24 Δεκεμβρίου 2013

Σκόπια: Να τεθεί σε ισχύ η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου κατά της Ελλάδας.Τι είπε ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ

Ανέφερε πως η Αθήνα συνεχίζει να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο - Συμπληρώθηκαν δύο χρόνια από την έκδοση της ετυμηγορίας του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης
Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ
Θεωρεί πως έχουν δημιουργηθεί οι κατάλληλες συνθήκες, ώστε να ζητηθεί από το γ.γ. του ΟΗΕ να υποβάλει, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, έκθεση στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις για το ζήτημα της ονομασίας, οι οποίες διεξάγονται υπό τη μεσολάβηση του Μάθιου Νίμιτς, όπως δήλωσε τη Δευτέρα ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ, κατά την καθιερωμένη ετήσια ομιλία του στη Βουλή της χώρας.

Την ίδια στιγμή, ο κ. Ιβάνοφ εκτίμησε ότι "έχουν δημιουργηθεί οι κατάλληλες συνθήκες, ώστε να ζητηθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας να τεθεί σε ισχύ η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης" αναφορικά με την προσφυγή της χώρας του κατά της Ελλάδας. Ωστόσο, ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ υπενθύμισε ότι πριν από μερικές ημέρες, στις 5 Δεκεμβρίου 2013, συμπληρώθηκαν δύο χρόνια από την έκδοση της ετυμηγορίας του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.

Οι δηλώσεις του Ιβάνοφ
Συγκεκριμένα, για τη στάση της Ελλάδας ανέφερε: "Στο πνεύμα των σχέσεων καλής γειτονίας, αφήσαμε επαρκές χρονικό περιθώριο δύο ολόκληρων χρόνων στο νότιο γείτονά μας, με την ελπίδα ότι με καλή πίστη θα ανταποκριθεί τόσο στις δικές μας προσδοκίες όσο και σε αυτές του Δικαστηρίου. Τις προσδοκίες ότι δεν θα επαναλάβει την ανεύθυνη συμπεριφορά του Βουκουρεστίου (σ.σ. εννοεί τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι το 2008, οπότε η ΠΓΔΜ δεν έλαβε πρόσκληση ένταξης στη Συμμαχία). Μία συμπεριφορά που κρίθηκε παράνομη από το ανώτατο δικαιοδοτικό όργανο του κόσμου. Όμως, η Αθήνα δεν εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία και συνέχισε να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. Συνέχισε να μην σέβεται την Ενδιάμεση Συμφωνία και την ετυμηγορία του Δικαστηρίου. Συνέχισαν με τις παλιές παρεμποδίσεις, τους εκβιασμούς και τις πιέσεις, καρυκευμένες με νέες δικαιολογίες" ανέφερε ο κ. Ιβάνοφ.

"Ως γείτονες δεν θέλαμε να προσφύγουμε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης κατά της Αθήνας, αλλά αναγκαστήκαμε σε αυτή την κίνηση. Ως γείτονες δεν θέλουμε να απευθυνθούμε στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, τον δημιουργό των ψηφισμάτων στο πλαίσιο των οποίων διεξάγεται η διαδικασία και να ζητήσουμε αναγκαστική εκτέλεση της απόφασης του Δικαστηρίου και τον σεβασμό αυτής, άνευ όρων. Αλλά, όπως και στο Βουκουρέστι, έτσι και τώρα δεν έχουμε άλλη επιλογή" πρόσθεσε.

Επιπρόσθετα, ο κ. Ιβάνοφ εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, δεν υιοθέτησε τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας του με την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ). "Για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν μπορεί να επιτύχει συναίνεση, εξαιτίας ενός κράτους- μέλους. Όλο τον καιρό είμαστε αντιμέτωποι με τελεσίγραφα από το νότιο γείτονά μας, όχι μόνο για το όνομα του κράτους, αλλά και για την ταυτότητα των 'μακεδόνων' πολιτών. Η Αθήνα, παρεμποδίζοντας την ενσωμάτωσή μας στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, μας στερεί το δικαίωμα στην ευημερία" συμπλήρωσε.

Τέλος, η ετήσια ομιλία του κ. Ιβάνοφ στη Βουλή, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου, ήταν η τελευταία του, στη διάρκεια της παρούσας θητείας του ως προέδρου της ΠΓΔΜ, η οποία ολοκληρώνεται την άνοιξη του 2014.
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ