11 Ιανουαρίου 2014

Οι Γερμανοί απαγόρευσαν το “κούρεμα” του χρέους που κατέχουν οι κεντρικές τράπεζες και η ΕΚΤ

Lagarde-Smile01-20JUNE2013
Αποκαλυπτική είναι η συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα στην εφημερίδα Financial Times, για το θέμα του κουρέματος του χρέους που κατέχει ο δημόσιος τομέας και έλυσε πολλές απορίες που είχαν όσοι γνώριζαν ότι η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ πίεζε γι’ αυτό.Γνωρίζουμε ότι από τον Αύγουστο του 2012 η κ. Λαγκάρντ και ο επικεφαλής της Αποστολής του Ταμείου Πολ Τόμσεν κατέθεσαν την πρόταση για το κούρεμα και επέμεναν μάλιστα διότι εντόπισαν σοβαρό θέμα βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Ο κ. Στουρνάρας έπραξε ότι και ο πρώην πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου το Μάιο του 2010. Τότε, ο Ντομινίκ Στρος Καν ζήτησε από τον κ. Παπανδρέου να απαιτήσει από τουςΕυρωπαίους εταίρους του κούρεμα του χρέους που κατείχαν οι ιδιώτες, και ο ίδιος θα τον στήριζε και θα τον υποστηριζε απόλυτα. Δυστυχώς ο τότε πρωθυπουργός δεν το έπραξε με αποτέλεσμα η χώρα να αναγκαστεί να υπερδανειστεί και να “πνιγεί” στο χρέος.
Εάν ο κ. Παπανδρέου δεχόταν το κούρεμα τότε, η Ελλάδα θα δανειζόταν μόνο 30 δισεκατομμύρια και όχι 110 δις, και το χρέος θα μειωνόταν στο 80 με 85% του ΑΕΠ με βάση τις εκτιμήσεις της Citigroup.

To 2010, o κ. Παπανδρέου επέλεξε να ακούσει τους Γερμανούς. Δυστυχώς το ίδιο έκανε τώρα και ο κ. Στουρνάρας. Ακουσε τους Γερμανούς, όχι την κ. Λαγκάρντ και σύμφωνα με πληροφορίες που έχει το Μega, η αποκάλυψή του Ελληνα υπουργού των Οικονομικών, δεν έχει αρέσει σε κανένα στο Ταμείο.Η συζήτηση για το κούρεμα που κατέχει ο δημόσιος τομέας ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2012, και ηταν πρωτοβουλία της γενικής διευθύντριας του Ταμείου επειδή οι συνεργάτες της είχαν διαπιστώσει ότι με όλα τα σενάρια το χρέος δεν ήταν βιώσιμο. Πίστευαν τότε, πιστεύουν και τώρα ότι το κούρεμα είναι αναγκαίο.

Μετά τη συνέντευξη του κ. Στουρνάρα, προφανώς το θέμα κλείνει για το Ταμείο, το οποίο όμως θα επιμένει στο σεβασμό του Καταστατικού του, το οποίο αναφέρει πως δεν επιτρέπονται εκταμιεύσεις δόσεων εάν το χρέος δεν είναι βιώσιμο. 
ΕΠΙΣΗΣ: http://mignatiou.com/2014/01/i-apokalipsi-stournara-gia-to-kourema/