10 Δεκεμβρίου 2013

Συγγενείς αγνοουμένων: Η Τουρκία να επιτρέψει ουσιαστική διερεύνηση


Η εγκληματική καθυστέρηση της διακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων δεν οφείλεται μόνο στην αρνητική στάση της τουρκικής πλευράς, αλλά και σε όσους με την παθητική στάση τους επέτρεψαν τη διαιώνιση του προβλήματος, αναφέρει σε ανακοίνωσή της, η Παγκύπρια Οργάνωση Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων.
http://www.ant1iwo.com/cache/cfx_imagecr3/C3B5EF300301AA17B637088552B1886D.jpg
Με αφορμή την 65η επέτειο από την υιοθέτηση της Οικουμενικής Διακήρυξης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, η Οργάνωση σημειώνει πως πρόκειται για ένα κοσμοϊστορικό γεγονός, που έκανε την ανθρωπότητα να ελπίζει πως επιτέλους θα επικρατούσε το Δίκαιο, η αλληλοκατανόηση κι ο αλληλοσεβασμός, οι προσδοκίες όμως διαψεύσθηκαν. Έστω και τώρα, αναφέρεται, αναμένουμε πως επιτέλους η Τουρκία θα αντιληφθεί πως αποτελεί βασική υποχρέωση γι’ αυτήν να αποδείξει την ειλικρίνειά της στο θέμα, επιτρέποντας την ουσιαστική διερεύνησή και τη διακρίβωση της τύχης όλων των αγνοουμένων της Κύπρου.
"Μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελούσε ουσιαστικό μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης και θα αποδείκνυε την ειλικρινή διάθεση να ξεπεραστούν πικρές, τραγικές εμπειρίες του παρελθόντος και να προχωρήσουμε σε μια ειρηνική συνύπαρξη και συμβίωση", προστίθεται.

Η Οργάνωση αναφέρει ότι οι καταπατήσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε διάφορες περιοχές του κόσμου αποτελούν καθημερινό φαινόμενο και τείνουν να καταστήσουν την Οικουμενική Διακήρυξη γράμμα κενό. "Η ανθρωπότητα γίνεται μάρτυρας μιας απαράδεκτης κατάστασης, όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα επιβάλλονται επιλεκτικά.

Πάμπολλες είναι οι περιπτώσεις, όπου οι ισχυροί της γης εθελοτυφλούν, όπως συμβαίνει και στην περίπτωση της Κύπρου, όπου για 39 χρόνια συνεχίζεται η κατάφωρη παραβίαση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων του λαού μας και η τύχη των αγνοουμένων μας παραμένει αδιευκρίνιστη", καταλήγει η ανακοίνωση.
http://www.ant1iwo.com/