11 Οκτωβρίου 2013

Deutsche Welle: Ενισχύονται τα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα στην ΕΕ

Το «ευρωφοβικό» «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) έφτασε στο 6%
  Ενίσχυση των ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων στις ευρωεκλογές του 2014 «δείχνουν» οι δημοσκοπήσεις αλλά και τοπικές εκλογές σε διάφορες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ).  Οπως αναφέρει δημοσίευμα της ελληνόφωνης υπηρεσίας της Deutshe Welle, αν επαναλαμβάνονταν σήμερα οι πρόσφατες βουλευτικές εκλογές στη Γερμανία, το «ευρωφοβικό» κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) θα διασφάλιζε την εκπροσώπησή του τόσο στην Μπούντεσταγκ όσο και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Forsa για λογαριασμό του τηλεοπτικού δικτύου RTL και της επιθεώρησης Stern, το AfD έχει σήμερα την υποστήριξη του 6% των ερωτηθέντων. Πρώτο κόμμα θα αναδεικνυόταν η CDU της καγκελαρίου Μέρκελ και μάλιστα με αυξημένο ποσοστό (45%) σε σχέση με τις βουλευτικές εκλογές τον περασμένο μήνα (41,5%). Αντίθετα, μείωση του ποσοστού τους καταγράφουν οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD), ενώ συνεχίζεται η κατρακύλα των Φιλελευθέρων (FDP) που πέφτουν από το 4,7% των βουλευτικών εκλογών στο 3%.

Αναλυτές εκτιμούν ότι το AfD θα εκπροσωπηθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ότι θα ενισχύσει με την παρουσία του σημαντικά το ευρωσκεπτικιστικό στρατόπεδο.

Αυστρία: Το 62% των πολιτών τάσσεται κατά των πακέτων βοήθειας
Ακόμη πιο ισχυρός είναι ο πολιτικός ευρωσκεπτικισμός στην Αυστρία. Σύμφωνα με έρευνα των Φριτς Πλάσερ και Φραντς Ζόμερ που δημοσίευσε η Wiener Zeitung ενόψει των ευρωεκλογών που στην Αυστρία θα λάβουν χώρα στις 25 Μαΐου 2014, τα δύο μεγάλα και φιλοευρωπαϊκά κόμματα SPÖ (Σοσιαλδημοκράτες) και ÖVP (Συντηρητικοί) δεν θα πρέπει να αναμένουν θετικά αποτελέσματα. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 45% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ της ΕΕ, ενώ το 46% κατά. Ακόμη μεγαλύτερος είναι ο σκεπτικισμός αναφορικά με το κοινό νόμισμα, καθώς οι ερωτηθέντες σε ποσοστό 51% θεωρούν ότι το ευρώ έχει περισσότερα μειονεκτήματα παρά πλεονεκτήματα. Μόνο το 42% είναι πεπεισμένο για τα πλεονεκτήματα του κοινού νομίσματος.

Αρνητικοί είναι οι Αυστριακοί αναφορικά με τη διάσωση της Πορτογαλίας, της Ελλάδας και της Ισπανίας: το 62% τάσσεται κατά των πακέτων διάσωσης, ενώ μόλις το 35% υποστηρίζει την παροχή οικονομικής βοήθειας. Στις βουλευτικές εκλογές, το ακροδεξιό και ευρωσκεπτικιστικό FPÖ του Χάιντς Κρίστιαν Στράχε σημείωσε άνοδο του ποσοστού του αγγίζοντας το 22%. Σε αυτό θα πρέπει να προστεθεί και το 6% που έλαβε το λαϊκιστικό Stronach Team του αυστροκαναδού επιχειρηματία Φρανκ Στρόναχ. Αναλυτές εκτιμούν ότι θα ενισχυθεί περαιτέρω στις ευρωεκλογές το ευρωσκεπτικιστικό στρατόπεδο της Αυστρίας.

Γαλλία : απειλητική η Μαρίν Λεπέν
Παρόμοια είναι τα μηνύματα από τη Γαλλία. Στις τοπικές εκλογές, στο καντόνι Μπρινιόλ, ο υποψήφιος του Εθνικού Μετώπου (FN) της Μαρίν Λεπέν πέρασε στον δεύτερο γύρο, διασφαλίζοντας το 40% των ψήφων. Στη δεύτερη θέση η υποψήφια των Συντηρητικών (UMP) Κατρίν Ντενζέλ, ενώ ο κομμουνιστής υποψήφιος που στηρίχθηκε και από τους Σοσιαλιστές περιορίστηκε στο 14,6%. Είναι η τρίτη κατά σειρά τοπική εκλογή μέσα στο 2013, όπου το Εθνικό Μέτωπο περνά στο δεύτερο γύρο τοπικών εκλογών. Πραγματικός νικητής της αναμέτρησης ήταν η αποχή που ξεπέρασε το 67%. Αλλά αυτό δεν καθησυχάζει κανέναν στη Γαλλία, καθώς εκτιμάται ότι και στις ευρωεκλογές το ποσοστό της αποχής θα είναι πολύ υψηλό.

Ιταλία, Ολλανδία, Φινλανδία
Ενίσχυση του ευρωσκεπτικιστικού ρεύματος καταγράφεται και στην Ιταλία, όπου το Κίνημα των Πέντε Αστέρων του ηθοποιού Μπέπε Γκρίλο εμφανίζεται στις δημοσκοπήσεις να έχει την υποστήριξη του 21% των Ιταλών.Στην Ολλανδία, παρά την πρόσφατη εκλογική του ήττα, το λαϊκιστικό Κόμμα για την Ελευθερία του Γκερτ Βίλντερς εξακολουθεί να είναι η τρίτη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη της χώρας.Και στη Φινλανδία, η εκλογική δύναμη των ακροδεξιών «Πραγματικών Φινλανδών», που επίσης αντιτίθεται στα προγράμματα διάσωσης των χωρών της κρίσης, αγγίζει το 20%.