24 Δεκεμβρίου 2013

Κλυδωνίζονται οι σχέσεις Ερντογάν με τα ενεργειακά συγκροτήματα της Τουρκίας

Κλυδωνίζονται οι σχέσεις Ερντογάν με τα ενεργειακά συγκροτήματα της Τουρκίας
Καθοριστική θα είναι η επόμενη χρονιά για την Τουρκία, όχι μόνο πολιτικά αλλά και οικονομικά. Οι προεδρικές εκλογές του 2014 θα κρίνουν την τύχη του Ταγίπ Ερντογάν, του οποίου η δημοφιλία έχει πέσει κατακόρυφα τον τελευταίο καιρό, αλλά θα αλλάξουν δραστικά και το ενεργειακό πεδίο της χώρας, όπως σημειώνει σε ειδική ανάλυση του το "Oil & Energy Insider".Μέχρι πρόσφατα η Τουρκία προσέλκυε πολλούς ξένους επενδυτές. Ωστόσο, οι σχέσεις των επενδυτών αυτών με την πολιτική εξουσία έχουν αρχίσει να παρουσιάζουν ρωγμές μετά τις διαδηλώσεις στο πάρκο Γκεζί αλλά και το πρόσφατο σκάνδαλο διαφθοράς που συγκλονίζει την χώρα.

Μετά τις εκλογές της χώρας οι μεγάλες επενδυτικές εταιρείες πρέπει να αναρωτηθούν με ποια πολιτική πλευρά θα κάνουν “μπίζνες” καθώς ο Τούρκος πρωθυπουργός έχει αρχίσει να αντιμετωπίζεται ως υπερβολικά Ισλαμιστής για τους κοσμικούς κι ως υπερβολικά κοσμικός για τους Ισλαμιστές, χάνοντας έτσι υποστήριξη και από τις δύο πλευρές.

Ήδη οι ρωγμές της πολιτικής εξουσίας με τους μεγαλοεπενδυτές έχει αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους. Η Koc, η μεγαλύτερη επενδυτική εταιρεία στον ενεργειακό τομέα της χώρας, αν και καθαρά “κοσμική” είχε καταφέρει να διατηρήσει καλές σχέσεις με τον Τούρκο πρωθυπουργό τόσο καιρό, όμως, πρόσφατα οι σχέσεις των δύο έφτασαν σε οριακό σημείο, όταν ο Τ. Ερντογάν απάντησε στην κριτική του Mustafa Koc για τους χειρισμούς του στο πάρκο Γκεζί, πραγματοποιώντας φορολογικό έλεγχο στα διυληστήριά του και ακυρώνοντας συμφωνία ύψους 1,1 δισ. δολαρίων.

Ο Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται να χάνει την ψήφο εμπιστοσύνης και από τις Sabanci και Dogus, οι οποίες αν και ουδέτερες στρέφονται προς τα πιο κοσμικά κόμματα. Η τελευταία μάλιστα είχε κι αυτή ασκήσει κριτική στον Ερντογάν για τον χειρισμό των διαδηλώσεων, προκαλώντας την άμεση οργή του Τούρκου πρωθυπουργού. Οι δυσχερείς σχέσεις του Ερντογάν με ηγετικές εταιρείες του κλάδου, αφήνουν λίγα περιθώρια στον Τούρκο αρχηγό του ΑΚΡ, αναγκάζοντας τον να στραφεί προς τις Calik και Zorlu που πολιτικά συμβαδίζουν με το κόμμα του αλλά και με τον σκληρό ισλαμικό πυρήνα της ενεργειακής βιομηχανίας των Ulker και Ilhas.Σε κάθε περίπτωση, ο Τούρκος ηγέτης θα έχει πολλά πεδία ανοιχτά στις επόμενες εκλογές.

Πηγή:newmoney.gr/