11 Ιανουαρίου 2014

Το Βελιγράδι θεωρεί σημαντική την παραμονή της EULEX στο Κόσοβο, τονίζει ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης Αλ. Βούτσιτς

Το Βελιγράδι θεωρεί σημαντική την παραμονή της ευρωπαϊκής αποστολής, EULEX, στο Κόσοβο, δήλωσε από την Γκρατσάνιτσα ο α' αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης Αλεξάνταρ Βούτσιτς.   Ο κ. Βούτσιτς σημείωσε ότι η EULEX αποτελεί τον "σύνδεσμο" με το Ψήφισμα 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και συμβάλλει στη διατήρηση της ειρήνης στην περιοχή.    Σχολιάζοντας τη δήλωση της προέδρου του Κοσόβου Ατιφέτε Γιαχγιάγκα, που είπε ότι η EULEX θα πρέπει να αποσυρθεί από το Κόσοβο, ο κ. Βούτσιτς σημείωσε ότι βλέπει αυτού του είδους τις δηλώσεις ως μια προσπάθεια να κερδίσει κάποιος πολιτικούς "πόντους".    Σημείωσε δε, πως τον ανησυχούν πολύ περισσότερο οι δηλώσεις περί αποχώρησης από τις συνομιλίες, τη συνέχιση των οποίων, όπως υπογράμμισε, στηρίζει η Σερβία.
   Σχολιάζοντας τις αναφορές στα αλβανικά μέσα ενημέρωσης ότι η Παρασκευή είναι η τελευταία ημέρα για τη συγκρότηση της Ένωσης Σερβικών Δήμων Βορείου Κοσόβου, ο κ. Βούτσιτς εξήγησε πως δεν επιθυμεί να συζητήσει χρονοδιαγράμματα και προθεσμίες. Επεσήμανε, παράλληλα, πως η δομή της τοπικής αυτοδιοίκησης στους τέσσερις δήμους θα στηθεί στη βάση της βούλησης των πολιτών.    Ο κ. Βούτσιτς εξέφρασε ακόμη την ελπίδα πως οι Αλβανοί που επιθυμούν την επίλυση των προβλημάτων, με λογικό τρόπο, θα είναι αυτοί που θα κυριαρχήσουν.   Σ.Π.-© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.