10 Δεκεμβρίου 2013

Υδάτινη συνεργασία Ιορδανίας - Ισραήλ - Παλαιστινίων

Γιγαντιαίο έργο αφαλάτωσης νερού στην Ερυθρά Θάλασσα και μεταφοράς της άλμης στη Νεκρά Θάλασσα, που απειλείται με συρρίκνωση των νερών της, αλλά και διάθεσης 100 εκατ. κυβικών μέτρων νερού ετησίως “σε λογικές τιμές” σε Ισραηλινούς, Ιορδανούς και Παλαιστινίους συμφωνήθηκε τη Δευτέρα στην Ουάσιγκτον. Το κόστος του έργου υπερβαίνει τα 400 εκατ. δολάρια.
Πανοραμική άποψη της Ερυθράς Θάλασσας από το διάστημα
  Ένα εργοστάσιο που θα κατασκευαστεί στην πόλη Άκαμπα στις ακτές της Ιορδανίας στην Ερυθρά Θάλασσα, θα κάνει αφαλάτωση του θαλασσινού νερού το οποίο θα είναι έτοιμο για χρήση τόσο στην Ιορδανία όσο και στις κοντινές ισραηλινές περιοχές. Η μονάδα αφαλάτωσης αναμένεται να παρέχει περισσότερο από 100 εκατ. κυβικά μέτρα νερού ετησίως σε λογικές τιμές, σύμφωνα με δηλώσεις Ιορδανών αξιωματούχων.

Η άλμη που θα απομένει από τη διαδικασία αφαλάτωσης στην Ερυθρά Θάλασσα θα διοχετεύεται μέσω αγωγού 180 χιλιόμετρα βόρεια προς τη Νεκρά Θάλασσα, την αλμυρή λίμνη που βρίσκεται κάτω από τη στάθμη της θάλασσας και η οποία απειλείται με συρρίκνωση των νερών της, ειδικά αφότου η ροή του ποταμού Ιορδάνη έχει εκτραπεί για να ενισχύσει την γεωργία τόσο των Ισραηλινών όσο και της Ιορδανίας. Η Νεκρά Θάλασσα έχει ήδη πτώση της στάθμης της κατά 1 μέτρο σε ετήσια βάση.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, το Ισραήλ θα αυξήσει τις πωλήσεις του νερού στην Παλαιστινιακή Αρχή και θα απελευθερώσει περισσότερο νερό από τη λίμνη Τιβεριάδα για χρήση στην Ιορδανία.
Ισραηλινοί στρατιώτες περιπολούν στις ακτές της Νεκράς Θάλασσας
Ισραηλινοί στρατιώτες περιπολούν στις ακτές της Νεκράς Θάλασσας  
Ιορδανοί αξιωματούχοι χαιρέτισαν το έργο ως «ζωτικής σημασίας» για την ενθάρρυνση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή, καθώς και της καταπολέμησης της ανεργίας. Ανέφεραν επίσης ότι η συμφωνία εξασφαλίζει για τους Παλαιστίνιους το "φυσικό και πολιτικό δικαίωμα" σε πόσιμο νερό, περίπου 30 εκατ. κυβικών μέτρων ετησίως.Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, η συμφωνία αποτελεί «ορόσημο της περιφερειακής συνεργασίας» σε μια περιοχή με ελάχιστη οικονομική ολοκλήρωση μεταξύ του Ισραήλ και των αράβων γειτόνων του.Ορισμένες περιβαλλοντικές οργανώσεις αντιτίθενται στο μεγαλόπνοο προγραμματιζόμενο έργο καθώς ο αντίκτυπος του στην οικολογία της περιοχής είναι αβέβαιος.
http://www.enet.gr/?i=news.el.kosmos&id=403678