10 Δεκεμβρίου 2013

«Μίνι εξέγερση» στις κουρδικές επαρχίες της Τουρκίας Με αφορμή την δολοφονία δυο Κούρδων διαδηλωτών


Νίκου Στέλγια (Tου ανταποκριτή μας στην Κωνσταντινούπολη) Με μια «μίνι εξέγερση», η οποία μέχρι στιγμής παραμένει εντός των ορίων των μεγάλων αστικών κέντρων, βρίσκεται αντιμέτωπη για μια ακόμη φορά η γειτονική Τουρκία. Με αφορμή την δολοφονία δυο Κούρδων διαδηλωτών, χιλιάδες Κούρδοι έχουν κατέβει στους δρόμους και συγκρούονται με τις δυνάμεις ασφαλείας.Το απόγευμα της Παρασκευής, χιλιάδες Κούρδοι κάτοικοι της επαρχίας Χακκάρι (Τσολέμερκ στα Κούρδικα) κατέβηκαν στους δρόμους και ξεκαθάρισαν την διαφωνία τους με την καταστροφή των τάφων των ανταρτών του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (ΡΚΚ). Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, τις τελευταίες εβδομάδες, άγνωστοι καταστρέφουν τους τάφους των ανταρτών σε διάφορες κουρδικές επαρχίες.
Η διαδήλωση των Κούρδων πολιτών αρχικά ξεκίνησε ειρηνικά. Ωστόσο, στην πορεία, οι διαδηλωτές άρχισαν να συγκρούονται με την αστυνομία. Σύμφωνα με τους μάρτυρες, η συμπεριφορά της αστυνομίας ήταν προκλητική. Σε κάποιο σημείο της πορείας της διαμαρτυρίας, η αστυνομία άνοιξε πυρ κατά των διαδηλωτών. Εξαιτίας της ανταλλαγής πυρών έχασαν επί τόπου την ζωή τους δυο Κούρδοι διαδηλωτές. Σύμφωνα με την τουρκική κυβέρνηση, οι διαδηλωτές έχασαν την ζωή τους εξαιτίας των πυρών μιας ομάδας αγνώστων δραστών.
 

Η δολοφονία των δυο Κούρδων διαδηλωτών έβγαλε στους δρόμους των μεγάλων κουρδικών επαρχιών και της δυτικής Τουρκίας χιλιάδες Κούρδους διαδηλωτές. Κατά την διάρκεια του Σαββάτου και της Κυριακής στο Χακκάρι, στο Ντιγιάρμπακιρ, στο Βαν, στην Κωνσταντινούπολη καθώς και σε άλλες πόλεις, οι Κούρδοι διαδηλωτές συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις ασφαλείας. Σε κάποιες περιπτώσεις, η τουρκική κυβέρνηση αναγκάστηκε να δώσει το πράσινο φως για την ανάπτυξη των ειδικών δυνάμεων ασφαλείας στα αστικά κέντρα. Στο Βαν, ένας διαδηλωτής τραυματίστηκε από σφαίρα. Η κατάσταση του παραμένει σοβαρή.
 

Αντιμέτωπη με μια νέα «μίνι εξέγερση», μόλις λίγους μήνες μετά την Υπόθεση Γκεζί, η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν επιχειρεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις. Σύμφωνα με τη κυβέρνηση και τον φιλοκυβερνητικό τύπο, η νέα εξέγερση ενδέχεται να είναι έργο ξένων μυστικών υπηρεσιών, οι οποίες επιθυμούν να οδηγήσουν την χώρα σε χάος.
 

Εν τω μεταξύ, χθες το βράδυ, δυνάμεις του κουρδικού κινήματος επιτέθηκαν με όπλα κατά διάφορων στρατοπέδων του τουρκικού στρατού στις κουρδικές επαρχίες. Οι στρατιώτες απάντησαν στους Κούρδους αντάρτες ανοίγοντας πυρ στον αέρα. Την ίδια στιγμή, στο Ντιγιάρμπακιρ (Άμεντ στα Κουρδικά), οι δυνάμεις του κουρδικού κινήματος έθεσαν «υπό κράτηση» τέσσερα μέλη των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.
 

Αναλύοντας τα τελευταία γεγονότα, ο Πρωθυπουργός Ερντογάν έκανε λόγω για προβοκάτσια και επεσήμανε ότι οι συνομιλίες με την κουρδική πλευρά θα συνεχιστούν. Παράλληλα, για προβοκάτσια έκανε λόγω και ο φυλακισμένος ηγέτης του κινήματος, Αμντουλλάχ Οτζαλάν.