10 Δεκεμβρίου 2013

Από τον Τολιάτι στον Ρέντσι

Η ανάδειξη του Ρέντσι στην ηγεσία της ιταλικής Κεντροαριστεράς δεν περιορίζεται στην ηλικιακή ανανέωση, αλλά έχει το στίγμα της πρώτης επιθετικής αντιμετώπισης της κρίσης στον Νότο της Ευρωζώνης.
Αν ο Ρέντσι παραμείνει συνεπής στις μέχρι τώρα τοποθετήσεις του και θέσεις του, το Δημοκρατικό Κόμμα, το πιθανότερο με ανανεωμένη λαϊκή εντολή και αυτοδυναμία παρά τα εμπόδια που δημιουργεί η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου για κατάργηση της πριμοδότησης σε έδρες του πρότυπου κόμματος, να επιχειρήσει να υλοποιήσει ένα στρατηγικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων, που θα διασφαλίζουν στη χώρα ανταγωνιστικότητα και ανάπτυξη.

Το στοίχημα της ιταλικής Κεντροαριστεράς είναι δύσκολο καθώς Μπέπε Γκρίλο και Μπερλουσκόνι σηκώνουν τη σημαία της μετωπικής σύγκρουσης με τη γερμανικής κοπής λιτότητα, με τις μεταρρυθμίσεις να έχουν ταυτιστεί με την τεχνοκρατική κοινωνική αναλγησία με την οποία χρεώθηκε ο Μόντι.

Αν μη τι άλλο, η σημερινή ιταλική Κεντροαριστερά, αν προχωρήσει το πείραμα Ρέντσι, θα είναι συνεπής προς την Ιστορία του Πολιτικού Χώρου τον οποίο καταλαμβάνει σήμερα.Μετά το 1956 και τη ρήξη του Χρουστσόφ με την κληρονομιά του Στάλιν, ο τότε ηγέτης του ΙΚΚ Τολιάτι ήταν ο πρώτος που κατηύθυνε το ΚΚ της Δυτικής Ευρώπης προς τη διαχείριση της εξουσίας με αποδοχή ως δεδομένου του ευρωπαϊκού και ατλαντικού προσανατολισμού της Ιταλίας.

Μετά το πραξικόπημα του Πινοσέτ στη Χιλή τον Σεπτέμβριο του 1973 ο τότε ηγέτης του ΙΚΚ Μπερλίγκουερ σε άρθρο του λίγες μέρες μετά, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι μεγάλες τομές στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας χρειάζονται ευρύτατες πολιτικές και κοινωνικές συναινέσεις και σε καμία περίπτωση μετωπική σύγκρουση Δεξιάς - Αριστεράς, μια διαπίστωση που γέννησε τη στρατηγική του Ιστορικού Συμβιβασμού, την επιδίωξη δηλαδή συγκυβέρνησης με τη Χριστιανοδημοκρατία.

Ο Ρέντσι χαράσσει μια πορεία σε αχαρτογράφητη περιοχή, όπου κυριαρχούν τα κελεύσματα του Βερολίνου, και ως αντίδραση η αμυντική περιχαράκωση στο status quo αλλά και ανοικτή αντιευρωπαϊκή ρητορική.Τηρουμένων των αναλογιών, ο Ρέντσι επιχειρεί μια διόρθωση πορείας ανάλογη με αυτήν που επέβαλε ο Σρέντερ στη Γερμανία μετά το 2003. Ανατροπή ή πυροτέχνημα; Και από μόνο του το ερώτημα συνιστά αλλαγή.
kapopoulos@pegasus.gr