11 Οκτωβρίου 2013

Σε φαύλο κύκλο έντασης κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση

Η κόκκινη γραμμή του Μαξίμου και τα μηνύματα Σαμαρά - Τι λένε στελέχη της Κουμουνδούρου
Την έναρξη μιας έντονα φορτισμένης πολιτικά περιόδου με πυρήνα το δίπολο μνημόνιο – αντιμνημόνιο και πεδία σύγκρουσης  τη θεωρία των «δύο άκρων», τις νομοθετικές ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής και τα περί υποκλοπής τηλεφωνικών συνομιλιών, σηματοδότησε η σημερινή ομιλία του Πρωθυπουργού στην Πολιτική Επιτροπή της Ν.Δ..Ο κ. Σαμαράς αν και απέφυγε να αναφερθεί ευθέως στη γνωστή θεωρία των «δύο άκρων»,  δηλώνοντας ότι «εγώ κάνω πολιτική, δεν αναφέρομαι σε θεωρίες», περιέγραψε στο κομματικό του ακροατήριο την «κόκκινη γραμμή» που κατά τη γνώμη του χωρίζει την κυβέρνηση  από τον ΣΥΡΙΖΑ.   Όπως είπε χαρακτηριστικά «παραβιάσεις νομιμότητας δεν έγιναν μόνο από τη Χρυσή Αυγή», έγιναν και στην περίπτωση του εμπρησμού της Marfin και στις Σκουριές.

Επί της ουσίας το μήνυμα που επιχειρεί να εκπέμψει το Μαξίμου, λένε συνεργάτες του Πρωθυπουργού, είναι ότι «δεν υπάρχει καλή και κακή βία» και ότι η κυβέρνηση μπορεί να είναι ο «εγγυητής της ομαλότητας και της νομιμότητας», ειδικά σε καιρούς κρίσης, γεγονός που αποδεικνύεται και από τις εξελίξεις με τη Χρυσή Αυγή.Σύμφωνα με τους συνεργάτες του κ. Σαμαρά, ιδιαίτερη σημασία έχουν και οι αναφορές του Πρωθυπουργού ότι ο ορίζοντας αυτής της κυβέρνησης είναι η τετραετία και ότι η Δημοκρατία δεν μπορεί να σταθεί χωρίς ήπιο πολιτικό κλίμα. 
 
ΣΥΡΙΖΑ: «Η διαφωνία με τις ασκούμενες πολιτικές δεν είναι εξτρεμισμός»
Οργισμένη ήταν η αντίδραση της Κουμουνδούρου η οποία χαρακτήρισε τον Πρωθυπουργό  «αρχιερέα του πολιτικού διχασμού και της θεωρίας των δύο άκρων».Σύμφωνα με τα ηγετικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ η αποστασιοποίηση του κ. Σαμαρά από τη θεωρία των δύο άκρων ήταν λεκτική και μόνο και έγινε γιατί «το μισό και πλέον κομματικό του ακροατήριο την έχει αποδοκιμάσει στο παρελθόν».
Τα ίδια στελέχη θεωρούν «απαράδεκτα» τα συνεχή υπονοούμενα τόσο του Πρωθυπουργού όσο και αρκετών στελεχών της Ν.Δ. εις βάρος του ΣΥΡΙΖΑ για τα τραγικά γεγονότα της Marfin, σημειώνοντας ότι οι υπαίτιοι δεν έχουν ακόμη συλληφθεί και αυτό είναι και ήταν ευθύνη της κυβέρνησης. Σε κάθε περίπτωση, λένε στην Κουμουνδούρου, η κριτική στα μνημόνια και την πολιτική «εξαθλίωσης» του κόσμου σε καμία περίπτωση δεν καλλιεργεί τον εξτρεμισμό.

ΝΔ: Ο ΣΥΡΙΖΑ ενοχλείται όταν λέγονται αλήθειες
Από το γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, ως απάντηση στον ΣΥΡΙΖΑ, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:«Ο ΣΥΡΙΖΑ ενοχλείται όταν λέγονται αλήθειες. Λυπούμαστε αλλά πρέπει να συνηθίσει να τις ακούει. Ο Πρωθυπουργός είπε αλήθειες που τις γνωρίζουν όλοι. Είπε αυτονόητα πράγματα για κάθε δημοκρατική κοινωνία: ότι η δημοκρατική νομιμότητα πρέπει να διαφυλάσσεται από όλους. Ότι η βία είναι απαράδεκτη σε κάθε της μορφή. Ότι δεν υπάρχει καλή και κακή βία! Τι από όλα αυτά ενοχλεί τον ΣΥΡΙΖΑ; Μηδενική ανοχή στη βία και στην παρανομία! Η κοινωνία αυτό θέλει. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αρχίσει να συνηθίζει με την ιδέα...Και κάτι ακόμα. Μέσα στην πολυπραγμοσύνη του ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πως δεν γνωρίζει ότι ήδη έγιναν συλλήψεις και η Δικαιοσύνη παρέπεμψε να δικαστούν ενώπιον του εφετείου κακουργημάτων οι κατηγορούμενοι για τις δολοφονίες της Marfin».
newsroom naftemporiki.gr