11 Οκτωβρίου 2013

ΘΕΣΜΙΚΟ ΧΑΟΣ ΣΤΗ ΛΙΒΥΗ Απελευθερώθηκε ο Λίβυος πρωθυπουργός

http://www.politis-news.com/polpictures/liviapapgogi.jpg
Την είδηση της απελευθέρωσης του λίβυου πρωθυπουργού Αλί Ζεϊντάν μετέδωσε η λιβυκή τηλεόραση το μεσημέρι της Πέμπτης.
Τον Ζεϊντάν είχε πιάσει τα ξημερώματα, από το ξενοδοχείο που μένει στην Τρίπολη, ομάδα ενόπλων που είχαν πάρει μέρος στην εξέγερση εναντίον του Καντάφι και συνεργάζεται ημι-επίσημα με τις κρατικές αρχές. Πηγές στις δυνάμεις ασφαλείας της λιβυής και στην κυβέρνηση της χώρας, τις οποίες επικαλούνται το λιβυκό πρακτορείο ειδήσεων και το Reuters, ανέφεραν λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι πως ο λίβυος πρωθυπουργός αφέθηκε ελεύθερος και βρισκόταν καθ' οδόν προς το πρωθυπουργικό γραφείο.
Ενδιαμέσα, σύμφωνα με ορισμένες αναφορές, βρισκόταν σε σπίτι πρώην εξεγερμένου (ασαφές είναι εάν πρόκειται για μέλος της ομάδας που τον έπιασε ή για μέλος άλλης ομάδας,  η οποία μεσολάβησε). Απόδειξη του θεσμικού χάους στη Λιβύη, οι μισές αναφορές μιλούσαν για απαγωγή και οι υπόλοιπες για «σύλληψη», καθώς πολλές ομάδες πρώην εξεγερμένων έχουν αναλάβει καθήκοντα που κανονικά εκτελούν οι τακτικές δυνάμεις. Οι ομάδες που δεν έχουν αφοπλιστεί δεν είναι πάντοτε σαφές υπό τίνος τις διαταγές δραστηριοποιούνται.

Από την πρώτη στιγμή, οι περισσότερες εκτιμήσεις έβλεπαν την υπόθεση να σχετίζεται με την έφοδο των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων στην Τρίπολη, στην οποία πιάστηκε και οδηγήθηκε εκτός Λιβύης ο Αμπού Ανάς αλ Λίμπι. Η αμερικανική επιχείρηση επί λιβυκού εδάφους είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό, με κατηγορίες σε βάρος της κυβέρνησης είτε πως δεν κατάφερε να ελέγξει τι συμβαίνει στην επικράτειά της είτε συνεργάστηκε σιωπηρά με τις αμερικανικές δυνάμεις.
http://www.politis-news.com/cgibin/hweb?-A=247364&-V=articles