06 Νοεμβρίου 2013

«Ο Νότος, κλειδί για την έξοδο από την ευρω-κρίση»

Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς μιλώντας στο διεθνές συνέδριο με θέμα «Ο Νότος για την ανάπτυξη» ανέπτυξε 4 προτάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης
Μάρτιν Σουλτς Του Δημήτρη Σ. Φαναριώτη

Τη σημασία του Νότου στην καίρια αντιμετώπιση της κρίσης που αντιμετωπίζει η Ευρώπη επισήμανε χθες στη διάρκεια της ομιλίας του στο διεθνές συνέδριο με θέμα «Ο Νότος για την ανάπτυξη», που διοργανώθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.Το συνεδρίου συνδιοργάνωσαν τα Γραφεία Τύπου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ιρλανδία και τις χώρες της νότιας Ευρώπης. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε ενώ τις αμέσως προσεχείς ημέρες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παίρνει την πρωτοβουλία να θέσει σε λειτουργία τη διαδικασία της «λογοδοσίας», προσκαλώντας την τρόικα (αρχικά στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων και αργότερα στην Ολομέλεια) προκειμένου να εξηγήσει -μεταξύ άλλων- την εξέλιξη του ελληνικού προγράμματος.

 Ξεκινώντας την ομιλία του, ο Σοσιαλδημοκράτης Γερμανός πολιτικός είπε ότι δεν πρέπει να συζητάμε για τον ευρωπαϊκό Νότο, κάνοντας αναφορά σε «χώρες της κρίσης», αλλά σε «χώρες της ελπίδας και του μέλλοντος». Ο κ. Σουλτς, αφού υπογράμμισε ότι «πρέπει να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη για πραγματική ανάπτυξη», πρόσθεσε ότι «από τη μια ζητάμε θυσίες από τους ανθρώπους και από την άλλη δεν νοιαζόμαστε για τα παιδιά τους».

4 προτάσεις
 Στη συνέχεια ανέπτυξε τέσσερις προτάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης, επισημαίνοντας ότι «το μείζον πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι η ανεργία της νεολαίας». Η δεύτερη πρόταση στην οποία αναφέρθηκε ο κ. Σουλτς αφορά ένα πιστωτικό πρόγραμμα και μία επενδυτική στρατηγική για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που έχουν πολύ μεγάλη σημασία για την απασχόληση. Οπως τόνισε, οι επιχειρήσεις αυτές δεν έχουν πρόσβαση στη χρηματοδότηση, γιατί η ΕΚΤ δανείζει με 0,5%, αλλά οι τράπεζες δεν δίνουν τα χρήματα στις επιχειρήσεις και επιδίδονται σε κερδοσκοπία.Ακόμη επισήμανε τη σημασία της μεσογειακής συνεργασίας με τις χώρες της Βόρειας Αφρικής, προσθέτοντας ότι η Ενωση για τη Μεσόγειο περικλείει τεράστιες επενδυτικές ευκαιρίες και για τις δύο πλευρές.
 Οσοι ζουν στη Μεσόγειο είναι το ίδιο εργατικοί και επιμελείς με αυτούς που ζουν στην υπόλοιπη Ευρώπη, τόνισε. Επίσης υπογράμμισε την ανάγκη μιας βιώσιμης τραπεζικής, ώστε να σπάσει ο ομφάλιος λώρος μεταξύ τραπεζικών και κρατικών δανείων.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Σουλτς εκτίμησε ότι η λύση θα βρεθεί μέσω μικρών βημάτων και υπομονής, ενώ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τάχθηκε υπέρ της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων το ταχύτερο δυνατό και κάλεσε την τουρκική πλευρά να πάρει σαφή και εποικοδομητική θέση.

Τα ενεργειακά
 Για τα ενεργειακά υπογράμμισε ότι διαδραματίζει έναν εξόχως σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της Κύπρου, ενώ τα επόμενα είκοσι με τριάντα χρόνια η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν σοβαρή πιθανότητα να γίνουν πάροχοι ενέργειας.Ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης τόνισε ότι δίνεται μια κρίσιμη μάχη για την επικράτηση του ευρωπαϊκού οράματος.Η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αννυ Ποδηματά είπε ότι αυτός ακριβώς είναι ο τύπος των πρωτοβουλιών που χρειαζόμαστε, καθώς οι μονόπλευρες πολιτικές λιτότητας δεν θα βοηθήσουν την Ευρώπη.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα Λεωνίδας Αντωνακόπουλος τόνισε μεταξύ άλλων ότι «η ανάδειξη ενός συγκεκριμένου πλαισίου για τον Νότο θα βοηθήσει στην καλύτερη κατανόηση της κρίσης, οδηγώντας τις χώρες του Νότου στην ανάπτυξη». Ο εκπρόσωπος του γραφείου Τύπου του Ευρωκοινοβουλίου στην Ελλάδα Κ. Τσουτσοπλίδης υπογράμμισε την πολιτική θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (διαδικασία λογοδοσίας), προσθέτοντας ότι «αν τα καταφέρει ο Νότος, θα τα καταφέρει η Ε.Ε.»