06 Νοεμβρίου 2013

Οδηγίες πρός Ναυτιλλομένους: -Ελληνική Εξωτερική Πολιτική



"Απάντηση στο Ερώτημα αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας  Κος Παπούλιας χαράσσει πολιτική .Στο ερώτημα αν αποτελεί τον πλέον  πιστό φίλο των Αλβανών  (ως ισχυρίζονται ορισμένοι)  η λογική δεν είναι αρκετή θα χρειαστεί και την συνδρομή άλλων επιστημών"
http://news.kathimerini.gr/kathnews/photos/5-11-13/5-11-13_538837_1.gifΗ ελληνική εξωτερική πολιτική είναι ταγμένη να υπηρετεί το εθνικό συμφέρον. Στο σύγχρονο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον, αυτό σημαίνει ότι η εξωτερική πολιτική πρέπει να αναπτύσσεται σε ένα ευρύτατο φάσμα, που εκτείνεται από την παραδοσιακή διπλωματία και την καλλιέργεια των διμερών σχέσεων της Ελλάδας με άλλες χώρες μέχρι τη συμμετοχή της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στους Διεθνείς Οργανισμούς. Η χώρα μας έχει άποψη και αναπτύσσει πρωτοβουλίες σε όλα τα μεγάλα παγκόσμια ζητήματα. Σε αυτή την ενότητα παρουσιάζονται επίσης οι εθνικές μας θέσεις στα σημαντικά θέματα που αποτελούν προτεραιότητα για την εξωτερική μας πολιτική.

 Όπως έχει γράψει ο «πρύτανης» της ελληνικής διπλωματίας Βύρων Θεοδωρόπουλος, ο ορισμός της εξωτερικής πολιτικής μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο ακαδημαϊκών συζητήσεων και αμφισβητήσεων. Φυσικό αυτό, αφού οι πολιτικές επιστήμες δεν έχουν την αυστηρή λογική των μαθηματικών ούτε τη σαφήνεια των νομικών. Για πρακτική όμως χρήση μπορούμε με τον όρο «εξωτερική πολιτική» να περιγράψουμε το άθροισμα ενεργειών-πράξεων ή παραλείψεων-που διαμορφώνουν τη σχέση ενός κράτους με τις άλλες μονάδες της διεθνούς κοινωνίας, δηλαδή κυβερνήσεις και διακυβερνητικούς οργανισμούς. (Β.Θεοδωρόπουλος., Εξωτερική πολιτική-Διπλωματία-Διπλωμάτες, Εκδ. Φυτράκη 1990).
www.mfa.gr/,www.pspa.uoa.gr