24 Δεκεμβρίου 2013

Η τουρκική άνοιξη Με τον Σενέρ Λεβέντ

http://www.medyafaresi.com//i/26495-tayy.jpg
Κοίταξα τις εφημερίδες και δεν θέλησα να διαβάσω κανένα άρθρο. Όμως, ήμουν πολύ περίεργος να δω τι θα έγραφαν οι δικοί μας οι κόλακες του ΑΚΡ. Οι υπηρέτες του Ταγίπ σιώπησαν όλοι ξαφνικά.Τι απιστία είναι αυτή. Πώς του στέρησαν έστω και την ελάχιστη υποστήριξή τους, την ώρα που δέχτηκε τόσο ισχυρό πλήγμα ο Ερντογάν, τον οποίο εκθείαζαν τόσο καιρό; Δεν είδα τις ελληνόφωνες εφημερίδες. Έχει και εκεί μπόλικους θαυμαστές. Τουλάχιστον εκείνοι τον στήριξαν άραγε; Ή πάλι ο «δεύτερος πρόεδρος» Μεχμέτ Αλί Ταλάτ; Τι παράξενο που δεν ακούστηκε τίποτε απ’ αυτόν. Από τη μια είναι πράκτορας του ΑΚΡ και από την άλλη έκλεισε το μαγαζί και έφυγε. Γίνεται τέτοιο πράγμα; Για να πω την αλήθεια ποτέ δεν ξανάδα τέτοια αγνωμοσύνη, τέτοια απιστία. Θα μας έβρισκε «λύση» ο άνθρωπος. Και δεν τον άφησαν! Έτσι δεν είναι Μεχμέτ Αλί;

Έριξα μια ματιά στις εφημερίδες και τις έβαλα στην άκρη. Πάλι το κλίμα είναι επαρχιώτικο. Εγώ το αποκαλώ κλίμα του χωριού Χαντίμκιοϊ. Είναι ένα χωριό στην Τουρκία, στον δρόμο για την Αδριανούπολη. Πέρασα πολλές φορές με το τρένο από εκείνο το χωριό. Οι εφημερίδες μας μοιάζουν με τις εκεί τοπικές εφημερίδες. Ένα έγκλημα τιμής γίνεται πρωτοσέλιδο. Ένα γαϊδούρι που βιάστηκε.

Μια πλημμύρα που πλήττει το χωριό. Στείρες εσωκομματικές συγκρούσεις. Οι αυξήσεις. Το διαφορετικό που έχουμε εμείς από το Χαντίμκιοϊ είναι το Κυπριακό. Γράφουμε συνεχώς. Αυτά που γράψαμε μέχρι σήμερα μπορούν να γίνουν μια γέφυρα απ’ εδώ μέχρι τη Νέα Ζηλανδία. Ρε κύριοι, μήπως δεν αντιλαμβάνεστε τι συμβαίνει στον κόσμο; Ειδικά δίπλα μας; Στη χώρα που μας διοικεί εδώ και σαράντα χρόνια; Είναι πρωτοσέλιδο σε ολόκληρο τον κόσμο. Εδώ σε εμάς είναι μόνο μια μικρή είδηση; Γκρεμίζεται μια κυβέρνηση στη χώρα που μας κυβερνά εδώ και σαράντα χρόνια. Αν δεν το αντιληφθήκατε ακόμα, να σας το πω εγώ. Θα φύγουν αυτοί που κυβερνούν τώρα. Σύντομα θα έρθουν άλλοι να σας διοικούν. Θα αλλάξει και ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών στους οποίους δεν χορταίνετε να υποβάλλετε τα σέβη σας. Ανάμεσα στους κατηγορούμενους για ρουσφέτι είναι και ο Εγκεμέν Μπαγίς, του οποίου τις ανόητες δηλώσεις δημοσιεύετε πρωτοσέλιδα.

 Χαιρετίσματα στους Φερχόιγκεν, Ρεν και Φούλε. Οι μεταρρυθμίσεις γκρεμίζονται τώρα πάνω στο κεφάλι της κυβέρνησης, την οποία αποκαλούσαν «μεταρρυθμιστική». Όπως ανέφεραν και στην «έκθεση προόδου» σημείωσαν αρκετή «πρόοδο»! Τι λαθρεμπόριο χρυσού έκαναν, τι εκατομμύρια δολάρια έκρυψαν σε κουτιά παπουτσιών. Έκαναν τη μεγαλύτερη ατασθαλία στην ιστορία της δημοκρατίας. Και μάλιστα την ώρα που ο σεισμόπληκτος λαός πάγωνε απ’ το κρύο στα τσαντίρια στην πόλη Βαν. Πόσο τους αξίζει η ένταξη στην ΕΕ, έτσι δεν είναι; Μήπως νομίζετε ότι άδικα ανοίγουν εκείνα τα κεφάλαια οι αγαπητοί Ελληνοκύπριοι αδελφοί μας; Είναι και αυτό ένα μικρό δώρο στον Ταγίπ, ο οποίος καταβρόχθισε τις ελληνοκυπριακές περιουσίες στον βορρά! Ένα ταπεινό δώρο στην κυβέρνηση που «υποστηρίζει τη λύση»!

Μια εφημερίδα έβαλε έναν τεράστιο τίτλο: «Σεισμός συλλήψεων στην Τουρκία». Και οι άλλες έτσι. Θα νομίζατε ότι το ΑΚΡ είναι εκείνο που διενήργησε την επιχείρηση αυτή για το ρουσφέτι, τις ατασθαλίες και το λαθρεμπόριο. Όμως, ο Ερντογάν γυρεύει τρύπα να κρυφτεί. Ο γιος του είναι ύποπτος. Πόσο ικανά είναι τελικά τα παιδιά εκείνων που έριξαν στη φυλακή τα παιδιά του Πάρκου Γκεζί; Ήθελε τρία παιδιά, λέει, ο Ταγίπ. Να τα τρία παιδιά. Και τα τρία είναι υπό σύλληψη. Και τα τρία είναι παιδιά υπουργών. Κανείς δεν κινήθηκε τόσο γρήγορα όσοι εκείνοι στο θέμα του φαγώματος της χώρας.

Είστε πολύ περίεργοι για το τι πράγμα είναι τώρα αυτή η επιχείρηση, αυτό το πραξικόπημα; Κοιτάξτε τη Συρία. Κοιτάξτε την Αίγυπτο. Και κοιτάξτε και το Ιράκ. Αρκεί. Θα καταλάβετε. Αν παρεκτραπεί το παιδί του σε αυτά εδώ τα μέρη, μήπως θα το συγχωρέσει ο πατέρας; Τι άλλο περιμένεις δηλαδή αν συντάσσεσαι με τους ανθρωποφάγους που λέγονται Αλ Κάιντα και τους Αδελφούς Μουσουλμάνους που επιθυμούν τον θρησκευτικό νόμο, αν βάλεις στο μάτι το πετρέλαιο του Ιράκ χωρίς να ρωτήσεις τον πατέρα σου και αν απειλείς ότι θα αγοράσεις πυραυλικό σύστημα από την Κίνα; Μήπως δεν θα σε διώξουν όπως έδιωξαν τους άλλους;
http://www.politis-news.com/