06 Νοεμβρίου 2013

Αποκάλυψη: Kαι η Βραζιλία κατασκόπευε διπλωμάτες Απόρρητο έγγραφο αναφέρει πρεσβευτές των ΗΠΑ, Ρωσίας, Ιράκ και Ιράν


Η Υπηρεσία Πληροφοριών της Βραζιλίας (AΒΙΝ) αναφέρει ότι από το 2003 ως το 2004, υπό την προεδρία του Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, παρακολουθούνταν αξιωματούχοι πολλών ξένων διπλωματικών αποστολών.
Αποκάλυψη: Kαι η Βραζιλία κατασκόπευε διπλωμάτες
Η κυβέρνηση του Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα στη Βραζιλία κατασκόπευε στις αρχές και τα μέσα της περασμένης δεκαετίας τους διπλωμάτες της Ρωσίας, των ΗΠΑ, του Ιράν και του Ιράκ στις πρεσβείες τους και στις κατοικίες τους.Αυτό αποκαλύπτει άκρως απόρρητο έγγραφο των υπηρεσιών πληροφοριών της χώρας που δόθηκε στη δημοσιότητα πριν μερικές ώρες. Σύμφωνα με την εφημερίδα Folha de Sao Paulo, που ανέδειξε το θέμα, το έγγραφο της Υπηρεσίας Πληροφοριών της Βραζιλίας (AΒΙΝ) αναφέρει ότι από το 2003 ως το 2004, υπό την προεδρία του βραζιλιάνου προέδρου, η κυβέρνηση παρακολουθούσε αίθουσες που χρησιμοποιούσε η αμερικανική πρεσβεία στην Μπραζίλια. Εκεί βρίσκονταν υπολογιστές κι εξοπλισμοί επικοινωνίας, καθώς υπήρχαν υπόνοιες ότι χρησίμευαν για επιχειρήσεις κατασκοπείας - γεγονός που διέψευσε κατηγορηματικά η αμερικανική πρεσβεία επισημαίνοντας ότι στους χώρους αυτούς διέθετε «απλό» εξοπλισμό, όπως ασυρμάτους.
«Οι παρακολουθήσεις αυτές ήταν μια επιχείρηση αντικατασκοπίας», αναφέρει σε δήλωσή της η βραζιλιάνικη προεδρία προσθέτοντας πως «οι επιχειρήσεις που αναφέρονται έγιναν βάσει των βραζιλιάνικων νόμων περί προστασίας των εθνικών συμφερόντων».Αποδεικνύεται επίσης ότι κατασκοπεύονταν Ρώσοι στρατιωτικοί που εμπλέκονταν σε μια διαπραγμάτευση για στρατιωτικό εξοπλισμό καθώς και ο πρώην γενικός πρόξενος της Ρωσίας στο Ρίο ντε Τζανέιρο, Ανατόλι Κασούμπα.

Η ΑΒΙΝ παρακολουθούσε ακόμη τόσο τον πρεσβευτή του Ιράν στην Κούβα Σεγιέντ Νταβούντ Μοχσενί Σαλεχί Μονφαρέντ όταν επισκέφθηκε τη Βραζιλία από τις 4 ως τις 14 Απριλίου 2004, όσο και την ιρακινή πρεσβεία λίγο μετά την αμερικανική επέμβαση στο Ιράκ την άνοιξη του 2003.
«Η δημοσίευση των απόρρητων αυτών εγγράφων αποτελεί αδίκημα και οι υπεύθυνοι θα προσαχθούν στη δικαιοσύνη», προειδοποίησε εκπρόσωπος της προέδρου της χώρας, Ντίλμα Ρουσέφ, με την εφημερίδα να ανταπαντά ότι πήρε συνεντεύξεις από πολλούς πρώην εργαζόμενους στην υπηρεσία πληροφοριών, πράκτορες και στρατιωτικούς προκειμένου να επιβεβαιώσει την αυθεντικότητα των εγγράφων.