10 Δεκεμβρίου 2013

Η νέα γερμανική κυβέρνηση θα έχει ενεργότερη εμπλοκή στη χώρα, δήλωσε ο Γερμανός πολιτικός, Κρ. Σβαρτζ Σίλινγκ

Αν η Ευρωπαϊκή Ένωση διακόψει τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη λόγω αποτυχίας υλοποίησης των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, στη χώρα θα υπάρξει κίνδυνος μεγάλων κοινωνικών αναταραχών, γι αυτό η διεθνής κοινότητα πρέπει να παρέμβει πιο αποφασιστικά ώστε να αλλάξει η παρούσα κατάσταση, εκτίμησε ο πρώην ύπατος εκπρόσωπος της διεθνούς κοινότητας στη Βοσνία, Κρίστιαν Σβαρτς Σίλινγκ. Ο Γερμανός πολιτικός, ο οποίος θεωρείται πολύ καλός γνώστης των εξελίξεων στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη επισήμανε ότι λόγω των γεγονότων αναμένει η νέα γερμανική κυβέρνηση να έχει ενεργότερη εμπλοκή στη χώρα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας του Σαράγεβο “Ντνέβνι Άβαζ”.
“Η Γερμανία δεν μπορεί πλέον να μένει στην άκρη, πρέπει να παρέμβει” δήλωσε ο Κρίστιαν Σβαρτς Σίλινγκ σημειώνοντας ότι η Γερμανία ως η πιο ισχυρή χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης “δεν έχει πλέον άλλη επιλογή από την παρέμβαση με σαφή άποψη”.

Ο κ. Σβαρτς Σίλινγκ προέβλεψε ότι στη νέα κυβέρνηση της Γερμανίας το υπουργείο Εξωτερικών θα αναλάβει ξανά ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) και ότι σύντομα αναμένεται να ασχοληθεί με τα προβλήματα της Βοσνίας, κάτι που σημαίνει και άφιξη της καγκελαρίου της Γερμανίας στη χώρα, Άνγκελα Μέρκελ.

“Η Γερμανία βλέπει ότι η κατάσταση στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη δεν μπορεί να αγνοηθεί και ότι δεν πρέπει να επιτραπεί στους πολιτικούς της χώρας να κάνουν, ό,τι θέλουν. Δεν υπάρχουν ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, τίποτα δεν αλλάζει προς το καλύτερο, όλα πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο” τόνισε ο Γερμανός πολιτικός και σημείωσε ότι η κατάσταση αυτή δεν είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης και ότι “αν συνεχιστεί έτσι, δεν θα υπάρχει καλό τέλος”.

Η μη διάθεση στη Βοσνία 80 εκ. ευρώ ως οικονομική βοήθεια μέσω διαφορετικών θεσμών και ταμείων είναι μόνον “η αρχή της τιμωρίας” της χώρας λόγω των “ανίκανων πολιτικών της”. Αν δεν υπάρξουν σοβαρές αλλαγές στις επόμενες εκλογές στη Βοσνία που έχουν αναγγελθεί για τον Σεπτέμβριο του 2014, η Γερμανία και η Ευρώπη θα βρουν τον τρόπο με τη βοήθεια των ΗΠΑ να συμβάλλουν ώστε να πραγματοποιηθούν αλλαγές στη χώρα. Να είστε σίγουροι, τόνισε ο Γερμανός πολιτικός.
Κ.Γ.-© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ