11 Ιανουαρίου 2014

Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ θα αρχίσουν από το κεφάλαιο που αφορά τις σχέσεις της Σερβίας με το Κόσοβο, εκτιμά η επικεφαλής της σερβικής αντιπροσωπείας, Τ. Μίτσεβιτς

 Με το ενταξιακό κεφάλαιο 35, στο οποίο έχουν ομαδοποιηθεί τα ζητήματα εξομάλυνσης των σχέσεων Βελιγραδίου - Πρίστινας, θα αρχίσουν στις 21 Ιανουαρίου οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Σερβίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, εκτίμησε η επικεφαλής της σερβικής διαπραγματευτικής αντιπροσωπείας, Τάνια Μίστσεβιτς.
         "Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον στην ΕΕ, αλλά και πίεση από τις χώρες - μέλη, να ανοίξουν πρώτα τα κεφάλαια 23 και 24 για το δικαστικό σύστημα και τα θεμελιώδη δικαιώματα και για τη δικαιοσύνη, την ελευθερία, την ασφάλεια" τόνισε η κ. Μίστσεβιτς σε συνέντευξή της στην εφημερίδα "Πολίτικα" του Βελιγραδίου προσθέτοντας όμως ότι η Σερβία είναι "ειδική περίπτωση" και ότι αναμένει οι διαπραγματεύσεις να αρχίσουν από το κεφάλαιο 35.
         Η κ. Μίστσεβιτς επιβεβαίωσε ότι στις 22 Ιανουαρίου κατά τη διαδικασία του screening, δηλαδή της αναλυτικής ανασκόπησης του διαπραγματευτικού κεφαλαίου, η σερβική αντιπροσωπεία θα παρουσιάσει τα ζητήματα που θεωρεί σημαντικά για να αποτελέσουν στοιχεία της περαιτέρω εξομάλυνσης των σχέσεων με την Πρίστινα, των πιθανών μελλοντικών συμφωνιών "Βρυξέλλες 2" και "Βρυξέλλες 3".

         Σε αυτά, όπως εξήγησε, περιλαμβάνονται τα θέματα λειτουργίας της ένωσης σερβικών δήμων στο Κόσοβο, τα ζητήματα περιουσιών, προστασίας της πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς και των βουλευτικών εκλογών που αναμένεται να διεξαχθούν φέτος στο Κόσοβο.

         Το κεφάλαιο 35 στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις μιας υποψήφιας χώρας με την ΕΕ περιλαμβάνει διάφορα ζητήματα που προκύπτουν κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, τα οποία δεν καλύπτονται από οποιοδήποτε άλλο διαπραγματευτικό κεφάλαιο και ανοίγει στο τέλος της ενταξιακής διαδικασίας.

         Στην περίπτωση της Σερβίας, όπως είχε δηλώσει ο Επίτροπος Διεύρυνσης της ΕΕ, Στέφαν Φούλε, το κεφάλαιο 35 θα είναι ανοιχτό από την αρχή έως το τέλος των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ και οι Βρυξέλλες θα επιτηρούν την εξομάλυνση των σχέσεων Βελιγραδίου - Πρίστινας.

   Κ.Γ.-© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.