11 Οκτωβρίου 2013

ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ Η ΑΓΚΥΡΑ ΠΑΡΑ ΤΟ ΔΙΑΛΟΓΟ Συνέχιση των επιθέσεων κατά του ΡΚΚ




Η τουρκική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε την παράταση για άλλον έναν χρόνο της εξουσιοδότησης στις ένοπλες δυνάμεις- η οποία είχε δοθεί για πρώτη φορά το 2007-να πραγματοποιούν στρατιωτικά πλήγματα κατά στόχων των ανταρτών του Κουρδικού Κόμματος Εργατών (ΡΚΚ) στο έδαφος του Ιράκ, παρά τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις μεταξύ της Άγκυρας και του αυτονομιστικού κινήματος.

Με εξαίρεση τους βουλευτές του κουρδικού Κόμματος για την Ειρήνη και τη Δημοκρατία (BDP), την πρόταση του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ για συνέχιση των επιχειρήσεων στήριξαν οι βουλευτές και άλλων δύο κομμάτων.Η ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε δέκα ημέρες μετά την ανακοίνωση από την πλευρά του τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν μίας σειράς μεταρρυθμίσεων, που φιλοδοξούν να βελτιώσουν την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα, δίνοντας επίσης βάση στα δικαιώματα που διεκδικούν τα 15 εκατομμύρια των Κούρδων κατοίκων της.

Από την πλευρά τους, οι Κούρδοι αυτονομιστές αναλογίζονται εάν θα πρέπει να τηρήσουν την εκεχειρία που έχουν κηρύξει από τον Μάρτιο, καθώς όπως υποστηρίζουν τα εξαγγελθέντα μέτρα του Ερντογάν δεν ικανοποιούν τις διεκδικήσεις τους.«Το πακέτο των μέτρων απογοήτευσε τις δημοκρατικές δυνάμεις, ιδιαίτερα δε τους Κούρδους. Είναι σαφές πως το πακέτο δεν ικανοποιεί τις κουρδικές φιλοδοξίες» τονίστηκε σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ηγεσία του ΡΚΚ στον ενημερωτικό ιστότοπο Firat News, που πρόσκειται στο κίνημα.

«Το πώς και το εάν θα διατηρήσουμε την εκεχειρία και ποια πορεία και μέθοδο θα επιλέξουμε, εξαρτάται από την στάση της κυβέρνησης και του τουρκικού κράτους κατά τις επόμενες ημέρες», κατά το ίδιο κείμενο.Το ΡΚΚ αναμένεται να πάρει σχετικές οδηγίες από τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ο οποίος είχε διαπραγματευθεί την κατάπαυση του πυρός και διέταξε τον ένοπλο βραχίονα του κόμματος να αποχωρήσει από την Τουρκία. Ο Οτσαλάν αναμένεται να προβεί σε ανακοινώσεις στις 15 Οκτωβρίου.

Ο αδελφός του ενημέρωσε πως ο Οτσαλάν θα προβεί στις βαρυσήμαντες αυτές ανακοινώσεις, έπειτα από το επισκεπτήριο στις φυλακές της νήσου Ιμραλί, όπου κρατείται ο ηγέτης του ΡΚΚ.Ο Ερντογάν έχει κατηγορήσει το ΡΚΚ πως δεν έχει αποσύρει τις δυνάμεις του από το τουρκικό έδαφος όπως έχει συμφωνηθεί και επισήμανε πως το πακέτο των μεταρρυθμίσεων δεν εντάσσεται μέσα στα προαπαιτούμενα των διαπραγματεύσεων με αυτούς, αλλά αποτελούν μέτρα που φιλοδοξούν να βελτιώσουν τη δημοκρατία στη χώρα.

Πηγή: in.gr