11 Οκτωβρίου 2013

Θέση Ο Νταβούτογλου αποκαλύπτει τις προθέσεις της Τουρκίας

http://7imeres.gr/wp-content/uploads/2013/07/katexomena.jpg
Αρκετά αποκαλυπτικός, ως προς τις τουρκικές προθέσεις και το πώς θα εκμεταλλευθεί η Άγκυρα την αποδοχή, από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, της τουρκικής πρότασης για αμοιβαιότητα σε όλα τα επίπεδα, ήταν ο Αχμέτ Νταβούτογλου στη δημοσιογραφική διάσκεψη, που έδωσε μαζί με τον ψευδοϋπουργό εξωτερικών Οζντίλ Ναμί. Τόνισε: «Μέχρι τώρα, δεν υπήρξε προοπτική να δει απευθείας η Τουρκία έναν εκπρόσωπο της ελληνοκυπριακής διοίκησης και η Ελλάδα έναν εκπρόσωπο της Τ.Δ.Β.Κ. Απ' εδώ και πέρα, αυτό το επίπεδο μπορεί να γίνει πιο υψηλό, μπορούν να υπάρξουν διαφορετικές συναντήσεις, και εάν υπάρξει θέληση, να καθίσουμε οι τέσσερίς μας να συζητήσουμε».

Είναι φανερό ότι η Τουρκία επέβαλε τη διαχρονική θέση της για αμοιβαιότητα των δύο πλευρών, έχοντας κατά νουν ότι αυτό το βήμα αποτελεί τον προθάλαμο τετραμερούς διάσκεψης. Και επειδή η τουρκική διπλωματία είναι ικανή και γνωρίζει καλά πώς να προγραμματίζει και πώς θα μεθοδεύει βήμα προς βήμα την εκπλήρωση των στόχων της, είναι φανερό ότι θα μεθοδεύσει, ώστε σε κάποια στιγμή η τετραμερής να αποτελέσει το αμέσως επόμενο αναγκαίο βήμα, που θα προκύψει από τις εκ του σύνεγγυς τετραμερείς συνομιλίες που αποδέχθηκε η δική μας πλευρά.


Την ίδια στιγμή, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών δεν απέκρυψε ότι αποδεχόμενη η Άγκυρα να συνομιλήσει με τον «εκπρόσωπο της ελληνοκυπριακής πλευράς» δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία. Απλώς δέχεται τον εκπρόσωπο της ελληνοκυπριακής κοινότητας. Το κυπριακό κράτος υποβιβάζεται σε κοινότητα και η Τουρκία κάθε άλλο παρά εμπλέκεται ενεργά στις συνομιλίες.

Ακόμη, ο Αχμέτ Νταβούτογλου ήταν σαφέστατος ως προς τις επιδιώξεις της τουρκικής πλευράς. Την ώρα που το ψευδοκράτος θα μετέχει στις συνομιλίες, παράλληλα θα μεθοδεύει ενέργειες αναγνώρισής του. «Οι Τουρκοκύπριοι», είπε, «θα συμμετέχουν στις συνομιλίες και από την άλλη θα συνεχίσουν να δημιουργούν σχέσεις με όλους, ως ισότιμη κοινότητα, εξηγώντας τον δίκαιο αγώνα τους».

Εν ολίγοις: Τι άλλαξε; Τίποτε. Η Τουρκία συνεχίζει να ασκεί την ίδια πολιτική και να σκοπεύει στους ίδιους στόχους. Ενώ πριν από μερικές μέρες, ο διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης είχε σπεύσει να δημιουργήσει ψευδαισθήσεις, ότι η στάση της Τουρκίας διαφοροποιείται...

Τα πράγματα μένουν ως έχουν, στο απόλυτο σκοτάδι, χωρίς καμία προοπτική. Στο σκοτάδι, όμως, βρίσκεται και η κοινή γνώμη, και σίγουρα και οι πολιτικές δυνάμεις. Δεν υπάρχει ούτε έγκαιρη ενημέρωση, ούτε συλλογική διαβούλευση. Υπάρχει έντονο παρασκήνιο και η ανησυχία που επικρατεί είναι ότι, με δεδομένο πλέον ότι η Τουρκία δεν άλλαξε πολιτική, έχει ήδη περάσει την πρότασή της για αμοιβαιότητα επισκέψεων των διαπραγματευτών και έχει απορρίψει την πρόταση επιστροφής της Αμμοχώστου, είναι φανερό ότι αυτή που θα δεχθεί, ως συνήθως, το βάρος των πιέσεων, είναι η ελληνοκυπριακή πλευρά.

Οι Τούρκοι είναι ήδη προετοιμασμένοι για τα επόμενα βήματα. Έχουν σχέδια. Η ελληνοκυπριακή πλευρά ούτε διαβουλεύεται, ούτε προετοιμάζεται.Εκείνο το πλαίσιο λύσης που θα ετοίμαζε το Εθνικό Συμβούλιο παραμένει ακόμη δέσμευση προς εκπλήρωση. Το Εθνικό Συμβούλιο ακόμη να συνέλθει, είτε να ενημερωθεί, είτε να σχεδιάσει. Και το εσωτερικό μέτωπο είναι βυθισμένο στις διαμάχες, στις συγκρούσεις και στην πλήρη διάσπαση. Και παρά τις κυβερνητικές θριαμβολογίες, ότι «το Κυπριακό κερδίζει έδαφος», η πρόσφατη έκθεση αξιολόγησης της Τουρκίας από την Κομισιόν, διά της οποίας όχι απλώς απο-ενοχοποιείται η Τουρκία, αλλά και της αποδίδονται εύσημα για τη στάση της, μαρτυρεί ότι και πάλιν η Τουρκία μπαίνει στη θέση οδηγού. 
http://www.sigmalive.com/simerini/columns/thesi/578921