11 Ιανουαρίου 2014

ΣΥΡΙΑ «Πυρετός συγκρούσεων» στα πεδία μάχης

Από τις μάχες στη Λατάκεια (στιγμιότυπο από τοπικό τηλεοπτικό κανάλι)
ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--Διπλό σφυροκόπημα υπέστησαν και το περασμένο 24ωρο ισλαμιστές μισθοφόροι της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε» (ISIL) που δρουν στη βορειοανατολική Συρία τόσο από δυνάμεις του συριακού στρατού, όσο και από Σύρους αντικαθεστωτικούς του «ελεύθερου συριακού στρατού» κυρίως στις επαρχίες Χαλέπι και Ιντλίμπ.
Σύμφωνα με το συριακό πρακτορείο ειδήσεων, SANA, μόνον χτες στα περίχωρα και την ευρύτερη περιφέρεια της Λατάκειας, σε συγκρούσεις του στρατού με αντικαθεστωτικές δυνάμεις ισλαμιστών, σκοτώθηκαν πολλές δεκάδες ένοπλοι, ανάμεσά τους μισθοφόροι από τη Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο, το Κατάρ.
Σύροι στρατιωτικοί αξιωματούχοι, που επικαλείται το συριακό πρακτορείο, μεταξύ των θυμάτων που έπεσαν στα πεδία των μαχών στη Λατάκεια είναι και το ηγετικό στέλεχος των ισλαμιστών της οργάνωσης ISIL, Αμπο Μίχτζεμ. Οι ίδιες πηγές υποστήριξαν ότι «δεκάδες τρομοκράτες» σκοτώθηκαν από δυνάμεις του συριακού στρατού και στα χωριά Κίλις, Ναουάρα και Κχραμπ αλ Τζούρ.

Επιπλέον, διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία μετέδωσαν χτες νικηφόρες μάχες συριακών αντικαθεστωτικών δυνάμεων σε βάρος ισλαμιστών της οργάνωσης ISIL στο Χαλέπι και στο Ιντλίμπ, αλλά και τις έντονες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πρώτοι στην προσπάθειά τους να διώξουν τους αλλοτινούς συμμάχους τους από την πόλη Ράκα. Στην πόλη, δηλαδή, που ισλαμιστές της ΙSIL σκότωσαν την προηγούμενη Παρασκευή διοικητή του συριακού «ελεύθερου στρατού», προκαλώντας την οργή των τελευταίων και την απόφασή τους να στραφούν εναντίον του «Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και στο Λεβάντε» και να τους εκδιώξουν από τη Συρία.

Στο διπλωματικό πεδίο, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο Αμερικανός ομόλογός του Τζον Κέρι και ο διεθνής απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Λάκνταρ Μπραχίμι θα συναντηθούν στις 13 του Γενάρη το πιθανότερο στο Παρίσι, για να συζητήσουν σχετικά με τη συριακή κρίση ενόψει της διεθνούς συνόδου «Γενεύη 2» στις 22 του Γενάρη.
http://www2.rizospastis.gr/