11 Ιανουαρίου 2014

ΤΟΥΡΚΙΑ: ΔΙΑΦΘΟΡΑ, ΧΑΟΣ ΣΤΟΝ ΚΡΑΤΙΚΟ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ, ΑΝΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ Μπάζει από παντού η κυβέρνηση

Ο Νταβούτογλου, υπό το βλέμμα του Ατατούρκ, επκρίνει τους Σύρους ισλαμιστές αντικαθεστωτικούς
 Εάν οι δημοτικές εκλογές της 30ής Μαρτίου θεωρηθούν κρίσιμο σημείο καμπής στην Τουρκία, τότε το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί θα είναι γεμάτο εξελίξεις, που θα καθιστούν άνευ σημασίας τις όποιες μετρήσεις. Σαν αποτυχημένη πρόγνωση καιρού, ένα πράγμα. Στην καλύτερη περίπτωση οι μετρήσεις και οι προγνώσεις θα είναι ημερήσιες φωτογραφίες, οι οποίες δεν θα έχουν ισχύ την επόμενη μέρα.

Οι δύο τελευταίες δημοσκοπήσεις, που έγιναν μετά την υπόθεση διαφθοράς στην Τουρκία, δείχνουν σημαντική κάμψη στη δύναμη του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Αυτή κυμαίνεται στο 42%-43% (49,8% στις εκλογές του 2011). Ακολουθούν το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα με 28%-29% (25,9%), το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος με 18%-19% (13%) και το φιλοκουρδικό Κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας με 6%-8% (6%). 

Οι αντικαθεστωτικοί
Το ζήτημα έγκειται στο ότι είναι ορθάνοιχτα ανεξαιρέτως όλα τα θέματα που επιδρούν στην εκλογική συμπεριφορά. Η φθορά μέσω διαφθοράς, οι κινήσεις της κυβέρνησης, η οποία παίρνει μέτρα και προκαλεί αντιδράσεις, το χάος στον κρατικό μηχανισμό εξαιτίας της απομάκρυνσης στελεχών που πρόσκεινται στο θρησκευτικό τάγμα του χότζα Φετχουλάχ Γκιουλέν, η οικονομία, οι ενδιαφέρουσες πτυχές που ρίχνουν τους προβολείς στη φημολογούμενη υποστήριξη της Αγκυρας προς τους ισλαμιστές Σύρους αντικαθεστωτικούς... 

Είναι προφανής και έκδηλος ο εκνευρισμός των Αμερικανών για το τελευταίο. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, αναφερόμενος στους ισλαμιστές αντικαθεστωτικούς, είπε προχθές ότι «χρησιμοποιούν τόσο λανθασμένες μεθόδους που οδηγούν το λαό στο να θεωρεί τον Ασαντ ως το μη χείρον βέλτιστον». Ενοχλημένος από το σχολιασμό της δήλωσής του ως «στροφής», ο Νταβούτογλου επανήλθε αργότερα για να πει: «Ορισμένοι κύκλοι, προβάλλοντας την απειλή περί Αλ Κάιντα, επιχειρούν να εμφανίσουν τον Ασαντ ως το μη χείρον βέλτιστον». 

Η «προγραμματισμένη» και «τακτική» ένταση της προσεχούς εβδομάδας θα αφορά τις προτάσεις νόμου του κυβερνώντος κόμματος, πρώτον για αλλαγές στο Ανώτατο Συμβούλιο Δικαστών και Εισαγγελέων, με τρόπο που καθιστά τον υπουργό Δικαιοσύνης κυρίαρχο του Συμβουλίου, και δεύτερον για μια σειρά άλλα ζητήματα, μεταξύ των οποίων είναι και οι πρόσθετοι περιορισμοί ως προς την πρόσβαση στο Διαδίκτυο.