07 Οκτωβρίου 2013

Τουρκία: Ομαδικές συλλήψεις εκατοντάδων ατόμων

Η κυβέρνηση παρουσίασε πακέτο που ενισχύει τα δικαιώματα της αστυνομίας
Τουρκία: Ομαδικές συλλήψεις εκατοντάδων ατόμων
Σαραντα οκτώ μόλις ώρες από τη δημοσίευση των διαπιστώσεων μιας ευρωπαϊκής και μιας διεθνούς οργάνωσης για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, η κυβέρνηση Ερντογάν απάντησε με ομαδικές συλλήψεις στην Κωνσταντινούπολη και με προκαταβολική νομιμοποίηση κάθε αστυνομικής αυθαιρεσίας.Οι κάτοικοι της ασιατικής πλευράς της Πόλης ξυπνήσαν τα ξημερώματα της Δευτέρας από τις σειρήνες αστυνομικών οχημάτων και τα ελικόπτερα που από χαμηλό ύψος «γάζωναν» την  περιοχή. Χίλιοι πεντακόσιοι και πλέον αστυνομικοί, οι περισσότεροι με «οπλισμό επιχειρήσεων», σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση ενήργησαν συλλήψεις «μερικών εκατοντάδων» ατόμων τα οποία οι Αρχές χαρακτηρίζουν μελή τρομοκρατικών οργανώσεων, κομουνιστές, ληστές κ.α.
Όπως αργότερα ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Μοχάμεντ Γκιουλέρ, «έγιναν συλλήψεις σε περιορισμένη κλίμακα ατόμων που μετέχουν σε τρομοκρατικές οργανώσεις».Μια ακόμη πιο σκληρή απάντηση στις επικρίσεις της ΕΕ και των διεθνών οργανισμών για την καθυστέρηση στην  αποκατάσταση των δημοκρατικών ελευθεριών στην Τουρκία έγινε γνωστή  επίσης σήμερα. Η κυβέρνηση Ερντογάν θέτει σε εφαρμογή «πακέτο ενίσχυσης των δικαιωμάτων της Αστυνομίας και των διωκτικών άρχων». Με τα νέα μέτρα η αστυνομία θα έχει το δικαίωμα να συλλαμβάνει οποιονδήποτε χωρίς προηγούμενη άδεια από δικαστήριο είτε από άλλη νομική υπηρεσία.

Η αστυνομία θα μπορεί να συλλαμβάνει και να έχει υπό κράτηση ως 24 ώρες άτομα τα οποία παίρνουν μέρος σε παράνομες διαδηλώσεις, είτε δημιουργούν προβλήματα στην διάρκεια (νόμιμων) πολιτικών συγκεντρώσεων καθώς και «πρόσωπα με βεβαρημένο παρελθόν». Δίνεται επίσης το δικαίωμα στις υπηρεσίες ασφάλειας και στην  Αστυνομία να συλλαμβάνει και να στέλνει στο κρατητήριο προκαταβολικά άτομα τα οποία «θα ήταν δυνατόν να δημιουργήσουν επεισόδια» τις παραμονές «ορισμένων ημερομηνιών», όπως η Πρωτομαγιά, η Ήμερα της κουρδικής μειώνεται κ.α.

Το «πακέτο νέων μέτρων» είναι καρπός συνεργασίας των υπουργείων Εσωτερικών και Δικαιοσύνης. Υπενθυμίζεται οτι ο πρωθυπουργος είχε δηλωσει, μετά τα επεισόδια της πλατείας Ταξίμ, ότι η κυβέρνηση του θα απαντούσε με «πολύ σκληρά μέτρα στους κάθε κατηγορίας ταραχοποιούς και τρομοκράτες»,