ότι η συγκεκριμένη υποψία ήταν αβάσιμη.