11 Οκτωβρίου 2013

Η ανιστόρητα ακραία επιλογή


Ξενοφών Α. Μπρουντζάκης Ζούμε ετεροχρονισμένα. Δηλα­δή, ενώ είμαστε αντιμέτωποι με το παρόν μας, αντιδρούμε με τα αντανακλαστικά του παρελθό­ντος, αρνούμενοι τις ιστορικές εξελίξεις. Έτσι, κατά μια έννοια ζούμε εκτός Ιστορί­ας και τρέχοντος χρόνου, με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε σε μια μόνιμη σύγχυση. Αυτός είναι και ο βασικότερος λόγος που ο ελληνικός εμφύλιος συνεχίζεται άτυπα τόσο διά μέσου του πολιτικού μας λόγου όσο και με τις ευρύτερες αντιπαραθέσεις μας, κρατώντας μας καθηλωμένους σε ένα συγκρουσιακό παρελθόν στο οποίο η Αριστερά διατηρεί εν γένει ένα ηθικό πλεονέκτημα έναντι των δωσίλογων της Δεξιάς, που κυριάρχησαν λίγο πολύ έως και την πτώση της χούντας.
Οι ουσιαστικές αλλαγές της μεταπολί­τευσης, ωστόσο, με πρώτη και κύρια τη νομιμοποίηση του ΚΚΕ και την κατάργη­ση των φακελωμάτων, των «κοινωνικών φρονημάτων», την ιστορική αποκατάστα­ση της Εθνικής Αντίστασης και ένα σωρό άλλες σημαντικές μεταρρυθμίσεις, μοι­ραία συνέτειναν στο να ατονήσει η πάντα βολική επίκληση του αγωνιστικού ηρω­ικού παρελθόντος της Αριστεράς πάνω στο οποίο πολιτευόταν.

Με την ηθική αποκατάσταση της Αρι­στεράς επικράτησε και εμπεδώθηκε στη χώρα μας μια πολιτική ρητορική, η οποία βασιζόταν στην ουσία στη συναισθηματι­κή εκμετάλλευση του πολιτικού της πα­ρελθόντος, πράγμα που – εκτός των άλ­λων – δεν της επέτρεψε ποτέ να συνειδητοποιήσει και να αναγνωρίσει και τα δικά της μεγάλα σφάλματα και να αναλάβει τις ιστορικές της ευθύνες. Παρέμεινε πει­σματικά εκτός πολιτικής πραγματικότη­τας, ξεπερασμένη από τις ιστορικές εξε­λίξεις, να διαχειρίζεται τα εκλογικά της ποσοστά και την ιδιότυπη ηθική ασυλία που της παραχωρήθηκε απλόχερα μετά τη μεταπολίτευση.

Έτσι κατάφερε να επιβάλει στην πολι­τική μας καθημερινότητα την παρελθοντολατρεία, που βασίζεται πάνω στις άδικες διώξεις που υπέστη κυρίως από το παρακράτος της Δεξιάς. Αυτό το παρα­κράτος το οποίο σήμερα, με τη μορφή της αιμοσταγούς Χρυσής Αυγής, ενεργοποιεί τα «δημοκρατικά» συνταγματικά αντανα­κλαστικά του γνωστού για τις… θεσμικές του ευαισθησίες ΣΥΡΙΖΑ, που μοιάζει να μην ενθουσιάζεται από τις εξελίξεις των συλλήψεων των ναζιστών, όσο τουλάχι­στον ενθουσιαζόταν διακαώς να παρου­σιάσει τον Παπανδρέου ως δωσίλογο, προδότη και ταγματασφαλίτη - ο οποίος, προφανώς, υπήρξε απεχθέστερος πολιτικός αντίπαλος από τους… αντιμνημονιακούς Κασιδιάρη και Παναγιώταρο!

Για άλλη μια φορά ο ΣΥΡΙΖΑ είναι εκτός Ιστορίας και των διδαγμάτων της - για λόγους θλιβερά ψηφοθηρικούς -, και επα­ναλαμβάνει την εγκληματική ανοησία της Τρίτης Διεθνούς, η οποία στη διάρκεια του Μεσοπολέμου προέκρινε σαν βασι­κούς εχθρούς της τα δημοκρατικά και σο­σιαλιστικά κόμματα και όχι τον επελαύνοντα φασισμό…