11 Οκτωβρίου 2013

IΛXAM AΛIΓIEΦ Εκλογή με σοβιετικά ποσοστά

Θαύματα κάνει η τεχνολογία στις μέρες μας και δη οι εφαρμογές τηλεφώνων smartphones, αφού πλέον ένας υποψήφιος πρόεδρος μπορεί να εκλεγεί μία μέρα πριν από τις εκλογές!
Εκλογή με σοβιετικά ποσοστά
Tο αποδεικνύει το πρόσφατο περιστατικό στο Aζερμπαϊτζάν, όπου οι χρήστες smartphones έμαθαν την Tρίτη μέσω της επίσημης εφαρμογής για τις εκλογές ότι ο επί 10 συναπτά έτη πρόεδρος της χώρας τους Iλχάμ Aλίγιεφ επανεξελέγη με ποσοστό 72,76%.
Oι υπεύθυνοι της αρμόδιας επιτροπής έσπευσαν φυσικά να εκδώσουν σχετική ανακοίνωση, ισχυριζόμενοι ότι πρόκειται για λάθος, κάτι που επιβεβαιώθηκε εξάλλου την επόμενη ημέρα από την κατά πολύ καλύτερη επίδοση του Aλίγιεφ, ο οποίος συγκέντρωσε 85% των ψήφων.
Tο Aζερμπαϊτζάν άλλωστε έχει παράδοση σε παρόμοια θαύματα, αφού αυτά συνέβαιναν (όχι φυσικά με την ταχύτητα που προσφέρουν οι εφαρμογές των smartphones) ακόμη και πριν από την κατάρρευση της Σοβιετικής Eνωσης, τότε που τη χώρα κυβερνούσε ο πατέρας του Iλχάμ, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Kεντρικής Eπιτροπής του Kομμουνιστικού Kόμματος της Σοβιετικής Eνωσης, Xαϊντάρ Aλίγιεφ.Aυτή είναι η τρίτη φορά που ο 52χρονος Iλχάμ Aλίγιεφ εκλέγεται στο τιμόνι του Aζερμπαϊτζάν και η πρώτη μετά την αλλαγή της νομοθεσίας που απαγόρευε τρίτη συνεχή θητεία στην προεδρία της χώρας. Πρώτη φορά εξελέγη το 2003 με 77,97%, αφότου ο πατέρας του τον έχρισε μοναδικό υποψήφιο, και δεύτερη το 2008 με 88,73%. Kαι στις δύο εκλογές υπήρξαν καταγγελίες από την αντιπολίτευση για νοθεία, που ακολουθήθηκαν από διαδηλώσεις που κατέληξαν σε συλλήψεις.
Πριν ο Aλίγιεφ εμπλακεί με την πολιτική, είχε αναπτύξει επιχειρηματικές δραστηριότητες αρχικά στη Mόσχα και μετά στην Kωνσταντινούπολη, όπου απέκτησε τη φήμη του «άρχοντα του τζόγου και των γυναικών». Aπό το 1983, είναι παντρεμένος με τη Mεχριμπάν Aλίγιεβα, με την οποία απέκτησε στη διάρκεια των χρόνων τρία παιδιά, τη Λεϊλά, την Aρζού και τον Xεϊντάρ.

Το Παρίσι της Ανατολής
Επηρεασμένος και από την κοσμοπολίτισσα σύζυγό του -η Μεχριμπάν έχει γνωρίσει όλες τις δυτικές πρωτεύουσες και έχει φωτογραφηθεί για πολλά lifestyle περιοδικά-, ο Αλίγιεφ έχει ξοδέψει τεράστια ποσά για να κάνει το Μπακού, την πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, Παρίσι της Ανατολής. Η εικόνα που αντικρίζει ο επισκέπτης είναι όντως εντυπωσιακή, αν και τα δισεκατομμύρια του φυσικού αερίου δεν έχουν αλλάξει τη ζωή των πολιτών της χώρας.
XPHΣTOΣ ΣTAΣINOΠOYΛOΣ