11 Ιανουαρίου 2014

Σουλεϊμανία

http://www.elliniko-fenomeno.gr/wp-content/uploads/2010/05/agia-sofia2.bmp
Εχουμε κατακλυσθεί από τούρκικες τηλεοπτικές σειρές. Παλιότερα, παίζοντας με τις λέξεις, είχα προτείνει τον όρο Σηριαλισμός, ακριβώς το αντίθετο του συρρεαλισμού. Και για όσους θέλουν να σκέφτονται και να μην αποχαυνώνονται κοιτώντας μετά το φαΐ μεταξύ ρεψίματος και γλαρώματος, εντοπίζω τη διαφορά ανάμεσα στους ώριμους καλλιτέχνες και τους λαϊκιστές. Τυχαία έπεσα σε επανάληψη στη Δ.Τ. μιας έξοχης σειράς με τον τίτλο: «Επειγόντως τη μαμμή». Κεντρικό μοτίβο οι αφοσιωμένες καλόγριες και οι εθελόντριες ενός λαϊκού ιδρύματος σε φτωχογειτονιές του Λονδίνου με έκθετα παιδιά, ναρκομανείς εγκύους, εκβιαστές νταβατζήδες.Ολο το λούμπεν στοιχείο στο περιθώριο μιας ξεπουπουλιασμένης πλέον γηραιάς ιμπεριαλιστικής λέαινας
. Επίσης βλέποντας την κάθετη κριτική της αριστοκρατίας και την άνοδο του προλεταριάτου στον «Πύργο του Ντάουντον» ή τη διαπλοκή και τη διαφθορά στην ευημερούσα οικονομικώς Δανία που μας κάνει... κριτική, νιώθω πόσο λαϊκισμό και σουσουδισμό έχουν οι τουρκικές παραγωγές σε μια χώρα με πενήντα εκατομμύρια λαού σε συνθήκες μεσαίωνα στην Ανατολία, με οικογένειες που θάβουν μέχρι το κεφάλι τα κορίτσια που φιλιούνται και τα πετροβολούν ώστε να ξεψυχήσουν, με αραμπάδες, ενώ ο υπόλοιπος πληθυσμός που προβάλλεται κυκλοφορεί με λιμουζίνες, νοσηλεύεται σε νοσοκομεία-μπιζού, εργάζεται σε υπερμοντέρνα γυάλινα κτήρια γραφείων, πολυτελή ξενοδοχεία πολλών αστέρων και κατοικίες μεγέθους Βερσαλλιών.Εχετε δει σε τούρκικο σήριαλ γυναίκα με φερετζέ ή μαντήλα; Η κυρία Ερντογάν μόνο στις ειδήσεις ξεσκεπάζει την άλλη Τουρκία. 


Οσον αφορά την τηλεοπτική αγορά που προσφέρει θέαμα προς κατανάλωση και στο εσωτερικό της Τουρκίας και στο ελλαδικό Τουρκιστάν «Σιλά-Σιλά και ξερό ψωμί» και ο μόνος που τα σατιρίζει όλα αυτά, ο αποδιοπομπαίος από τα θλιβερά έντυπα Σουλεϊμάρκ Σεφερλής!